Oxiuroza, numita si enterobioza sau popular – viermisori, este o parazitoza intestinala provocata de oxiuri.

Este foarte raspandita in randul copiilor, afectand de obicei mai multi membri ai familiei. Incidenta cea mai mare este intalnita la prescolari si scolarii mici.

Oxiurii sunt viermisori mici, cilindrici, subtiri, cu o lungime de pana la 13-15 mm si grosimea putin mai mare decat a unui fir de ata, de culoare alba. Formele adulte populeaza de obicei ileonul terminal, cecul si uneori apendicele. In perioada de fecundare, femelele migreaza spre rect, depasind sfincterul anal, de obicei in cursul noptii, pentru a depune ouale, in numar foarte mare, de ordinul miilor.

Infestarea se face pe cale digestiva prin intermediul alimentelor sau inhalarea prafului contaminat si intretinuta prin autocontaminare, prin intermediul mainilor murdare si a oualor depozitate sub unghii.

Simptome ale Oxiurozei

Simptomele incep, de obicei, la doua pana la patru saptamani dupa infectare. Cele mai frecvente sunt pruritul in regiunea anala, care este mai intens in timpul noptii si poate cauza probleme, cum ar fi somnul agitat, iritabilitatea, treziri frecvente, cosmaruri si chiar somnambulism. Adesea pruritul provoaca iritatii si inflamatii secundare in zona genitala.

La fete, oxiurii pot ajunge in vagin sau uretra, ceea ce duce la iritatii vaginale, senzatia de mancarime, secretii nazale sau, mai putin frecvent, disconfort la urinat.

Nu a fost stabilita o relatie de cauzalitate cu simptome precum: dureri abdominale, pierderea poftei de mancare, oboseala, anemie, hiperactivitate sau bruxism.

In concluzie, exista forme de Oxiuroza asimptomatice, deci fara nici un semn clinic, incat persoanele infestate nu sunt constiente de acest lucru. La copii, formele cele mai frecvente se manifesta prin prurit perianal (mancarime) care apare mai frecvent in cursul noptii si printr-un somn agitat.

Diagnosticul viermisorilor la copii

Diagnosticul se pune prin prelevarea de probe din regiunea anala. Se poate face testul benzii adezive care consta in aplicarea unei astfel de benzi la nivelul regiunii perianale care este apoi examinata la microscop.

Raspandirea Oxiurilor

Boala se raspandeste prin ouale parazitilor, deoarece acestea sunt foarte usoare si plutesc in aer.

Atunci cand copilul se scarpina in zona rectala, ouale sunt luate pe degete si sub unghii, astfel incat, daca va duce mana la gura le poate inghiti. Viermisorii eclozeaza din oua in portiunea superioara a intestinului si in aproximativ doua saptamani se reproduc si ciclul incepe din nou.

In plus, ouale sunt imprastiate in diferite zone ale casei, in special in dormitoare si bai. Astfel se contamineaza obiecte, alimente, apa si cazi.

Ouale virmisorilor trec de la copil la copil prin maini sau prin schimbul de jucarii, imbracaminte, WC. Desi este o idee larg raspandita, nu exista nicio relatie cauzala intre consumul de dulciuri si aparitia de viermilor.

Masuri de prevenire ale oxiurilor

Masurile de prevenire ale infestarii constau in urmatoarele actiuni:

  • spalarea cu apa si sapun a mainilor inainte de fiecare masa si dupa folosirea toaletei;
  • taierea unghiilor cat mai scurt deoarece ouale de oxiuri pot ajunge sub unghii in timpul scarpinatului;
  • purtarea in cursul noptii a pijamalelor si a hainelor mulate;
  • descurajarea suptului degetului la copiii cu oxiuroza;
  • evitarea scuturarii lenjeriei de pat a persoanei infestate pentru a nu raspandi in aer ouale parazitilor;
  • spalarea zilnica urmata de fierberea si calcarea lenjeriei de corp si de pat.

Tratamentul viemisorilor la copii (Oxiurozei)

Oxiurii nu dispar de la sine, astfel incat copiii ar trebui sa fie tratati pentru a elimina complet infectia. Tratamentul pentru viermisori este foarte simplu. Trebuie administrata o singura doza de medicamente pentru toti membrii familiei, nu doar copilului.

Tratamentele pot fi achizitionate de la o farmacie fara prescriptie medicala. Insa cel mai bine este sa se administreze la indicatia medicului si in dozele recomandate de acesta.

Se pot folosi preparate cu mebendazol (vermox), albendazol (zentel), pamoat de pirvinium. In acelasi timp se recomanda folosirea unui unguent care calmeaza mancarimea.

Se recomanda ca tratamentul sa fie urmat si de ceilalti membrii ai familiei.

Exista si remedii naturiste precum usturoiul, semintele de dovleac, ceaiul de pelin, ceaiul de chimen, asocieri de plante in diferite solutii ce se administreaza sub forma de picaturi.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!