Fractura de clavicula la nou nascut este consecinta unei expulzii laborioase a umerilor nou-nascutilor in prezentatie craniana (care se nasc cu capul inainte).

Poate sa se produca si in nasterile in prezentatie pelviana, in cazul hiperextensiei membrelor superioare. Aceasta afectiune este o trauma care presupune fracturarea osului aflat intre stern si umar si apare la aproximativ 4% din nasteri. Zona din jurul claviculei este una in care se afla multi nervi vitali si vase de sange, insa aceste structuri deosebit de importante sunt foarte putin afectate in cazul fracturii de clavicula.

Fractura de clavicula este pe primul loc in topul fracturilor pe care nou-nascutii le pot suferi in timpul nasterii si pe locul doi in topul celor mai intalnite traume neonatale, prima fiind ranile la nivelul tesuturilor moi.

Factori de Risc

Factorii de risc in cazul acestei afectiuni sunt asociati cu fatul, cu mama, dar si cu nasterea pe cale naturala. In cazul fatului, un factor de risc este venirea pe lume dupa termen, iar in cazul mamei sunt considerati factori de risc obezitatea, diabetul, statura migniona, o crestere foarte mare in greutate in timpul sarcinii sau anomalii ale pelvisului. O nastere naturala dificila poate ridica riscul aparitiei unei fracturi de clavicula la nou-nascut.

Este important de stiut ca prezenta unui factor de risc nu inseamna neaparat aparitia acestei traume. Factorul de risc nu face altceva decat sa creasca sansele unui nou-nascut de a avea o fractura de clavicula, comparativ cu un nou-nascut venit pe lume prin cezariana. De asemenea, lipsa factorului de risc nu inseamna eliminarea totala a acestei probleme. De aceea, este foarte important ca viitoarea mama sa poarte o discutie in acest sens cu medicul, pentru a decide in aceasta privinta.

Semne si simptome ale fracturii de clavicula

Semnele si simptomele asociate cu fractura de clavicula la nou-nascuti depind de tipul fracturii si acestea pot include:

  • Durere asociata cu miscarea umarului nou-nascutului. Acesta poate plange atunci cand este luat in brate;
  • Diformitate evidenta a umarului sau chiar vanatai in zona in care s-a produs fractura de clavicula;
  • Umflatura sau protuberanta vizibila a muschiului din zona umarului, care poate fi observata chiar si dupa cateva saptamani de la nastere. Uneori, aceasta este singura indicatie a unei fracturi.

Tipuri de fracturi de clavicula

Frecvente sunt fracturile incomplete (“in lemn verde”). Acestea sunt asimptomatice si dupa 7-10 zile, devin aparente prin palparea unui calus la nivelul liniei de fractura.

Mai rare sunt fracturile complete la care simptomele sunt vizibile: diminuarea miscarilor spontane la nivelul bratului de aceeasi parte cu clavicula fracturata, tumefierea (umflarea) zonei cu disparitia fosei supraclaviculare (“golul” de deasupra claviculei), durere la mobilizarea pasiva a bratului, crepitatii, deformare la nivelul liniei de fractura. Examenul radiologic confirma diagnosticul de fractura de clavicula.

Diagnostic si tratament

Deoarece exista cazuri in care bebelusii sunt asimptomatici cand vine vorba de o fractura de clavicula (mai mult de 40% din cazuri nu sunt diagnosticate imediat dupa nastere), diagnosticul acestei afectiuni poate fi intarziat.

Diagnosticarea unei fracturi de clavicula la nou-nascuti se pune fie in urma unei examinari fizice a bebelusului, fie in urma unei radiografii, care indica zona exacta a producerii fracturii, precum si modul in care aceasta afecteaza ligamentele inconjuratoare.

Tratamentul pentru fractura de clavicula consta in fixarea bratului pe torace cu ajutorul camasutei cu care este imbracat bebelusul, mana de partea fracturii neimbracandu-se in maneca. Uneori, manuirea cu grija a bebelusului este suficienta. In cazurile mai grave, este recomandata aplicarea de pachete cu gheata pentru reducerea umflaturii, dar si administrarea de analgezice (in general pe baza de ibuprofen) recomandate de medic.

La bebelusi, capacitatea de vindecare a fracturilor este foarte buna. Clavicula se vindeca in 7-10 zile prin formarea calusului (tesutul care uneste fragmentele osului fracturat).

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!