Boala hemoragica a nou-nascutului
Boala hemoragica a nou-nascutului este o tulburare temporara a coagularii sangelui la nou-nascut in primele zile de viata. Cauza o constituie carenta de vitamina K, de aceea aceasta afectiune este cunoscuta si sub numele de sangerare cauzata de deficit de vitamina K.
Vitamina K joaca un rol foarte important in coagularea sangelui. Bebelusii au un nivel scazut al vitaminei K din varii motive. Avand in vedere ca vitamina K nu este transferata cu usurinta in placenta, de la mama la fat, bebelusul nu va avea un nivel ridicat al acestei vitamine la nastere.
Apare mai frecvent la bebelusii alimentati natural, deoarece laptele de mama asigura un aport de vitamina K de 4 ori mai mic decat laptele de vaca. S-a constatat ca bebelusii alimentati la san care nu au primit vitamina K la nastere au un risc mai crescut de a face hemoragie cerebrala in primele 3-6 saptamani de viata.
Prematurii cu greutate foarte mica la nastere pot face boala chiar in prezenta unor cantitati mari de vitamina K din cauza insuficientei hepatice de a sintetiza factori de coagulare vitamina K dependenti. Atunci cand ficatul bebelusului nu va produce cantitati suficiente de factori coagulanti II, VII, IX si X, sau de proteina C si S, rezultatul va fi sangerare excesiva.
Cand apare Boala Hemoragica si care sunt cauzele
Aceasta este grupata in trei categorii diferite:
1. Boala hemoragica a nou-nascutului, cu debut precoce
Aceasta apare rareori si isi face debutul in primele 24 de ore de viata ale nou nascutului. Cea mai frecventa cauza pentru acest tip este medicatia (fenobarbital, carbamazepina, aspirina, cefalosporine) administrata mamei imediat inaintea nasterii.
2. Boala hemoragica a nou-nascutului, cu debut clasic
Acest tip poate fi observat in cazul bebelusilor hraniti pe cale naturala si care nu au primit o doza de vitamina K in prima saptamana de la nastere. Apare, de asemenea, rareori.
3. Boala hemoragica a nou-nascutului, cu debut intarziat
Apare la bebelusii mai mari de doua saptamani, pana la doua luni de viata. Este intalnita adesea in cazul celor care nu au primit doza recomandata de vitamina K. De asemenea, este mai frecventa in randul bebelusilor cu radacini Asiatice. Prognozele tind sa fie mai grave in cazul bebelusilor care sufera de boala hemoragica cu debut intarziat, deoarece riscul de hemoragie intracraniana este mai mare in aceasta situatie. Rezervele mici de vitamina K cu care sa nasc bebelusii se pot datora tulburarilor de sinteza si absorbtie intestinala la gravidele cu afectiuni digestive. Alte cauze sunt anumite tratamente sau abuzul de laxative in perioada sarcinii.
Nou-nascutul poate dezvolta aceasta afectiune si daca:
Nu este administrata injectabil preventiv o doza de vitamina K la nastere. Daca doza va fi administrata pe cale orala, trebuie repetata pentru a ii mari eficienta.
Mamei ii sunt administrate medicamente impotriva starilor de ameteala sau medicamente pentru subtierea sangelui.
In cazul nou-nascutilor de 3-6 saptamani, exista unele afectiuni care favorizeaza aparitia bolii hemoragice, precum deficitul de alfa-1 antitripsina, atrezia biliara, diareea, hepatita, fibroza chistica, boala celiaca (intoleranta la gluten).
Simptomele bolii hemoragice a nou-nascutului
Boala apare cel mai adesea la un bebelus nou-nascut aparent sanatos. Forma obisnuita de manifestare este hemoragia digestiva: melena (sange in scaun) sau hematemeza (varsatura cu sange). Cu toate acestea, exista si alte zone in care poate aparea hemoragia. Cele mai des intalnite sunt:
- Zona genitala, in cazul baietilor nou-nascuti care au fost supusi unei circumcizii;
- Zona ombilicala;
- Tractul gastro-intestinal;
- Membranele mucoase din zona gurii si a nasului.
- Alte forme de manifestare includ prezenta sangelui in urina, vanatai, o umflatura pe capul bebelusului, caz in care este vorba despre o hemoragie sub unul dintre oasele craniene.
De asemenea, exista anumite simptome subtile, premergatoare hemoragiei, care apar in momentul debutului bolii, cum ar fi o crestere foarte lenta in greutate a bebelusului sau o greutate mai scazuta decat standardul varstei nou-nascutului.
Posibilele complicatii ale bolii hemoragice a nou-nascutului includ hemoragii masive, hemoragie intracraniana care poate afecta creierul si chiar deces.
Tratamentul Bolii Hemoragice a nou-nascutului
Profilaxia bolii se face la nastere prin administrarea tuturor bebelusilor de fitomenadion injectabil.
Tratamentul curativ se face cu fitomenadion injectabil in doza de 1-2 mg. In formele mai grave se foloseste plasma proaspata care asigura factorii de coagulare. Pentru stabilirea tratamentului se vor efectua si teste de coagulare a sangelui. Diagnosticul este confirmat daca doza de vitamina K administrata opreste sangerarea, iar timpul de coagulare a sangelui este in limitele normale.