Primele simptome de sarcina apar de regula chiar inainte de intarzierea primului ciclu menstrual si cu siguranta le veti observa.

Dureri de cap, senzatie de oboseala, temperatura ridicata a corpului: acestea sunt doar cateva dintre indiciile care trebuie sa va faca sa va puneti un semn de intrebare. Cunoscandu-va foarte bine corpul, veti sti inaintea unui test de sarcina sau a confirmarii unui doctor ca urmeaza sa deveniti mame.

Care sunt primele semne de sarcina inainte de intarzierea menstruatiei?

1. Instinctul matern este primul care va va spune ca ati ramas insarcinate. Stim cu totii ca femeile au un al saselea simt.

In primele zile de sarcina, instinctul matern va poate indica faptul ati ramas insarcinate si de cele mai multe ori, acest lucru se adevereste. Nu stie nimeni cu adevarat care este explicatia logica pentru instinctul matern, insa e cert ca intre mama si copil se creeaza o legatura foarte puternica inca de foarte devreme.

2. Sanii sunt mai tari si mai mari decat de obicei

Daca va simtiti sanii mariti si mai tari decat de obicei, atunci inseamna ca deja experimentati primul simptom ca urmeaza sa deveniti mamici. Acest lucru se intampla de obicei la aproximativ doua saptamani de la ultimul contact sexual si motivul este ca in corpul vostru deja se intampla schimbari hormonale importante. Va veti simti sanii mult mai sensibili la atingere si in plus, vor mult mai voluminosi decat de obicei.

3. Oboseala apare mai frecvent decat inainte

Printre primele simptome ale sarcinii se afla si oboseala. Intrucat corpul vostru deja incepe sa se modifice, nivelul de progesteron creste. De aceea, corpul va va cere mai multa odihna. In plus, veti simti cum nivelul de glucoza scade peste zi mai mult decat in mod normal, asemenea tensiunii arteriale, iar nivelul productiei de sange creste. Toate aceste lucruri vor conduce la o stare de oboseala pronuntata.

4. Urinati frecvent

Mergeti din ce in ce mai des la toaleta? Unul din cele mai usor de reperat simptome de sarcina in primele zile este dat de faptul ca la circa o saptamana dupa momentul conceperii veti incepe sa mergeti la toaleta din ce in ce mai des. Nu pentru ca veti urina mai mult, ci dimpotriva. Veti urina mai putin, dar de mai multe ori. Acesta este semnul care va indica marirea cantitatii de sange din zona pelviana. Hormonul hCG, adica hormonul de sarcina incepe sa fie secretat in urma cresterii embrionului. De regula, urinarea frecventa se va intalni predominant pe timpul noptii, atunci cand fatul se dezvolta mai mult si are parte de liniste. Nu va faceti griji, urinarea frecventa apare mai ales in prima si ultima luna de sarcina.

5. Nu mai suportati mirosul parfumului preferat?

Daca ati inceput sa nu va mai suportati parfumul preferat sau nu mai puteti sta in bucatarie din cauza aromelor, inseamna ca deja experimentati primele semne ale sarcinii. Femeile devin mult mai sensibile la mirosuri atunci cand sunt insarcinate si corpul poate avea reactii diferite. Unele viitoare mamici incep sa nu mai suporte mirosuri pe care inainte le adorau, dar efectul poate fi si invers.

6. Starea voastra se schimba foarte usor si va simtiti stresate?

Acest lucru este normal atunci cand vine vorba despre simptome ale sarcinii, intrucat femeile secreta hormoni intr-o cantitate foarte mare, mai ales la inceputul sarcinii. Orice va poate supara si puteti trece instantaneu de la bucurie la tristete si invers. Chiar si cei din jurul vostru vor putea observa acesta modificari de dispozitie, pentru ca de regula femeile nu pot ascunde aceste stari.

Nu va ingrijorati daca la un moment dat incepeti sa plangeti brusc. Ajutorul familiei este foarte important in aceasta perioada, pentru a trece peste schimbarile de temperament si peste stresul care apare inevitabil.

7. Ameteala – un alt factor ce indica o sarcina

Ameteala apare deoarece vasele voastre de sange se dilata, iar tensiunea arteriala tinde sa fie mai mica. Toate aceste lucruri conduc la o senzatie de ameteala. Unele femei experimenteaza chiar si starea de lesin, intrucat nivelul de zahar din organism este mai scazut decat in mod normal.

8. Senzatia de greata

Majoritatea femeilor experimenteaza senzatia de greata in general dimineata, insa ea poate aparea in orice moment al zilei sau al noptii, in functie de organism. De ce apare? Pentru ca sistemul fiecarei femei duce la o crestere a concentratiei de estrogen si progesteron, iar stomacul nu mai reuseste intotdeauna sa faca fata si elimina alimentele mai lent decat o facea pana acum. Un alt motiv pentru care poate aparea senzatia de greata este sensibilitatea la mirosuri.

9. „Dragule, stiu ca e 3 dimineata, dar as manca niste capsuni!”

De regula, ca viitoare mamici incepeti sa aveti diferite pofte pe care in mod normal nu le-ati avea si aceste semne de sarcina sunt simtite pe deplin de partenerii vostri, care vor incepe sa caute in miezul noptii capsuni sau alte combinatii neobisnuite de mancare. Cercetatorii in domeniu au incercat sa gaseasca explicatii logice pentru aceste pofte, insa nu exista un raspuns clar inca. Cert este ca organismul vostru s-ar putea sa ceara alimente de care duce lipsa in mod normal, dar care sunt esentiale pentru o dezvoltare propice a sarcinii.

10. Aparitia crampelor

Aveti crampe? Fatul se dezvolta in fiecare zi si cand incepe sa creasca, impinge in peretii uterului, provocand crampe. Acest lucru este complet normal, insa trebuie sa aveti grija, pentru ca in acelasi timp, crampele pot prevesti pierderea unei sarcini. Daca ele apar impreuna cu sangerari, atunci e indicat sa consultati medicul.

11. Sangerari usoare

Daca aveti sangerari usoare, nu va speriati! Unul dintre primele simptome ca esti gravida in primele zile este aparitia unor usoare sangerari vaginale. Ele se mai numesc si sangerari de implantare si pot sa apara la aproximativ doua saptamani de la momentul ultimului contact sexual. De regula, acesta este momentul in care fatul se prinde de peretele uterului. Cum puteti recunoaste sangerarile de implantare? Veti observa o sangerare mai putin abundenta decat cea de la ciclul menstrual, iar sangele este putin mai deschis la culoare.

12. Ati observat aparitia cosurilor si a acneei?

La inceputul sarcinii, puteti sa observati ca va apar cosurile si acneea, cu toate ca nu aveati aceasta problema pana acum. Este unul dintre simptomele ce se ivesc in primele saptamani de sarcina din cauza dereglarii hormonale. Nu va ingrijorati insa: de indata ce organismul incepe sa-si gaseasca echilibrul, tenul vostru se va curate singur. Nu incercati sa stoarceti cosurile. Lasati-le in pace, chiar daca primul instinct este contrariul.

13. Ati inceput sa va constipati si in acelasi timp simtiti arsuri la stomac?

Constipatia este un element normal pentru femeile insarcinate, acesta fiind cauzat tot de hormonii care „umbla bezmetici” prin corp. Din nefericire, s-ar putea sa va luptati cu constipatia pe durata intregii sarcini, dar acest lucru depinde doar de organismul vostru. Pentru a o combate, indicat este sa consumati alimente bogate in fibre si sa beti multa apa. In acelasi timp, s-ar putea sa aveti parte de arsuri la stomac. Ele se simt, in general, in a doua parte a sarcinii, pentru ca acum este perioada in care uterul creste si incepe sa preseze celelalte organe, facand loc fatului sa se dezvolte cat are nevoie.

14. Balonarea este un alt semn ca s-ar putea sa fiti insarcinate

Nivelul ridicat de hormoni nu va provoaca doar oboseala si schimbari bruste de dispozitie, ci si senzatia de balonare. Acest lucru se intampla pentru ca puiul vostru are nevoie de din ce in ce mai mult spatiu, asa ca uterul incepe sa se extinda. S-ar putea sa deveniti constipate, insa nu trebuie sa va ingrijorati, pentru ca exista solutii pentru acest lucru.

15. Dureri de spate

Apar durerile de spate? Pe parcursul sarcinii s-ar putea sa experimentati dureri de spate. Ligamentele se intind pentru a putea sustine fatul. Pentru unele dintre femei, durerile de spate pot deveni foarte greu de suportat. De aceea, e bine sa va menajati si sa va odihniti pe cat posibil.

16. „Masca sarcinii”

La unele femei se intampla ca in primul trimestru de sarcina sa se inchida pielea la culoare, mai ales in zona fruntii, pe varful nasului, pe obraji sau pe buza de sus. Acest fenomen mai este cunoscut si ca „masca sarcinii”, dar nu va ingrijorati: exista remedii care sa ajute. Medicul va poate recomanda creme speciale.

17. Durerile de cap

Numarul ridicat de hormoni va poate produce dureri de cap, incepand in special cu a sasea saptamana de sarcina. Corpul vostru resimte din ce in ce mai mult sarcina si este indicat sa va odihniti pe cat de mult posibil. In cazul in care durerile de cap persista mai mult decat in mod normal, atunci este bine sa vizitati medicul, pentru a va asigura ca nu suferiti de eclampsie, o boala care apare de regula la femeile insarcinate.

18. Culoarea vaginului se schimba

Motivul pentru care culoarea vaginului se schimba la femeile insarcinate este ca circulatia sangelui este mult mai ridicata, mai ales in zona pelviana. Astfel, veti observa ca vaginul va fi mai purpuriu decat era pana acum, insa nu trebuie sa va ingrijorati: este un lucru normal.

19. Mucusul cervical produs in exces

Cresterea nivelului de progesteron produce o secretie in exces a mucusului cervical, iar unele femei pot observa astfel efect mai mult decat altele.

20. Aversiunea alimentara

Nu mai suportati anumite alimente? Aversiunea alimentara este unul dintre cele mai puternice simptome. S-ar putea sa nu mai suportati anumite produse, iar acest lucru se datoreaza cresterii nivelului de hormoni care se numesc beta-hCG.

21. Respiratie mai greoaie

Respirati mai greu? Atunci cand ramaneti insarcinate s-ar putea sa observati ca respiratia vi se scurteaza. Acest lucru se poate intampla mai ales la inceputul sarcinii, dar si in timpul acesteia, pana la final, in functie de organism Embrionul are nevoie de mai mult oxigen, pentru a se dezvolta armonios, asa ca ca va cere, pe langa anumite alimente si oxigen.

22. Temperatura bazala

Fiti atente la temperatura bazala! Temperatura bazala este de obicei masurata dimineata de catre femeile care vor sa ramana insarcinata, intrucat ea indica momentul in care apare ovulatia. In cazul in care la un moment dat va masurati temperatura bazala si observati ca aceasta nu este mai mica decat in perioada ovulatiei, inseamna ca cel mai probabil ati ramas insarcinate. Puteti gasi in orice farmacie un termometru pentru temperatura bazala.

23. Modificari fizice

Modificarile fizice reprezinta un indicator al aparitiei sarcinii. In cazul in care stiti ca ati facut sex neprotejat si observati ca vaginul incepe sa se modifice si simtiti cum colul uterin este mai moale, atunci s-ar putea sa fiti insarcinate. Aceste semne pot fi confirmate de un medic specialist, mai ales in atunci cand faceti un examen pelvian.

24. Aparitia tuberculului Montgomery

Ati observat aparitia tuberculului Montgomery? Printre simptomele pe care s-ar putea le experimentati atunci cand ramaneti insarcinate se numara si tuberculului Montgomery. El reprezinta o mica umflatura pe suprafata sanului, insa nu trebuie sa va faceti griji: este ceva normal, iar acest tubercul va disparea pana la finalul sarcinii sau dupa ce nasteti.

25. Raceala si congestia nazala

Modificarile hormonale isi spun cuvantul asupra organismului vostru, dragi viitoare mamici atunci cand sunteti insarcinate. Anticorpii pe care ii produceti ajuta la dezvoltarea fatului intr-un mod armonios si la dezvoltarea propice a placentei. Racelile pot aparea la mame in timpul sarcinii din cauza efectelor pe care le au hormonii asupra cailor respiratorii, insa nu va ingrijorati: ele pot fi tratate, fara a-l afecta pe cel mic.

Testul de sarcina si confirmarea medicului ca esti insarcinata

Printre cele mai cunoscute semne ale sarcinii se numara intarzierea menstruatiei. Aveti grija insa, pentru ca acest lucru se poate datora si altor factori, cum ar fi stresul, aparitia unei boli grave sau poate ca ati facut o operatie chirurgicala, care va poate induce aparitia menstruatiei.

Daca ati experimentat majoritatea simptomelor din cele exprimate mai sus, atunci e momentul sa faceti un test de sarcina, pentru a confirma daca ati ramas insarcinate sau nu. Acesta poate sa dea gres si daca nu sunteti convinse nici acum, cel mai bine ar fi sa faceti analize la medic si astfel va puteti confirma banuielile.

Aflarea vestii ca sunteti insarcinate trebuie sa fie un moment fericit pentru orice femeie. Lista cu semne ca esti insarcinata este importanta, intrucat trebuie sa stiti la ce sa va asteptati in fiecare etapa pana la confirmare. E bine sa fiti pregatite si sa va cunoasteti foarte bine corpul.

Surse:

  • http://www.sfatulmedicului.ro/Sarcina–nasterea-si-lauzia/primele-semne-de-sarcina_10886
  • https://www.copilul.ro/sarcina/simptome-sarcina/Esti-gravida-Iata-care-sunt-cele-14-semne-precoce-de-sarcina-a16791.html
  • http://www.qbebe.ro/sarcina/despre_sarcina/20_de_semne_care_iti_spun_ca_esti_insarcinata
  • https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ce-simti-acum-simptomele-ca-esti-insarcinata-1
  • http://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/primele-semne-de-sarcina-ai-putea-fi-insarcinata-top-12-semne-sa-iti-dai-seama/
  • http://www.totuldespremame.ro/sarcina/sanatatea-gravidei/simptome-precoce-sarcina

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!