Cele mai multe mamici stiu ca laptele matern este ideal pentru copil, dar multe dintre acestea nu iau in calcul avantajele alaptarii pentru mama, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Alaptarea bebelusului la san nu numai ca reduce riscul de depresie postpartum, demonstrandu-se, de asemenea, ca reduce riscul de osteoporoza sau al unor tipuri de cancer. Mai mult, mamele care decid sa-si hraneasca bebelusii la san vor face economii de bani si de timp (dat fiind faptul ca nu vor trebui sa prepare laptele praf s.a.m.d.).

Avantajele alaptarii pentru mama se concretizeaza in urmatoarele aspecte:

1. Suptul stimuleaza producerea de hormoni care contracta uterul si ajuta la eliminarea sangelui si resturilor de placenta ramase dupa nastere. Alaptarea bebelusului ajuta la cresterea nivelului de ocitocina (sau oxitocina), un hormon care contribuie la reducerea sangerarii postpartum si care contracta uterul, astfel incat corpul femeii va ajunge la normal extrem de repede. Retinem, asadar, ca alimentatia naturala ajuta la retractia uterului dupa nastere si la revenirea lui la dimensiunile dinaintea sarcinii, dar si faptul ca inceperea alaptarii imediat dupa nastere diminueaza hemoragia prin actiunea ocitocinei.

2. S-a constatat ca mamele care isi alapteaza bebelusii au un risc scazut de aparitie a cancerului de san, de ovar sau de endometru, precum si o incidenta mai scazuta de aparitie a osteoporozei. Exista, de asemenea, dovezi stiintifice care leaga alaptarea cu un risc redus de infectii ale tractului urinar. Mai mult, unele studii au concluzionat ca alaptarea poate reduce riscul de a se dezvolta mai tarziu diabet zaharat de tip 2, artrita reumatoida si boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat.

3. Alaptarea bebelusului relaxeaza atat mama, cat si bebelusul. Noptile vor fi mai linistite, deoarece prolactina, hormonul care stimuleaza productia de lapte, are efect relaxant asupra mamei si copilului, in aceeasi masura.

4. Pentru producerea laptelui, corpul mamei consuma un numar mare de calorii. Alaptarea bebelusului la san arde caloriile, in plus, ajutand la pierderea kilogramelor acumulate in timpul sarcinii ajutand-o pe mama sa revina mai usor la forma de inaintea perioadei de sarcina. Asadar, mama va pierde in greutate in mod natural, deoarece alaptatul consuma intre 450 si 500 de calorii pe zi.

5. Alaptatul are efect contraceptiv in conditiile alaptarii ritmice si frecvente si a alimentatiei exclusiv naturale in primele 6 luni de viata. Chiar daca nu este o metoda sigura in totalitate, aceasta ofera un procent de siguranta semnificativ. Cum se justifica? Alaptarea exclusiva intarzie revenirea perioadei menstruale a mamei, fapt ce poate contribui la extinderea duratei de timp dintre sarcini.

6. Prin alaptarea la san se economiseste timp, dar se economisesc si bani. Laptele matern nu costa bani, insa pretul pentru formulele din comert este destul de mare. In plus, acest tip de hranire a bebelusului este intotdeauna disponibil. Nu necesita nicio pregatire sau vase speciale si in plus, laptele matern este la temperatura ideala pentru copil. In timpul alaptarii unei mame ii sunt necesare cel mult 400 – 500 de calorii in plus pe zi pentru a produce lapte suficient pentru bebelus, in timp ce formula de lapte praf poate costa destul de mult, in functie de marca, tip (pulbere sau lichid) si cantitatea consumata.

7. Alaptarea bebelusului la san este simplu de realizat, indiferent de timp si locatie, astfel ca mama poate sa plece insotita de bebelus chiar si in calatorii mai lungi, fara a fi nevoie sa pregateasca o valiza plina de tot ceea ce este necesar pentru hranirea acestuia.

Toate aceste beneficii sunt insa dominate de sentimentul unic de a fi mama. Cele mai multe mamici considera ca acesta este cel mai important motiv care fundamenteaza decizia de a alapta. Alaptatul ofera o experienta emotionala unica pentru mama si copil. Alaptarea reprezinta un lucru pe care doar o mama il poate face pentru copilul sau, creand o conexiune fizica si emotionala unica si puternica.

Alaptarea bebelusului asigura contactul fizic dintre mama si copil. Oxitocina este de asemenea asociata cu aparitia unor sentimente pozitive, cum ar fi dragostea, atasamentul si fericirea. Un nivel ridicat al acestui hormon in timpul alaptarii face ca mamicile sa fie mai putin predispuse la depresie postpartum si ajuta la stabilirea atasamentului matern. Asadar, alaptarea are efecte benefice afectiv-emotionale datorita contactului fizic intre mama si copil.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!