11 metode eficiente de a-i invata engleza pe copiii mici
Comunicarea in limba engleza fluent este un mare avantaj pentru orice persoana, indiferent de partea lumii in care se afla. Pentru a putea stapani limba engleza la perfectie insa, orice om trebuie sa inceapa sa o invete de la cele mai fragede varste si sa o invete ca pe o limba materna.
Parintii trebuie sa stie ca invatarea acestei limbi se bazeaza pe principiile de invatare a limbii materne: comunicare frecventa, incurajare, repetare si asocierea tuturor actiunilor cu obiecte din jur.
Exista cursuri engleza destinate prichindeilor, care sunt foarte bine de luat in calcul dupa varsta de 3-4 ani, insa primul contact cu engleza se poate face si acasa.
Daca in trecut comunicarea in limba engleza era optionala, astazi este obligatorie, dat fiind faptul ca majoritatea granitelor sunt deschise si ca este cea mai vorbita limba de pe mapamond.
Cu cat este invatata engleza mai repede, cu atat mai bine
Invatarea limbii engleze poate sa inceapa inca de la 1, 2 ani, in paralel cu invatarea limbii materne. Chiar daca prichindelul nu vorbeste inca, acesta poate sa inteleaga sensul cuvintelor si cu cat este pus mai repede in contact cu limba lui Shakespeare, cu atat este mai bine. In momentul in care un copil poate sa vorbeasca fluent aceasta limba, are parte de o multime de avantaje:
- Va fi mult mai independent din punct de vedere emotional;
- Va avea mult mai multe oportunitati din punct de vedere profesional;
Jocul poate sa fie un instrument excelent pentru invatarea limbii straine
In perioada primilor ani de viata, jocul ocupa o buna parte din activitatile zilnice ale fiecarui copil. Este o metoda prin care se descopera lumea inconjuratoare si se formeaza anumite abilitati. Invatarea limbii engleze este bine sa se faca tot prin joc, in asa fel incat intregul proces sa nu fie stresant si sa se faca foarte cursiv.
Invatarea prin joaca nu are foarte multe reguli, insa este bine sa se faca pe baza unor cuvinte si notiuni deja cunoscute in limba romana, in asa fel incat sa se poata face asocieri cat mai corecte. E asemenea, copilul trebuie sa aiba la indemana o recuzita cat mai bogata, formata din creioane colorate, jucarii, carti, hartii colorate, etc.
Pentru rezultate cat mai bune mai exista o singura regula: copilul trebuie sa fie cat mai odihnit si sa aiba o stare de spirit excelenta.
In principiu, metodele se pot diferentia in functie de varsta celui mic. Abordarea pentru copiii de 2-4 ani este diferita de cea pentru copiii de 4-7 ani.
Metode de a invata engleza copiii de 2-4 ani
Metoda 1. Cartile si caietele de lucru. Exista pe piata o multime de carti pentru copii si caiete de lucru pentru cei mici, in care acestia trebuie sa deseneze, sa uneasca puncte si sa descopere lucruri noi. Atata vreme cat se achizitioneaza carti potrivite varstei, care rezista la dintisori si la socuri, rezultatele pot fi foarte bune. Spre exemplu, pot fi cumparate carti din carton dur, care au marker lavabil. Acordarea a cateva minute in cateva seara cu metoda citirii si desenatului poate fi foarte eficienta.
Metoda 2. Role Playing cu papusi, animale si alte jucarii. Este o activitate care il incurajeaza pe copil sa interactioneze cat mai mult cu cei din jur. Jucariile vor fi protagonistele dialogului cu copilul. Acesta trebuie sa aleaga o jucarie, sa se prezinte cu ” Hello, my name is..” si sa astepte sa se prezinte si ea prin vocea parintelui. Acest joc poate sa fie repetat de mai multe ori.
Metoda 3. Bulinele colorate. Este o metoda excelenta prin care copilul poate sa invete culorile. Este nevoie doar de carton colorat, din care se decupeaza buline mari, de dimensiunea unei farfurii, care se pun pe jos cu spatiu intre ele. Jocul presupune saritul pe o bulina si definirea culorii ei, atat in engleza, cat si in romana. Exemplul trebuie sa fie dat de parinte, urmand ca prichindelul sa topaie fericit de la o bulina la alta.
Metoda 4. 5 little monkeys. Este o metoda potrivita pentru copiii care stiu deja sa numere pana la 4. Este o varianta in engleza a elefantilor care se leagana pe o panza de paianjen, insa este vorba despre maimutele. Aceasta metoda presupune un mic role playing din partea parintilor, care trebuie sa se aseze cu cel mic intr-un loc confortabil si sa faca urmatoarele lucruri:
- Sa isi ridice mana si sa isi priveasca toate cele 5 degete, dupa care sa spuna primul vers: „five little monkeys were jumping on the bed „Versul trebuie sa fie insotit de sprijinirea degetelor de podul palmei de la cealalta si de ridicarea lor, ca si cand ar sari.
- Sa spuna cel de-al doilea vers: „One of the monkey felt and bumped her head”. Degetul aratator trebuie sa atinga usor fruntea, ca si cand ar durea.
- Cel de-al treilea vers: „Mamma called the doctor, and the doctor said: No more monkeys jumping on the bed!” Parintele trebuie sa mimeze telefonul si cu degetul aratator sa mimeze dezaprobarea doctorului.
Versurile se repeta si de fiecare data, degetele aratate sunt mai putine, pana nu mai ramane nicio maimutica. Copilul va indragi sa repete jocul si va invata pronuntia in engleza si cateva cuvinte.
Metoda 5. Listen to simon. Este o varianta prin care copilul poate sa invete partile corpului, intr-o ordine foarte logica. Jocul presupune cateva comenzi simple:
- „Put your hands on your head”, urmata de punerea mainilor in cap, atat de adult cat si de copil.
- „Point to your nose/your ears”. Parintele trebuie sa isi arate partile corpului indicate.
Ulterior, dupa ce copilul stie cateva parti ale corpului, parintele poate sa il pacaleasca si in momentul in care spune de cap, sa isi puna mainile pe nas.
Metoda 6. Povesti si cantecele. Dupa ce copilul are deja cateva notiuni de engleza, se poate trece la povesti si la cantecele care au cuvinte cunoscute deja. Exista CD-uri in acest sens si carti bilingve, multe dintre ele foarte interesate. Se poate incepe cu cantecele clasice din limba engleza, precum „Baa, Baap black sheep ”
Metode de a invata engleza copiii de 4-7 ani
Presupunand ca la 4-7 ani copilasul are ceva mai multe cunostinte de limba engleza si chiar stie sa citeasca si sa scrie, activitatile pot deveni mai complexe si mai interesante. Cartonase cu tot felul de cuvinte, carti si jocuri mai complexe achizitionate din comert sau facute de parinti, pot sa imbunatateasca in mod considerabil cunostintele prichindelului.
Printre cele mai interesante metode se numara urmatoarele:
Metoda 7. What is missing? Este un joc simplu si foarte interesant. In fata copilului trebuie sa se intinda 5 obiecte sau cartonase cu cuvinte in engleza. Dupa ce copilul se uita bine si le retine, acesta trebuie sa inchida ochii, in timp ce parintele ia unul dintre obiecte. La comanda ” Open your eyes”, copilul trebuie sa spuna in engleza care este obiectul lipsa. Jocul poate sa fie foarte dinamic si rolurile se pot inversa. Copilul poate sa ascunda, la randul sau, unul dintre obiecte.
Metoda 8. Read and match. Tot cu carduri cu imagini sau cu fise de lucru, acest joc este extrem de interesant si este destinat copiilor ceva mai maricei. Presupune asezarea pe o masa sau pe o suprafata plana a 12-15 cartonase cu imagini si a altor cartonase cu denumire in engleza a obiectelor din imagini. Copilul trebuie sa asocieze cuvintele cu imaginile.
Metoda 9. Yes/No Game. Daca prichindelul stie deja denumirea alimentelor de baza in limba engleza, acest joc este foarte potrivit. Este nevoie de o minge si de mai multi parteneri de joaca. Mingea se arunca de la un copil la altul, odata cu intrebarea ” Do you want some..” si numele unui aliment pe care il stie. Cel care primeste mingea trebuie sa raspunda cu Yes sau No. Partea distractiva este ca din cand in cand, se pot strecura si elemente necomestibile, cum ar fi ” frog”.
Metoda 10. At the toyshop. Este un joc clasic, foarte educativ. Presupune adunarea tuturor jucariilor si pregatirea unor monede cu ajutorul carora copilul sa le cumpere. Evident, intregul proces de cumparare trebuie sa se faca in engleza:
– ” Can I have a…, please”?
-” Here you are”
Este, de asemenea, un joc pentru copiii cu cunostinte ceva mai vaste, insa este foarte distractiv.
Metoda 11. Este un alt joc distractiv, ce presupune ceva mai multa munca. Parintele trebuie sa coloreze sau sa decupeze cat mai multe personaje cunoscute de copil, care poarta rochii, palarii si pelerine. In momentul in care se pronunta ” hats” sau ” Dresses”, copilul trebuie sa gaseasca toate personajele care poarta aceste piese vestimentare.
Numarul metodelor poate sa creasca. Ideea principala este sa ii oferi copilului ocazia de a invata engleza si sa o perceapa la fel ca pe limba nativa, in asa fel incat flexibilitatea pe care o va avea in momentul in care va fi adult sa fie una cat mai mare.