Faptul ca in timpul sarcinii trebuie mentinuta o greutate sanatoasa este un lucru pe care ar trebui sa il stie toata lumea, iar motivele pentru care toate femeile insarcinate ar trebui sa tina cont de aceasta recomandare au legatura atat cu sanatatea lor si a bebelusului, cat si cu greutatea si dimensiunea pe care bebelusul le va avea la nastere.

Sanatatea bebelusului poate fi afectata atat in viata intrauterina, cat si pe termen lung, daca mama a avut probleme cu greutatea inainte sau in timpul sarcinii. Chiar daca se stia ca greutatea femeilor insarcinate are efect direct asupra kilogramelor bebelusului la nastere, cauzele au ramas mult timp necunoscute pana de curand, cand cele mai recente studii au reusit sa desluseasca o parte a misterului.

Greutatea mamei inainte de a ramane insarcinata

Multa lume este de parere ca doar greutatea din perioada de sarcina are impact asupra sanatatii bebelusului, insa femeile care sunt in perioada de preconceptie trebuie sa stie ca si greutatea pe care o au inainte sa ramana insarcinate poate afecta copilul nenascut, fie ca este vorba despre subponderabilitate, fie ca vorbim despre obezitate. Unei femei care planuieste sa ramana insarcinata i se recomanda sa se asigure din timp ca are un indice de masa corporala (IMC) cu valori cuprinse intre 18.5 si 24.9.

1. Obezitatea in perioada preconceptiei

Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh a concluzionat ca, in cazul femeilor care au ramas insarcinate in timp ce sufereau de obezitate, riscul aparitiei de moarte infantila a bebelusului in primul an de viata era extrem de ridicat, chiar daca acestea nu au avut o ingrasare excesiva in timpul sarcinii, acumuland un numar de kilograme care nu depasea recomandarile medicilor. Mai exact, studiul arata ca bebelusii ale caror mame raman insarcinate in timp ce sufera de obezitate prezinta un pericol de deces mai mare cu 40% fata de cei ai caror mame au ramas insarcinate avand o greutate sanatoasa.

Principala cauza este faptul ca femeile gravide care se confrunta cu problema obezitatii inca dinainte sa ramana insarcinate pot suferi nasteri premature in majoritatea cazurilor, iar acest lucru afecteaza sansa de supravietuire a bebelusului. In cazul femeilor cu greutate mai mare de la inceputul sarcinii, dar care nasc la termen, riscul de deces infantil inca exista, fiind cauzat de un travaliu greu sau de o nastere complicata, care pot priva bebelusul de oxigenul de care are nevoie. In plus, acesti bebelusi au o predispozitie catre obezitatea infantila si functiile cognitive le pot fi afectate pe termen lung.

2. Subponderabilitatea in perioada preconceptiei

Greutatea mamei in sarcina nu este un factor de risc numai in cazul femeilor care sufera de obezitate in perioada premergatoare sarcinii, ci si in cazul acelora care au un numar de kilograme sub limita minima considerata sanatoasa sau un indice de masa corporala cu o valoare mai mica de 18.5. Cu cat o femeie este mai departe de limita normala a greutatii atunci cand incearca sa conceapa un copil, cu atat pericolul pentru viitorul fat creste, riscurile putand fi comparate chiar cu cele ale fumatului.

Un studiu efectuat de catre Departamentul de Pediatrie al unui spital din Norvegia impreuna cu Universitatea din Oslo pe aproximativ 60000 de femei a aratat ca femeile subponderale la momentul conceptiei pot da nastere unor copii cu greutate mai mica. Studiul a concluzionat in schimb ca fiecare kilogram in plus adaugat la calculul indicelui de masa corporala inainte de momentul conceptiei adauga 22.4gr la greutatea fatului la nastere.

Greutatea in timpul sarcinii – evolutie si limite

Chiar daca trebuie sa aveti un IMC care reflecta o greutate sanatoasa inainte de a ramane insarcinate, exista situatii in care o sarcina apare neplanuita. Atunci este bine de stiut ca pe perioada sarcinii nu se pot tine diete hipocalorice si pierderea in greutate nu poate fi declansata intentionat in niciun fel. Tot ceea ce le ramane viitoarelor mamici de facut in acest caz este sa se concentreze pe un stil de viata cat mai sanatos si pe o alimentatie foarte echilibrata. Evolutia greutatii in timpul sarcinii depinde de numarul de kilograme avute atunci cand femeia a ramas insarcinata. In functie de indicele de masa corporala din perioada de preconceptie, cresterile in greutate considerate in limite normale sunt:

  • Subponderabilitate, IMC sub 18.5 – 14-18kg
  • Greutate normala, IMC intre 18.5 si 24.9 – 12-14kg
  • Supraponderabilitate, IMC intre 25 si 29.9 – 8-10kg
  • Obezitate, IMC 30 sau mai mare – 6-9kg

Deci, o greutate normala in sarcina depinde mult de numarul de kilograme si de indicele de masa corporala pe care mama le-a avut la momentul inceperii sarcinii. Femeile care se incadreaza in ultimele doua categorii – supraponderabilitate si obezitate – au un risc mai mare de avort spontan, conform unui raport efectuat de catre un centru maternal din Marea Britanie in colaborare cu cercetatori britanici. Pe langa IMC este importanta si varsta mamei, femeile supraponderale mai tinere de 25 de ani si cele de peste 40 de ani fiind mai predispuse sa aiba o sarcina cu probleme.

Desi greutatea unei gravide are o curba ascendenta in cele noua luni de sarcina, exista cazuri in care femeia insarcinata este supusa riscului de pierdere in greutate daca sufera de disgravidie – o tulburare care apare in primul trimestru de sarcina si se manifesta prin greturi si varsaturi. Acesta este un motiv in plus pentru care ar trebui sa se foloseasca un calculator de greutate in timpul sarcinii inca din prima saptamana. Folosind un astfel de sistem veti putea urmari daca disgravidia a determinat pierderi in greutate in primul trimestru de sarcina, caz in care este necesar ca dieta sa fie reechilibrata sub supraveghere medicala.

Care este ritmul corect de crestere in greutate a mamei

Evolutia greutatii nu este constanta pe parcursul sarcinii si variaza in functie de perioada in care va aflati: prima sau a doua jumatate. Concret, in primele 20 de saptamani de sarcina, o femeie care a ramas insarcinata avand o greutate sanatoasa, ar trebui sa acumuleze intre 200 si 300gr pe saptamana, care vor insuma un total de 4-6kg pe intreaga perioada. In aceasta prima jumatate, greutatea acumulata nu este pentru fat, deoarece acesta se afla intr-o etapa in care nu necesita inca un aport caloric mai mare si greutatea mamei nu trebuie sa creasca prea mult.

Lucrurile stau diferit in a doua jumatate a sarcinii, caz in care ritmul de ingrasare poate fi asociat cu dezvoltarea fatului. In acest caz, in ultimele 20 de saptamani de sarcina, aceeasi femeie care la inceputul sarcinii avea o greutate normala ar trebui sa ia in greutate intre 300 si 400gr pe saptamana, ajungand la un total de 6-8kg acumulate in a doua jumatate a sarcinii. Ritmul de ingrasare este mai accelerat in acest caz datorita faptului ca fatul isi va dubla greutatea in ultimele 20 de saptamani deoarece trebuie sa ajunga la aproximativ 3.2-4kg pana in momentul nasterii.

Prea multe kilograme acumulate afecteaza dimensiunile fatului

Desi medicii cunosteau faptul ca greutatea in sarcina a unei femei este strans legata de cea a fatului, motivele nu se stiau cu exactitate, iar din aceasta cauza fenomenul nu putea fi controlat in intregime. In acest sens, un raport efectuat de doi cercetatori britanici de la Universitatea de Medicina din Exeter si Universitatea din Bristol, pentru care s-au colectat date din 18 studii cu privire la 30000 de femei insarcinate si bebelusii lor, pare sa elucideze misterul.

Raportul are o acuratete cu atat mai mare cu cat s-au folosit factori de ordin genetic in efectuarea studiului si cercetatorii nu s-au bazat doar pe datele cu privire la greutatea in timpul sarcinii. Astfel, s-au analizat genele asociate cu indicele de masa corporala si fiecarei femei i s-a atribuit un scor genetic in functie de cate cresteri ale IMC-ului s-au regasit in genele sale. Indicele de masa corporala poate fi influentat si de stilul de viata (dieta, sport), nu numai de amprenta genetica, insa scorul genetic nu se modifica in functie de acest lucru. De aceea, in momentul in care s-a observat o legatura intre scorul genetic pentru IMC al mamei si greutatea la nastere a bebelusului, s-a constatat ca greutatea copilului este afectata de IMC si nu de stilul de viata.

Ulterior, cercetatorii au procedat in acelasi mod si au asociat scoruri genetice si altor tipuri de factori, precum nivelul de glucide si lipide din sange. Analizand datele s-a concluzionat ca o femeie care sufera de ingrasare excesiva in timpul sarcinii, supraponderala sau obeza, poate da nastere unui bebelus cu dimensiuni mai mari, acelasi efect avandu-l si un nivel mare al glicemiei la femeia gravida. In schimb, o femeie supraponderala cu nivel crescut de lipide in sange nu va da nastere unui bebelus cu greutate mare. Dimpotriva, un nivel crescut de colesterol care cauzeaza hipertensiune va rezulta in nasterea unui bebelus cu dimensiuni mai mici, din cauza faptului ca circulatia defectuoasa a sangelui va impiedica fatul sa beneficieze de o cantitate suficienta de nutrienti pentru o dezvoltare normala.

Prin corelarea tuturor datelor obtinute si fiind cunoscut faptul ca femeile cu o greutate in timpul sarcinii mai mare decat cea normala tind sa aiba o glicemie mai mare, s-a concluzionat faptul ca nivelul de zahar din sange este unul dintre principalii factori din cauza carora o mama supraponderala sau obeza va da nastere unui bebelus cu o greutate mai mare. Mai concret, nivelul ridicat de zahar care ajunge in sistemul fatului il determina pe acesta sa produca o cantitate mai mare de insulina, iar aceasta se va comporta precum un hormon de crestere. In concluzie, o greutate in limite normale a bebelusului la nastere reflecta cat de sanatoasa a fost dezvoltarea acestuia in pantecele mamei.

Cum afecteaza ponderea cresterii in greutate dimensiunile fatului

Rezultatele unui alt studiu efectuat de catre doi medici, Janet Currie si David Ludwig, arata ca exista o legatura stransa intre numarul de kilograme acumulat in sarcina si greutatea bebelusului. De exemplu, femeile care si-au marit greutatea in sarcina cu mai mult de 24kg au nascut bebelusi care cantareau mai mult cu 148,9g decat bebelusii ale caror mame au avut o crestere normala in greutate, de 8-10kg. In acest caz, exista si cu 2.26% mai multe sanse ca fatul sa aiba mai mult de 4kg in momentul nasterii. Mai mult, un alt studiu arata ca femeile care acumuleaza peste 30kg in sarcina au un risc de doua ori mai mare de a da nastere unor bebelusi cu greutatea de minimum 4.5kg.

In cazul femeilor care sufera de diabet gestational si care sunt predispuse sa aiba bebelusi cu o greutate mai mare s-a constatat ca elimina acest risc daca urmeaza un tratament si evita ingrasarea excesiva in timpul sarcinii. Desi este o veste buna pentru viitoarele mame, trebuie mentionat faptul ca uneori diabetul gestational nu este cel care afecteaza greutatea gravidei si a fatului: una din cinci femei au un castig mare de greutate cand sunt insarcinate, insa pentru numai 5% dintre acestea cauza este diabetul gestational.

Fluctuatiile majore de greutate dintre doua sarcini afecteaza copilul nenascut

Un lucru mai putin stiut si discutat in ceea ce priveste greutatea viitoarei mamici si efectele sale asupra copilului de nascut este riscul fluctuatiilor in greutate intre doua sarcini. Doi medici obstetricieni cu experienta au publicat un editorial in British Medical Journal in care arata cum greutatea mamei, mai exact cresterile sau pierderile masive in greutate in intervalul de timp dintre o sarcina si urmatoarea, poate avea efecte daunatoare asupra bebelusului. Medicii fac referire la doua studii in editorial: unul cu privire la complicatiile pe care bebelusul si mama care a acumulat prea multe kilograme le sufera in timpul nasterii sau imediat dupa, iar celalalt cu privire la schimbarile in dieta mamei si cum cresc acestea riscul unei nasteri premature.

Primul studiu a fost efectuat pe un esantion de aproximativ 200000 de femei, pe o perioada care se intinde de la inceputul primei sarcini pana la inceputul celei de-a doua. S-au descoperit risc crescut de preeclampsie, diabet gestational, hipertensiune cauzata de sarcina si o greutate mai mare a bebelusului din a doua sarcina – toate acestea dupa o crestere a IMC-ului de doar unul sau doua puncte in perioada dintre cele doua sarcini. O crestere mai mare de trei puncte a crescut considerabil riscul de moarte intrapartum. Astfel, femeile cu greutate normala in sarcina sunt incurajate sa evite acumularea de kilograme dupa nastere, mai ales in cazul in care planuiesc sa aiba un alt copil. In acelasi timp, celor supraponderale sau obeze li se recomanda sa ajunga la o greutate sanatoasa inainte de a ramane din nou insarcinate.

Al doilea studiu a verificat daca schimbarile in rau in alimentatia mamei si un aport neechilibrat de nutrienti dupa prima sarcina cresc riscul nasterii premature in cazul urmatorului bebelus. S-a descoperit ca femeile al caror IMC a scazut cu cinci sau mai multe puncte in perioada dintre cele doua sarcini prezinta un risc cu 28% mai mare de nastere prematura, comparativ cu cele al caror IMC a ramas constant sau a crescut moderat. Daca femeile respective mai suferisera o nastere prematura in trecut, riscul ca aceasta sa se repete era cu 80% mai mare.

Greutate normala in sarcina – copil sanatos

Cel mai important lucru care reiese din toate aspectele mentionate anterior este mentinerea unei greutati normale, atat inainte si dupa sarcina, cat si in timpul acestei perioade. O greutate sub sau peste limita normala a mamei se reflecta masiv asupra fatului si ii poate cauza acestuia probleme precum respiratie deficitara, dezvoltare slaba, leziuni la nastere sau un nivel anormal al glicemiei. Femeile supraponderale care sunt in perioada de preconceptie sau in perioada sarcinii sunt sfatuite sa isi imbunatateasca stilul de viata, sa faca exercitii fizice permise in sarcina, sa se asigure ca au o dieta echilibrata si un aport nutritiv corect si sa isi monitorizeze regulat nivelul glicemiei si al tensiunii arteriale – toate acestea pentru a mentine greutatea bebelusului nenascut in limitele normale, deoarece aceasta ii poate afecta parcursul in primii ani de viata.

Surse:

  • http://www.csid.ro/family/sarcina-si-bebelusi/kilogramele-in-sarcina-ce-parere-are-nutritionistul-despre-ingrasatul-excesiv-din-timpul-sarcinii-10873193/
  • http://www.clicksanatate.ro/Greutatea-mamei-indicator-de-supravietuire-al-noului-nascut_0_4736.html
  • http://www.nastenatural.ro/exista-o-legatura-intre-greutatea-ta-din-sarcina-si-greutatea-bebelusului-la-nastere/

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!