Parazitul care determina boala este giardia intestinalis, denumit si lamblia intestinalis, in amintirea celui care l-a descris, Lambl.

Giardia este un protozoar flagelat care se intalneste sub doua forme: trofozoid si chist. Trofozoidul este piriform, are o lungime de 15-20 microni, prezinta doi nuclei si opt flageli. Chisturile au forma ovalara, au o lungime de 10-14 microni, 2-4 nuclei si manunchiul de flageli.

Trofozoizii traiesc in duoden si jejunul superior. In infectiile masive si la copii, ei se pot raspandi mai jos, ajungand in ileon si chiar in colon. Au tendinta de a se fixa si de a patrunde in mucoasa intestinala. Periodic, are loc transformarea trofozoizilor in chisturi care se elimina odata cu scaunul si reprezinta posibilitatea de transmitere a parazitului intestinal de la o persoana la alta.

Varsta cu cea mai mare raspandire a bolii este cea cuprinsa intre 5 si 10 ani. Nu sunt crutati nici copilul mic sau sugarul. O parte dintre cei infestati raman asimptomatici dar pot raspandi boala.

Raspandirea Giardiei

Contaminarea se poate face direct de la persoana la persoana prin intermediul mainilor infectate sau indirect prin intermediul apei si alimentelor purtatoare de chisturi de lamblia.

Simptomele Giardiei

De cele mai multe ori, simptomele sunt dominate de manifestarile digestive: diaree acuta cu scaune apoase, varsaturi, lipsa poftei de mancare, care cedeaza spontan in cateva zile.

Alteori, simptomatologia are caracter trenant, cu episoade diareice intermitente, intercalate cu perioade de constipatie. Uneori, la sugar mai ales, diareea se poate insoti de o intoleranta la lactoza care cedeaza la tratamentul dietetic specific.

Alteori, simptomele se pot reduce doar la crize dureroase episodice sau cu caracter acut, localizate in epigastru (zona stomacului) sau in hipocondrul drept (in partea dreapta), insotite de reducerea apetitului si scaderi in greutate.

Citeste si:   Viermisori la copii (Oxiuri) - tratament, simptome si prevenire

Diagnostic pentru Giardia

Diagnosticul se precizeaza prin evidentierea parazitului in sucul intestinal sau a chisturilor din examene repetate coproparazitologice. Cand parazitul nu poate fi determinat prin aceste metode, se fac teste antigenice care detecteaza proteine (antigene) de giardia.

Tratamentul Giardiei

Tratamentul cuprinde doua laturi si anume un tratament profilactic si unul curativ.

  • Masurile profilactice vizeaza respectarea normelor de igiena alimentara si a mediului de viata a copilului. La copilul mic se va folosi apa fiarta si racita sau apa plata, fructele si legumele vor fi foarte bine spalate, mainile vor fi spalate cu apa si sapun inainte de fiecare masa si dupa folosirea toaletei, se vor lua masuri de tratare (clorinare) a apei din bazinele de inot.
  • Tratamentul curativ consta in administrarea de antiparazitare: tinidazolul (fasigin), metronidazolul, furazolidonul, albendazolul (zentel). Medicamentele vor fi prescrise totdeauna de catre medic in doze calculate pentru fiecare copil in parte. Dupa tratament, este indicata o dieta fara lactoza datorita intolerantei cu caracter temporar aparuta in timpul infectiei cu giardia.

Este ideal ca boala sa fie diagnosticata si tratata. Cea mai mare problema poate fi data de copiii asimptomatici, care pot continua sa raspandeasca boala.

Prevenirea acestei boli se bazeaza pe mentinerea conditiilor igienico-sanitare foarte bune si pe indepartarea copilului de posibilele surse de contaminare.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!