Laptele de mama este un aliment complex, perfect adaptat nevoilor nou-nascutului si sugarului.

Acesta contine toate substantele nutritive necesare pentru cresterea si dezvoltarea sugarului pana la 6 luni: proteine (albumina, cazeina), glucide (lactoza), lipide (acizi grasi polinesaturati), saruri minerale (sodiu, calciu, potasiu, magneziu), vitamine (A, B, C, K). Laptele de mama contine aminoacizi esentiali (taurina) care are rol important in dezvoltarea creierului.

Calitatea laptelui de mama rezulta la modul concret din continutul acestuia:

1. Apa: Aceasta este componenta cea mai abundenta in laptele matern. Aceasta contribuie la mecanismul de reglare a temperaturii corpului nou-nascutului. Este demonstrat ca nevoile de apa ale sugarilor pot fi complet satisfacute de laptele matern.

2. Proteine: O multime de proprietati particulare ale laptelui uman se datoreaza proteinelor prezente sub forma de cazeina (40%) si zer (60%). Continutul in proteine asigura beneficii imunologice, antiinfectioase, nutritionale si digestive sugarului.

3. Grasimile: Acestea sunt o sursa importanta de energie (aproximativ 50% din totalul de calorii). Grasimile sunt esentiale pentru dezvoltarea sistemului nervos.

4. Minerale: 100 ml de lapte de mama contine 33 mg Calciu, 4 mg Magneziu, 15 mg Sodiu, 55 mg Potasiu. Laptele matern contine toate mineralele necesare copilului, desi fierul se afla in cantitati mai mici decat ar fi necesar (de aceea se recomanda uneori suplimente inainte de 6 luni). Avand in vedere ca in timpul alaptarii cantitatea de calciu din corpul mamei scade si ca acest mineral este foarte important pentru dezvoltarea oaselor copiilor, mama trebuie sa fie atenta si sa se asigure ca include in dieta zilnica 1200 mg Calciu.

5. Vitamine: Laptele matern contine vitaminele C, B (inclusiv B12), A, E, K, dar si D in cantitate foarte mica. Cantitatea de vitamine din laptele matern se afla in raport direct proportional cu cea a vitaminelor din organismul mamei. Deseori este nevoie de o suplimentare cu vitamina D, deoarece aceasta contribuie la absorbtia calciului si la fixarea in oase a acestuia. De asemenea, vitaminele C, D si A contribuie la intarirea sistemului imunitar. Nu in ultimul rand, vitaminele din grupa B asigura un metabolism energetic normal, contribuie la consolidarea si functionarea in conditii optime a sistemului nervos si a sistemului imunitar s.a.m.d.

O calitate buna a laptelui de mama se materializeaza si in urmatoarele aspecte:

  • Este usor de digerat, nu provoaca tulburari digestive, diaree sau constipatie, reduce putrefactiile intestinale, ramanand pentru putin timp in intestine. Nu provoaca nici colici daca tehnica de alaptare este corecta.
  • Alimentand bebelusul cu lapte de mama, se evita alergia la proteina laptelui de vaca.
  • Laptele matern poate fi oferit oricand bebelusului, este mereu proaspat, lipsit de microbi, nu necesita incalzire sau fierbere.
  • Contine hormoni, fermenti, anticorpi impotriva microbilor si virusilor, aparandu-l pe bebe de imbolnaviri.
  • Compozitia laptelui matern se adapteaza la nevoile nutritionale ale bebelusului. Astfel, laptele mamei care a nascut un prematur contine cu 25% mai multe proteine, anticorpi, vitamine si saruri minerale decat laptele unei mame care a nascut la termen.
  • Sugarii alimentati la san iau mai mult in greutate in primele luni de viata (in medie 1000 grame) fata de cei alimentati artificial, cu formule de lapte la care media cresterii in greutate este 750 grame.

In final, este evident ca prezenta numerosilor nutrienti in organismul mamei contribuie la o buna calitate a laptelui matern.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!