Pe parcursul primei luni de sarcina, unele mame nu realizeaza faptul ca sunt insarcinate deoarece semnele sarcinii sunt asemanatoare cu cele premenstruale. Pe de alta parte, se considera ca prima saptamana de sarcina incepe in prima zi a ultimei menstruatii adica cu doua saptamani inainte de a avea loc conceptia.

La mijlocul sau la sfarsitul celei de a doua saptamani se produce ovulatia, proces in care ovulul este expulzat dintr-un folicul matur. Acum poate avea loc fecundatia care consta in unirea celor doi gameti (ovulul si spermatozoidul) in urma careea rezulta oul (zigotul). Fecundatia are loc in in treimea externa a trompei uterine. Spermatozoizii trec de colul uterin, ajung in uter si apoi in trompa uterina. Unul dintre spermatozoizi penetreaza un ovul. Are loc combinarea materialului genetic al ovulului cu cel al spermatozoidului. Urmeaza diviziunea oului (zigotului) si apoi nidarea (implantarea oului) in mucoasa uterina.

In dezvoltarea sa, oul parcurge doua etape. Prima este etapa embrionara care se extinde pana in luna a treia pe parcursul careea se edifica principalele schite de organe si sisteme. A doua etapa este cea fetala, in care practic au loc doar fenomenele de crestere si maturatie a organelor si sistemelor.

La sfarsitul primei luni de sarcina embrionul masoara in jur de 2 mm. El este format din trei straturi de celule din care, in zilele si saptamanile ce vor urma, se vor forma urmatoarele aparate si sisteme : din stratul de celule de la exterior (ectoblast) se vor forma tesutul nervos si epidermul, din stratul mijlociu (mezoderm) se vor forma scheletul osos, muschii, tesutul conjunctiv, aparatul circulator si aparatul renal iar din stratul de la interior (endoblast) se vor forma mucoasa digestiva, glandele digestive si epiteliul respirator.

Corpul tau :

In primele doua saptamani de sarcina corpul tau nu va simti nici o modificare deoarece conceptia are loc in jurul celei de a 14-a zi a ciclului menstrual cand are loc ovulatia.

In timpul ovulatiei pot apare modificari determinate de secretia crescuta de estrogeni. Poti sa simti niste dureri usoare de partea ovarului care a eliberat ovulul. Este posibil ca in aceasta perioada sa ai o secretie mai abundenta cu aspect gelatinos sau o mica sangerare. Este perioada cea mai fertila din timpul unui ciclu menstrual cand ai sanse mari pentru conceptie.

La 4 saptamani de la ultima menstruatie ar trebui sa o ai pe urmatoarea, dar aceasta intarzie. Cele mai multe femei nu au modificari care sa le deranjeze. Altele au usoare dureri abdominale si cresterea secretiei vaginale. Pot apare schimbari de dispozitie, mictiuni frecvente, repulsia pentru anumite mirosuri, aversiunea fata de unele alimente, senzatii de greata si varsaturi.

Sfaturi :

Primele luni de gestatie sunt esentiale pentru dezvoltarea normala a sarcinii. Embrionul ia toata hrana de care are nevoie din rezervele corpului tau. Exista substante nutritive care ar trebui sa fie stocate in organism inainte de conceptie, cele mai importante fiind cele de acid folic. E bine sa incepi sa iei acid folic 0,4 mg (400 micrograme) pe zi cu cel putin 3 luni inainte de a concepe si sa continui sa-l iei in primele 12 saptamani de sarcina pentru a preveni defectele de tub neural (spina bifida, anencefalie). Urmeaza o dieta sanatoasa care sa contina cantitati suficiente de vitamine (legume si fructe proaspete), calciu si proteine. De asemenea e bine sa incepi sa faci exercitii fizice usoare.

E bine sa renunti la tigari si alcool. Fumatul in timpul sarcinii creste riscul unui avort spontan si cel de a naste copii subponderali. De asemenea este crescut si riscul de aparitie a placentei praevia.

Abuzul de alcool este si el daunator deoarece creste riscul avortului spontan si al aparitiei de malformatii fetale.

Evita orice medicament, cere sfatul medicului, nu recurge in nici un caz la automedicatie.

Refuza orice examen radiologic.

Ai nevoie de odihna suficienta si relaxare prin activitati care iti fac placere.

Este important sa ai o stare psihica buna , sa reduci stresul si starea de tensiune acasa si la servici, cu membrii familiei sau cu colegii, si sa elimini anxietatea.

Un stil de viata sanatos (alimentatie echilibrata si activitate fizica usoara) precum si o buna stare psihica sunt esentiale pentru evolutia normala a sarcinii si pentru dezvoltarea optima a copilului.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!