Parazitozele intestinale sunt boli determinate de metazoare si protozoare care paraziteaza aparatul digestiv.

Metazoarele sunt viermi intestinali si anume: oxiurii (enterobius vermicularis), limbricii sau ascarizii (ascaris lumbricoides), toxocara (larva migrans), tricocefalul (trichuris trichiura), tenia saginata, tenia solium.

Dintre protozoare face parte giardia intestinalis sau lamblia intestinalis.

Parazitozele intestinale detin un loc important in patologia copilului datorita frecventei lor relativ crescute la aceasta varsta, posibilitatilor mai mari de contaminare, tulburarilor pe care le pot determina asupra starii de nutritie, precum si dificultatilor intampinate adeseori in tratamentul lor.

Manifestarile clinice sunt conditionate de intensitatea infestarii, adica de numarul de paraziti la care este expus copilul.

Cum putem sti daca un copil are paraziti?

Majoritatea parazitilor intestinali sunt dobanditi atunci cand se consuma apa contaminata. Multi copii se contamineaza, de asemenea, din cauza unei igiene precare. Bolile parazitoze intestinale se manifesta prin dureri abdominale, dureri de cap, varsaturi, pierderea sau scaderea apetitului. Pentru certitudinea unui diagnostic este recomandat un examen clinic realizat de catre medicul pediatru care va recomanda analizele de laborator necesar de efectuat.

Cum se poate identifica parazitul care afecteaza copilul?

1. Cele mai frecvente protozoare parazite din mediul nostru sunt amiba (Entamoeba histolytica) si Giardia (Giardia lamblia).

 • Amoeba in faza sa activa (trofozoit) traieste in intestinul gros si are capacitatea de a invada mucoasa intestinala si de a rani straturile interioare. Amoeba poate ajunge la ficat, plamani si alte locuri. Atunci cand in intestinul copilului exista amoebe, acesta are dureri severe, crampe abdominale si episoade diareice – scaune moi, cu mucus si sange, chiar 10 intr-o zi. Amoeba poate provoca uneori foarte putine daune, iar copilul este un purtator aparent sanatos.
 • Giardia poate sa existe in duoden si jejun. Copilul afectat de Giardia prezinta dureri abdominale si diaree, dar fara sange, 3 pana la 4 scaune pe zi. De asemenea, in cazul Giardiei, pot exista leziuni minime, cu un numar redus de simptome, copilul pierde in greutate si inaltime, dar aparent este sanatos.

2. Celalalt grup mare de paraziti intestinali la copii este cel din care fac parte helmintii sau viermi intestinali.

 • Limbricii (Ascaris lumbricoides) masoara pana la 30 la 40 de centimetri si se matureaza in intestinul subtire (ileon), cauzand dureri abdominale, greata, dureri de cap si pierderea poftei de mancare. Ouale limbricilor sunt eliminate prin fecale si ajung in sol, contaminand alimentele si apa.
 • Un alt vierme este Trichuris trichiura. Traieste in intestinul gros (colon si rect) si are 3 pana la 5 centimetri lungime. Acest vierme strapunge mucoasa intestinala si provoaca o actiune distructiva care provoaca durere si diaree cu striatii de sange.
 • Alti viermi care afecteaza deseori copiii sunt oxiurii (Enterobius vermicularis). Acestia se stabilesc in prima parte a intestinului gros. In timpul noptii, atunci cand copiii dorm, femela merge in rect si depune ouale in anus, acest lucru provoaca mancarime in regiunea anala, insomnie si bruxism. Oxiurii provoaca episoade scurte de dureri abdominale, dar niciodata diaree.

Tratamentul parazitozelor intestinale

In cazul in care un membru al familiei are simptome de infectie cu un parazit intestinal, este recomandabil sa se trateze intreaga familie, chiar si membrii acesteia care nu au niciun simptom, deoarece viermii se raspandesc foarte usor si este foarte posibil sa apara o reinfectare.

Cremele care contin ulei de ricin sau zinc pot fi aplicate in jurul anusului la culcare si dimineata pentru a calma mancarimea.

Tratamentele pentru parazitii intestinali sunt administrate pe cale orala si pot ucide viermi (in general, in 1 pana la 4 zile). Pruritul in jurul anusului poate dura un pic mai mult pana ce dispare, deoarece pielea din jurul anusului este iritata de viermi.

Parazitozele intestinale necesita masuri profilactice riguroase. Eficienta lor este conditionata de cunoasterea completa a tuturor aspectelor pe care le ridica fiecare parazit in parte.

Cum se previn parazitozele intestinale?

 • Cea mai eficienta metoda este de a reduce contactul dintre copil si paraziti. Este foarte important sa se imbunatateasca obiceiurile de igiena, care sa includa spalatul pe maini inainte de a manca si dupa folosirea toaletei.
 • Mama ar trebui sa se spele pe maini inainte de prepararea si servirea alimentelor, dar si atunci cand serveste masa copiilor.
 • Pentru a se evita infectiile, copiii ar trebui sa bea apa fiarta sau tratata.
 • Inainte de a se consuma, legumele si fructele trebuie sa fie spalate foarte bine.
 • Trebuie sa se previna roaderea unghiilor. De asemenea, unghiile trebuie pastrate curate si scurte.
 • Schimbarea lenjeriilor de pat si a prosoapelor trebuie frecvent realizata.
 • Scaunul de toaleta se va dezinfecta in fiecare zi, timp de o saptamana dupa tratament.
 • Copiii ar trebui sa poarte lenjerie de corp mulata, pentru a se preveni zgarierea in timpul somnului.
 • Lenjeria de corp, pijamalele si lenjeria de pat se vor spala in apa fierbinte.

Din pacate, problemele economice fac imposibila punerea in aplicare a tuturor masurilor de educatie pentru sanatate, dar daca se vor imbunatati obiceiurile de igiena, se va reduce semnificativ prezenta parazitilor la copii.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!