Cum sa am lapte suficient pentru bebelus
Punerea la san a bebelusului trebuie facuta precoce, in primele doua ore dupa nastere. Laptele din primele 2-3 zile dupa nastere, colostrul, este pretios pentru bebelus deoarece contine in compozitia sa substante care il apara de unele boli.
Tot ce te-ar putea interesa despre bebelusi
La inceput, cantitatea de lapte de care are nevoie bebelusul este mica, cativa mililitri, pentru ca apoi sa creasca, pe masura ce si nevoile sugarului cresc.
Sfaturi pentru asigurarea unei lactatii suficiente
- Este important sa alaptezi bebelusul in prima ora dupa nastere. Imediat dupa nastere, contactul cu sanul mamei va fi facilitat de faptul ca bebelusul se afla intr-o stare de vigilenta. Dupa o ora, de regula, bebelusul va dormi profund timp de aproximativ 6-12 ore.
- Alapteaza copilul atat ziua cat si noaptea. Este cea mai buna prescriptie medicala pentru alaptare, pentru a produce suficient lapte. Astfel, in timpul primelor saptamani de viata, bebelusul ar trebui sa fie alaptat de aproximativ 8-10 ori in 24 de ore.
- Asigura-te ca bebelusul suge in mod eficient. La inceputul unui supt, laptele tau este mai apos potolind setea bebelusului. Pe masura ce suge, laptele devine mai concentrat, mai gras, potolindu-i foamea. De aceea e bine ca bebelusul sa suga bine dintr-un san, pana la golirea acestuia.
- In primele zile de viata bebelusul trebuie incurajat sa suga din ambii sani la fiecare masa. Iti poti da seama ca suge dupa sunetul pe care-l face cand inghite. Atunci cand se satura, el va lasa sanul din gura iar tu trebuie sa il tii in pozitie verticala frecandu-l usor pe spate pentru a scoate aerul pe care-l inghite atunci cand suge. Mai tarziu, dupa ce lactatia ta s-a instalat, bebelusul se poate satura sugand numai dintr-un san. Suptul frecvent si golirea completa de lapte a sanilor sunt conditiile esentiale care asigura secretia de lapte.
- Ca sa iti asiguri o lactatie suficienta trebuie sa iti alaptezi des bebelusul, ori de cate ori acesta cere. Fiecare copil are propriul ritm in ceea ce priveste alaptarea, unii au pofta de mancare la fiecare 2 ore, iar altii nu au nevoie de hrana la intervale fixe. In mod normal, bebelusul poate suge de 8-10-12 ori pe zi. Secretia lactata este stimulata de suptul bebelusului. Cu cat suge mai des, cu atat se produce mai mult lapte.
- Evita sa-i dai suplimente alimentare. Glucoza, care se mai da in maternitati bebelusilor ai caror mame nu au inca instalata lactatia, pe de o parte poate descuraja bebelusul sa mai suga iar pe de alta ii ofera putine calorii. In cazul in care bebelusului i se da supliment de lapte praf cu tetina, este posibil ca acesta sa refuze sa mai suga la san deoarece prin tetina laptele curge mai usor iar la san trebuie sa depuna mai mult efort.
- Evita suzeta. Mai ales in primele 10 de zile, pana ce tehnica de alaptare este bine stabilita. Astfel, se evita confuzia cu mamelonul.
- Nu uita ca pieptul inseamna mai mult decat hrana. Suptul calmeaza bebelusul si, prin urmare, acesta nu cere intotdeauna piept pentru ca ii este foame. Poate are nevoie de cateva minute de contact cu pielea mamei.
- Relaxeaza-te si urmeaza o dieta adecvata. Urmeaza un regim alimentar echilibrat, de aproximativ 2.500 kcal pe zi si dormi de cate ori programul dedicat bebelusului iti va permite.
- Nu te sfii sa ceri ajutor. Medicul pediatru iti poate fi de un real ajutor atunci cand intampini probleme cu asigurarea unei lactatii suficiente.