Pentru o mama care a nascut pentru prima data, totul pare foarte dificil si ciudat, dar, la fel ca in alte situatii mai dificil de gestionat, este foarte important sa ramana calma si sa invete din ceea ce experimenteaza. Similar se pune problema si cand vine vorba de tehnica alaptarii.

In timpul alaptarii, este recomandabil ca mama sa creeze un mediu linistit pentru copil, pentru ca acesta sa se simta confortabil si sa suga fara nicio problema. Isi poate mangaia bebelusul pe fata si ii poate vorbi intr-un mod foarte dulce.

1. Pasi esentiali pentru alaptarea corecta a bebelusului:

  • Inainte de a alapta trebuie sa te speli pe maini si pe sani cu apa si sapun, iar mameloanele (sfarcurile) si areolele mamare (partile pigmentate din jurul mameloanelor) numai cu apa.
  • Gaseste-ti o pozitie comoda pentru alaptat. De-a lungul timpului, fiecare mama va gasi pozitia cea mai confortabila, dar intotdeauna corpul copilului ar trebui sa fie in contact permanent cu ea (burtica copilului pe burta mamei). Pentru a facilita copilului accesul la pieptul mamei, pozitia corecta ar fi plasarea copilului cu capul si corpul spre ea (copilul nu trebuie sa stea cu gatul rasucit). In aceasta pozitie, gura copilului va fi in fata mamelonului. In cavitatea bucala a copilului ar trebui plasate aproximativ 1/3 din mamelon si areola.
  • Poti alapta in pozitie sezand sau culcata pe o parte. In prima situatie, bebelusul sta la san in pozitie semiverticala, in a doua sta culcat pe bratul tau, sugand din sanul de aceeasi parte. Pozitionarea la san a bebelusului are mare importanta. Acesta trebuie sa apuce mamelonul si o mare parte din areola mamara.
  • Atinge gura bebelusului cu mamelonul. Penseaza sanul cu doua degete la nivelul areolei mamare avand grija ca nasul sa-i ramana neacoperit.

Este important sa stii ca alaptarea se face la cerere, bebelusul trebuie sa manance de cate ori vrea si cat vrea. E bine sa-l lasi sa termine de supt la unul din sani si, daca mai vrea, sa il pui si la celalalt, iar la masa urmatoare sa inceapa sa suga din sanul cu care a terminat masa precedenta. E bine sa procedezi asa deoarece numai sanii complet goliti de lapte sunt stimulati sa produca lapte. Alaptatul nu trebuie prelungit prea mult timp deoarece bebelusul suge in primele 5 minute aproximativ 2/3 din cantitatea de lapte de la o masa. Nu este indicat sa-l alaptezi mai mult de 20-30 minute.

De asemenea, orice mamica ar trebui sa stie ca alaptarea bebelusului nu trebuie sa fie dureroasa. In momentul in care mama simte dureri in timpul tehnicii de alaptare ar trebui sa mearga la medic sau la o asistenta. Acestia ii vor spune cum sa plaseze corect copilul in timpul alaptarii.

2. Ce urmeaza dupa alaptat

  • Dupa supt, trebuie sa tii bebelusul in pozitie verticala timp de 10-15 minute pentru a scoate aerul;
  • Culca-l apoi pe partea stanga pentru a elimina aerul inghitit in timpul suptului daca nu l-a scos cat timp l-ai tinut in pozitie verticala;
  • Dupa jumatate de ora culca-l pe partea dreapta pentru a favoriza evacuarea gastrica.

In cazul in care bebelusul suge mai putin la unele mese nu trebuie sa-ti faci griji in privinta cantitatii de lapte pe care o ai. E normal ca la unele mese bebelusul sa suga mai mult, la altele mai putin. Continua sa-l alaptezi.

3. Evaluarea alaptarii

Pentru a afla daca bebelusul se hraneste suficient pentru o dezvoltare completa trebuie sa se ia in considerare mai multe aspecte:

  • In primele 3 luni de viata, copilul ar trebui sa ia in greutate 25 – 30 de grame pe zi, iar de la 3 la 6 luni ar trebui sa ia aproximativ 20 de grame pe zi;
  • Dupa mese, copilul ar trebui sa stea relaxat si sa doarma linistit;
  • Copilul are o activitate adecvata la varsta lui si este fericit;

Acestea sunt cateva reguli de baza pentru tehnica alaptarii, insa cea mai buna tehnica este cea care se stabileste intre fiecare mama si copil. Fiecare mama va observa modul in care copilul se simte mai calm si isi poate da seama daca are lapte suficient daca bebelusul creste in greutate, este vioi, este multumit si linistit dupa supt si urineaza de cel putin sase ori in 24 ore fara aport suplimentar de lichide. Bebelusul nu are nevoie de apa sau ceai, necesarul de lichide fiindu-i asigurat de laptele mamei. In prima parte a suptului, laptele este mai apos pentru a-i satisface senzatia de sete dupa care urmeaza laptele mai consistent care ii potoleste foamea.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!