Este obisnuit sa auzi mame spunand ca nu au lapte suficient pentru bebelus, cu toate ca in doar cateva cazuri afirmatia este reala. Exista mai multi factori care pot influenta productia de lapte, dar in general, in cazurile in care tehnica este corecta, alaptarea se face natural in mod eficient.

Semne care indica daca bebelusul primeste suficient lapte

Intre toate, urmatoarele sunt extrem de importante si vor asigura mama ca bebelusul primeste lapte suficient:

 • Cand ai lapte suficient bebelusul tau creste bine in greutate si chiar fara sa te folosesti de un cantar, poti observa cum „se rotunjeste” pe masura ce trece timpul. Totusi e bine sa cantaresti bebelusul periodic, cel mai bine lunar. Nu se recomanda sa-l cantaresti prea des deoarece cantarirea frecventa ar fi pentru tine un stres. Bebelusul poate lua intr-o zi mai mult in greutate, iar in alta mai putin. Insa daca ti se pare ca acesta este nelinistit, ca nu se satura, atunci il poti cantari mai des, saptamanal sau chiar si mai des, la 3-4 zile.
 • Ai lapte suficient daca bebelusul tau are o stare buna, este vioi, are tonus muscular ferm, ochii stralucitori, pielea roz si catifelata.
 • Daca laptele tau este in cantitate suficienta, bebelusul este multumit si doarme linistit dupa supt, iar curba greutatii este ascendenta demonstrand o crestere constanta in greutate.
 • De asemenea, iti poti da seama ca ai lapte suficient daca bebelusul urineaza de cel putin 6 ori in 24 de ore, fara sa fi primit alte lichide suplimentar.
 • Vei sti ca bebelusul primeste suficient lapte matern daca iti simti sanii mai moi dupa hranirea copilului. Dupa fiecare hranire, copilul este relaxat si multumit.

Pentru a avea intotdeauna lapte suficient trebuie sa iti alaptezi bebelusul cat mai des. Cu cat vei alapta mai mult, cu atat vei avea mai mult lapte. Daca ii vei da in completare lapte praf (formula), secretia lactata va scadea. Dimpotriva, daca il vei alapta ori de cate ori doreste, vei avea lapte suficient pentru a satisface nevoile bebelusului tau.

Semnele care indica faptul ca bebelusul NU primeste suficient lapte

 • Copilul pierde continuu in greutate. In cazul in care, dupa cinci zile de la nastere, bebelusul nu incepe sa-si recastige greutatea pierduta dupa nastere sau daca incepe in orice moment sa piarda in greutate, mai degraba decat sa creasca, trebuie discutat cu medicul pediatru;
 • Urina copilului este foarte intunecata (are culoarea sucului de mere). Copilul urineaza mai putin de sase ori pe zi, iar urina este galbena si miroase puternic;
 • Copilul tau este nelinistit sau somnoros de cele mai multe ori. Poate adormi imediat ce este pus pe piept si la scurt timp se trezeste imediat iritat;
 • Bebelusul are gura uscata;
 • In mod constant, alaptarea dureaza aproximativ o ora, dar bebelusul pare infometat continuu;
 • Sanii nu se simt mai moi dupa alaptare.

Cat de des ar trebui sa sa imi alaptez copilul?

Intrebarea suporta o varietate de raspunsuri, deoarece cantitate suficienta de lapte pentru un bebelus, nu corespunde cu cea necesara altui bebelus. Unii bebelusi par in mod continuu infometati si se agata de pieptul mamei nu numai pentru a fi hraniti, ci si pentru a se simti in siguranta, in timp ce altii mananca numai atunci cand intr-adevar le este foame.

La modul general, o mama poate tine cont de urmatoarele sfaturi:

 • In timpul primelor 24 de ore de viata, bebelusul poate fi foarte somnoros si nu poate fi alaptat frecvent;
 • In primele 7 saptamani de viata, bebelusul poate fi hranit la fiecare 2 sau 3 ore, de 8 pana la 12 ori pe zi. Unele mamici s-ar putea intreba daca nu sunt cam multe mese si daca au suficient lapte pentru o hranire atat de frecventa a copilului. Pentru ambele situatii, raspunsul este afirmativ;
 • De la 2 la 5 luni, sugarul poate fi hranit la fiecare doua ore si jumatate – trei ore si jumatate, de 7 pana la 9 ori pe zi. Pe masura ce copilul creste, va invata sa suga mai bine si sa devina mai eficient in modul de a se hrani.
 • De la 6 luni, copilul poate fi hranit la 5 la 6 ore, de 4-5 ori pe zi. Aceasta frecventa va ramane valabila cat timp copilul va fi alaptat.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!