Orice mama care a dat nastere primului copil, se va confrunta cu multe situatii noi, multe dintre ele venind intr-un grup cu altele intr-un interval foarte scurt de timp. Aceasta avalansa de situatii noi poate coplesi mama, insa incetul cu incetul aceasta va capata experienta. Una dintre aceste situatii este data de alaptarea care urmeaza in scurt timp dupa nastere – prima alaptare.

Laptele matern este singurul aliment adaptat integral nevoilor bebelusului si totodata reprezinta cea mai buna cale de a-l proteja de boli. De aceea, dupa nastere, daca starea mamei si a bebelusului permit, mama va fi incurajata sa puna bebelusul la san cat mai repede, adica in primele minute de dupa nastere.

Specialistii afirma ca majoritatea bebelusilor adorm la doua ore dupa nastere fiind mai greu sa fie treziti dupa aceste prime doua ore pentru a fi pusi sa suga.

Vorbeam initial despre situatii noi. In astfel de situatii se cauta raspunsuri la o multime de intrebari. Cand vine vorba despre prima alaptare, iata cele mai importante intrebari la care este esential sa se cunoasca raspunsurile:

  1. Este importanta alaptarea precoce si pentru mama?

Raspunsul este afirmativ! Alaptarea precoce are rol important si pentru mama deoarece suptul bebelusului stimuleaza activitatea hormonilor care determina contractia uterului. Aceste contractii ajuta la eliminarea rapida a placentei si la reducerea cantitatii de sange pierduta. Cei mai multi bebelusi sunt vioi si sug imediat. La altii este nevoie de un mic ajutor din partea asistentei pentru ca acestia sa inceapa sa suga.

  1. Este alaptarea un proces dureros?

Primul alaptat poate fi dureros. Aceasta senzatie dureroasa trece, in general, repede iar supturile devin apoi complet lipsite de durere.

  1. De ce cantitate de lapte are nevoie un bebelus?
Citeste si:   Mastita - cauze, simptome, prevenire si tratament

In prima zi de viata bebelusul suge mai putin, doar cateva minute la o masa. Pe masura ce invata sa suga si secretia lactata se instaleaza, durata suptului creste la 15-20 minute. Prelungirea suptului la peste 30 minute nu este recomandata deoarece pe de o parte bebelusul se poate obisnui sa adoarma la san iar pe de alta parte se irita mameloanele si apar ragadele (fisuri la nivelul mameloanelor). In general, bebelusul viguros suge in primele 5-10 minute cantitatea cea mai mare de lapte. La primele mese, pana la instalarea secretiei lactate, bebelusul trebuie pus sa suga din ambii sani, apoi se alterneaza sanii de la un supt la altul.

  1. La cat timp dupa nastere i se face bebelusului foame?

Cand se naste copilul, in prima ora de viata va cauta sanul mamei. Aceasta este un gest reflex care nu trebuie confundat cu foamea. Un bebelus sanatos nu simte senzatia de foame imediat dupa nastere.

  1. La cat timp dupa nastere pot face primul alaptat?

In mod ideal, este recomandat sa se puna copilul pe abdomenul mamei (pielea bebelusului pe pielea mamei) in prima ora de dupa nastere pentru a  se observa instinctul de supt al copilului. Acest lucru nu inseamna ca nou-nascutul stiu instantaneu ce trebuie sa faca. Unele mame spun ca bebelusii lor nu sug in mod activ in timpul primelor incercari, ci pur si simplu ling nehotarati mamelonul sau sug pentru o perioada scurta de timp. Multi alti bebelusi apuca imediat mamelonul si sug ca si cand ar face acest lucru de luni de zile.

  1. Exista si situatii in care este necesar sa astept un timp pentru a alapta?
Citeste si:   Colectarea laptelui matern (mulgerea) si congelarea acestuia

Da, exista unele situatii in care alaptarea nu este posibil de realizat imediat sau este inoportuna. In cazul in care copilul se naste prematur sau mama este bolnava, poate fi necesar sa se amane alaptarea. Medicul specialist este cel care ii va recomanda mamei ce trebuie sa faca intr-o astfel de situatie.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!