Scorul APGAR

Majoritatea bebelusilor au o tranzitie de succes si lipsita de evenimente neplacute din viata intrauterina catre lumea exterioara. O parte din bebelusi, insa, au nevoie de interventie medicala si foarte putini necesita resuscitare in momentul nasterii. Pentru toate aceste situatii era nevoie de o metoda de evaluare rapida a starii unui nou-nascut. Asa a aparut scorul Apgar – o metoda practica de evaluare neonatala, inventata in 1952 de catre un medic anestezist american, Virginia Apgar.
Desi scorul Apgar isi ia numele de la inventatorul sau, medicii au gasit o forma inventiva pentru a memora pasii de evaluare mai usor, atribuind fiecarei litere cate un criteriu de evaluare:
- Aparenta (culoarea pielii)
- Puls (ritmul cardiac)
- Grimasa (reactia la stimuli)
- Activitate (tonus muscular)
- Respiratie (rata respiratiei)
Parametrii Scorului Apgar
Prima evaluare a nou-nascutului este facuta in sala de nastere, la un minut dupa expulzie, de catre medicul neonatolog. Parametrii urmariti de medic in evaluarea unui nou-nascut sunt: respiratia, activitatea cardiaca, coloratia pielii, tonusul muscular si reactia la stimuli. Medicul stabileste un punctaj (scorul Apgar), care este de maxim 10 puncte, fiecare parametru primind 0, 1 sau 2 puncte.
Cu cat punctajul e mai mare, cu atat nou-nascutul e mai sanatos. E bine de stiut faptul ca e normal ca un prematur, care prin definitie are o varsta de gestatie mai mica, sa aiba un scor Apgar mai mic decat un nou-nascut la termen.
Iata care sunt criteriile de evaluare pentru fiecare parametru in stabilirea scorului Apgar:
Miscari respiratorii
- 0 – absente;
- 1 – superficiale, neregulate;
- 2 – ample, tipat puternic.
Ritm cardiac
- 0 – absent;
- 1 – sub 100 batai/minut;
- 2 – peste 100 batai/minut.
Culoarea tegumentelor
- 0 – cianoza, paloare;
- 1 – corp roz, extremitati cianotice;
- 2 – roz in totalitate.
Tonusul muscular
- 0 – flasc;
- 1 – usoara flexie a extremitatilor;
- 2 – flexie puternica a extremitatilor.
Reactivitatea (raspunsul la dezobstruarea nazala)
- 0 – absenta;
- 1 – grimasa;
- 2 – tuse, stranut.
Evaluarea acestor parametri se face la 1 minut si la 5 minute dupa nastere. Se considera ca mai importanta pentru aprecierea adaptarii postnatale a nou-nascutului este stabilirea scorului Apgar la 5 minute dupa nastere, acesta corelandu-se cu dezvoltarea neuropsihica ulterioara si avand deci valoare prognostica.
Daca e necesar, se stabileste scorul Apgar si la 10, 15 si 20 de minute dupa nastere. Aceasta se intampla in cazuri exceptionale, la nou-nascutul care necesita resuscitare (reanimare) laborioasa si de mai lunga durata.
Ce reprezinta punctajul scorului Apgar?
1. Scorul Apgar la un Minut de la Nastere
Scorul Apgar obtinut la un minut de la nastere determina cat de bine a tolerat nou-nascutul procesul nasterii. Prima evaluare folosind scorul Apgar ajuta medicul sa ia decizii in privinta ingrijirilor de care are nevoie un nou-nascut. Este foarte important in cazurile in care bebelusul are nevoie de ajutor medical imediat.
Nou-nascutii care obtin un scor Apgar cuprins intre 7 si 10 puncte sunt vigurosi, tipa imediat dupa nastere, au ritm cardiac, tonus si reactivitate bune. Ei necesita din partea asistentei si a medicului neonatolog ingrijirile de rutina: plasarea nou-nascutului pe o masa cu caldura radianta, uscarea tegumentelor cu scutece sterile si aspirarea secretiilor din nasofaringe.
Nou-nascutii cu scor Apgar cuprins intre 4 si 6 puncte sunt moderat afectati, de obicei ei nu respira bine si sunt hipotoni avand nevoie de ajutor din partea medicului neonatolog. La ingrijirile de rutina se adauga oxigenoterapia.
Nou-nascutii care obtin mai putin de 4 puncte necesita resuscitare neonatala: ventilatie cu balon si masca cu oxigen 100%, masaj cardiac extern si medicamente administrate pe cordonul ombilical.
2. Scorul Apgar la Cinci Minute de la Nastere
Scorul Apgar obtinut de catre nou-nascut la a doua evaluare este folosit pentru a determina cat de bine se adapteaza bebelusul la viata extrauterina. A doua evaluare este necesara pentru ca medicul sa evalueze progresul nou-nascutului sau daca acesta a raspuns pozitiv la o eventuala interventie medicala anterioara.
In acest caz, un scor cuprins intre 7 si 10 este in continuare considerat normal. In cazul in care bebelusul obtine un scor mai mic de 6 puncte la a doua evaluare, este posibil ca el sa aiba nevoie din nou de interventii medicale, iar medicul va decide pasii care trebuie urmati.
3. Ce reprezinta un scor Apgar mic?
Este important de stiut pentru viitorii parinti ca aceasta metoda a fost inventata pentru a ajuta personalul medical sa evalueze conditia fizica generala a unui nou-nascut pentru a putea determina intr-un timp cat mai scurt daca bebelusul are sau nu nevoie de ingrijiri medicale speciale. Acest scor nu a fost creat in scopul de a prestabili evolutia pe termen foarte lung a sanatatii unui nou-nascut, a comportamentului, personalitatii sau statutului intelectual al acestuia.
Foarte putini nou-nascuti obtin un scor de 10, in conditiile in care culoarea mainilor si picioarelor multor bebelusi ramane albastruie pana cand corpul acestora ajunge la temperatura normala.
In cazul in care bebelusul tau a primit un scor Apgar mai mic, trebuie sa stii ca nou-nascutii au o mare capacitate de a recupera. S-a observat ca o mare parte din nou-nascutii cu punctaj mic au evoluat cat se poate de normal. Se recomanda totusi ca cei cu scor foarte mic sa fie in atentia medicului pediatru.