Trimestrul 1 de sarcina
Totul despre primul trimestru de sarcina, simptome, analize si riscuri
Din sectiunile de mai jos, o mama poate afla totul despre primul trimestru, incepand de la simptome pana la ecografii, riscuri si modificari petrecute de-a lungul sarcinii. Dati click cu incredere pe link-urile de mai jos si sariti direct la sectiunea care este de interes imediat.
In dorinta de a deveni mamici este foarte important este sa va informati bine cu privire la ovulatie. Va ajuta sa stiti daca intr-adevar sunteti insarcinata sau nu. Presupunand ca aveti un ciclu menstrual normal, de 28 de zile, ovulatia o sa apara la circa 14 zile dupa inceperea acestuia. Asa stau lucrurile in teorie! Practic, organismul vostru nu functioneaza similar unui ceas. Pentru a detecta zilele fertile aveti mai multe metode la indemana. Spre exemplu, puteti achizitiona un test pentru ovulatie sau va puteti verifica temperatura corpului. In cazul in care va propuneti sa detectati zilele de fertilitate verificand temperatura corpului, iata cum trebuie sa procedati: notati intr-un tabel temperatura pe care o aveti in fiecare dimineata; procedati in acest fel timp de cateva luni si veti observa ca in unele zile temperatura corpului are valori mai mari – acestea sunt zilele fertile. Intr-o luna exista doar cateva zile – cu aproximatie 4 – in care puteti sa concepeti un copil, iar acestea sunt determinate de ovulatie.
[adsense_300x250]
Aveti certitudinea ca sunteti insarcinata? Inseamna ca ati inceput cea mai frumoasa experienta a vietii voastre, indreptandu-va catre momentul in care veti fi mamici. Perioada acestui trimestru este calculata incepand cu momentul conceptiei si pana la finalul celei de a 13-a saptamana de sarcina. Toate aceste 13 saptamani sunt deosebit de importante pentru modul in care se dezvolta fiinta care tocmai ce a prins viata. De asemenea, in aceasta perioada, voi, viitoare mamici, veti experimenta trairi si stari unici, pe care nu le cunosteati, cu atat mai mult daca sunteti la prima sarcina. Veti avea nevoie sa va informati pentru ca este necesar sa stiti sa gestionati toata aceasta perioada.
Ro-mamma va insoteste in intreaga calatorie a sarcinii voastre, mai exact, impreuna vom parcurge 40 de saptamani si 3 zile sau 283 de zile, pana la momentul mult asteptat, acela de a da nastere micutilor vostri.
Saptamana 1
Ganditi ca sunteti in in prima saptamana! Majoritatea femeilor nu sunt insarcinate in primele doua saptamani de sarcina care urmeaza dupa ciclul menstrual, desi teoretic acestea fac parte din perioada gestationala si sunt incluse in trimestrul 1. De regula dupa cele doua saptamani de la finalul ciclului menstrual, apare ovulatia. Cu toate acestea, se intampla ca unele femei sa experimenteze stari de disconfort, dureri de cap sau voma, insa toate aceste stari nu trebuie sa se asocieze sarcinii.
Pare ciudat sa vi se spuna ca in prima saptamana de sarcina nu sunteti, de fapt, insarcinate, insa lucrurile chiar asa stau, practic, nu purtati o sarcina. Sa se determine cu exactitate cand a fost fecundat ovulul este imposibil, in ciuda faptului ca in practica medicala durata intregului parcurs al sarcinii se calculeaza luand in considerare prima zi a ultimului ciclu menstrual. Este lesne de inteles ca potrivit acestui mod de a se calcula intreaga perioada a sarcinii, sunteti considerate gravide inainte de momentul in care are loc conceptia.
.
Saptamana 2
Tinand corect un calendar cu menstrele lunare, nu va fi greu sa stiti zilele in care are loc ovulatia. Acum, in aceasta saptamana ovarele elibereaza ovulul. In ideea in care incercati sa concepeti copilasi este momentul sa renuntati la tigari, alcool, medicamente si, daca se pune problema, bineinteles, la droguri. Tot acum, faceti tot ce este posibil sa luati o cantitate optima de calciu, consumati produse lactate si legume de culoare verde. Aceasta saptamana este decisiva in ceea ce priveste intrarea in trimestrul unu de sarcina sau nu. De fapt, in aceasta saptamana veti fi insarcinate sau nu! Cum se explica? In ultima zi din aceasta saptamana veti ovula, iar ovulul eliberat poate fi fecundat – daca ovulul este fertilizat presupune ca puteti spune ca sunteti insarcinate!
.
Saptamana 3
Cea de a treia saptamana de sarcina este caracterizata in primul rand de faptul ca in tubul falopian sperma intra in contact cu ovulul si astfel are loc fertilizarea. Ce urmeaza in urma acestei intalniri? Zigotul va cobori in uter si in timp ce se divide se va indrepta spre cubul in care va ramane pe toata perioada sarcinii. Daca va ganditi sa faceti un test de sange, perfect! Acesta va poate confirma sarcina.
.
Saptamana 4
Ati ajuns in cea de a patra saptamana. Este minunat! Acum, zigotul se ataseaza de peretele uterului si va continua sa creasca, de asemenea, incepe sa se formeaza placenta. Ati putea sa incepeti sa experimentati unele simptome – desi nu este obligatoriu, este posibil din cauza schimbarilor hormonale. Un test de sarcina poate sa va confirme ca sunteti intr-adevar insarcinate. Este saptamana in care chiar daca nu constientizati ca sunteti insarcinate, acest lucru se poate confirma! A doua liniuta este vizibila pe test? Felicitari! Veti fi mamici!
.
Saptamana 5
Saptamana 5 de sarcina vine cu schimbari atat in starea fizica, cat si in cea emotionala, iar asta se intampla din cauza schimbarilor hormonale care au loc. Embrionul evolueaza in uter si, din masa celulara, unele organe interne, creierul si coloana vertebrala incep sa se contureze – de fapt, incep sa capete forme. Fiintele care se formeaza in burticile voastre, au in aceasta saptamana un diametru de circa 2 mm si pot fi vazute cu ochiul liber. Traiti intens bucuria celei de a cincea saptamana de sarcina, in burticile voastre se formeaza minunile vietii!
.
Saptamana 6
Embrionul continua sa se dezvolte si cum sa nu va simtiti minunat cand stiti ca inima fiintei care creste in voi incepe sa pompeze sange prin sistemul circulator sau ca incep sa apara mugurii bratelor si picioruselor? Fara sa va informati, nu veti sti ce se intampla cu fiinta careia ii veti da nastere peste cateva luni, insa sa cunoasteti toate aceste aspecte ale nasterii veti trai cu mult mai intens fiecare secunda a perioadei. Tot in saptamana aceasta dezvoltarea interna a embrionului continua rapid. Apar pofte, dar si senzatia de greata sau senzatia de a merge frecvent la baie pentru a urina. Sunt simptome normale, asa ca nu va ingrijorati!
.
Saptamana 7
Acum, capul fiintei pe care o purtati va incepe sa capete forma, chiar si ochii, narile si urechile devin vizibile. Este un proces fantastic si chiar daca dezvoltarea embrionului nu este completa, corpul are acum 8 – 9 mm. Poate ca transpirati si poate ca starile de voma se accentueaza, insa ganditi-va ca toate aceste stari vor trece curand si la bucuria cu care va veti tine bebelusii in brate peste cateva luni.
.
Saptamana 8
Sunteti in cea de a opta saptamana de sarcina! Poate ca este momentul in care hainele pe care le purtati pana acum sa nu va mai vina bine, sa va imbrace formele, lipindu-se strans pe acestea. Se intampla acest lucru deoarece uterul incepe sa se mareasca. Este momentul in care ati putea merge la medicul ginecolog pentru prima consultatie prenatala. Fiintei din burtica incepe sa i se formeze sistemul digestiv si scheletul. Este minunat! Miracolul continua din primul trimestru de sarcina si pana ce veti naste!
.
Saptamana 9
Sanii se maresc si devin mai sensibili, urinati frecvent, pe fata apar eruptii cutanate, schimbarile legate de dorintele legate de viata amoroasa va surprind pe voi, dar si pe partenerii vostri. Toate acestea sunt simptomele cu care va puteti confrunta in cea de a noua saptamana de sarcina. Le puteti simti! Ceea ce nu puteti sti fara sa va informati are legatura cu dezvoltarea fiintei pe care o purtati. Spre exemplu, ii apar degetelele, structura osoasa devine mai puternica decat pana acum. Embrionul continua sa se dezvolte si va doriti sa stiti cum si ce se petrecere in burticile voastre.
.
Saptamana 10
In cea de a 10-a saptamana corpul vi se schimba, capatand forme specifice perioadei in care va aflati. Trebuie sa aflati ce se intampla cu fiinta pe care o purtati. Un prim indiciu? Are intre 5 si 6 cm si cantareste aproximativ 18 g. Fata sa incepe sa preia o forma umana. Ro-mamma va explica in detaliu modul in care organismul vostru evolueaza in aceasta saptamana a sarcinii si cum continua sa se dezvolte fatul.
.
Saptamana 11
Daca vreti neaparat sa asociati un sentiment acestei saptamani, emotia este cel mai potrivit! De ce? Este momentul in care va puteti intalni cu mica fiinta care traieste in voi de cateva saptamani! Puteti face prima ecografie. Schimbari fundamentale! Din acest moment vorbim despre fat si nu despre embrion. In saptamana 11 fatul incepe sa-si genereze propriile celule rosii din sange. Incepe sa produca urina, principala componenta a lichidului amniotic. Pielea sa este inca transparenta. Daca ati putea observa fatul pe care il purtati, ati vedea ca firele de par ii cresc pe sprancene si deasupra buzei.
.
Saptamana 12
In cea de a 12-a saptamana de sarcina fatul are in sfarsit trasaturi umane – are ochisori, nasuc si gurita, in cea mai mare majoritate organele si sistemele anatomice sunt deja la locul lor. De acum, fatului incep sa ii creasca unghiile si parul. Si in aceasta saptamana puteti sa aveti unele simptome, precum ameteala sau dureri de cap, insa nu este necesar sa luati medicamente, ci sa mancati sanatos.
.
Saptamana 13
Sunteti in saptamana 13 de sarcina, ultima din primul trimestru de sarcina. Felicitari! V-ati descurcat minunat in toata aceste saptamani. Va doriti sa stiti ce se intampla cu fatul? A crescut! Minunea din burtica a ajuns la aproximativ 30 grame. Acum este momentul in care unele dintre voi ar putea decide sa isi cumpere haine mai largi – nu toate veti simti ca este necesar sa va cumparati inca de acum haine de gravide. Sa fiti insarcinate nu inseamna sa va neglijati – sunteti la fel de frumoase ca si inainte! De fapt, sunteti cu mult mai frumoase pentru ca straluciti! Bucuria de a deveni mame va asigura un plus de frumusete, unic, de astfel!
.
Ecografii
[adsense_300x250]
Trimestrul 1 de sarcina este compus din 13 saptamani. Pentru a afla ce se intampla cu voi si cu bebelusii vostri, cum se prezinta starea voastra de sanatate si cum se dezvolta fiintele carora in curand le veti da viata, este necesar sa faceti mai multe investigatii medicale, intre acestea si ecografia.
In perioada saptamanilor 11-14 de sarcina, medicul ginecolog va recomanda prima ecografie din perioada sarcinii. Rolul acesteia este deosebit de important pentru sarcina, cel putin din urmatoarele doua motive: o localizeaza si o confirma si ii observa evolutia. De asemenea, prin aceasta prima ecografie se identifica miscarile fatului, se depisteaza bataile cardiace, numarul embrionilor (prezenta unei sarcini gemelara sau multiple, daca este cazul), malformatii congenitale, daca exista, si eventuale afectiuni ale mamei care pot sa afecteze sarcina, se estimeaza varsta fatului si riscul ca fatul sa prezinte defecte cromozomiale (Sindromul Down, spre exemplu). De asemenea, prin prima ecografie realizata in trimestrul unu de sarcina se poate vedea si pozitionarea intrauterina a fatului.
.
Riscuri de sarcina in primul trimestru
1. Avortul spontan
Apare cel mai frecvent in timpul sarcinii, de fapt, este cea mai frecventa complicatie a sarcinii. Un avort spontan duce la pierderea copilului in primele 20 de saptamani de sarcina. Apare in aproximativ 10-20% din sarcini – mai mult de 80% dintre acestea se produc inainte de 12 saptamani. Nu este simplu sa vorbim despre avort dupa ce am expus modul in care se dezvolta sarcina pe saptamani, insa acesta este o realitate care afecteaza multe cupluri de tineri care isi doresc sa fie parinti. Considerand ca este util, Ro-mamma va ofera o serie de informatii privind avortul spontan. Astfel, veti afla care sunt cauzele unui avort spontan in primul trimestru de sarcina si ce trebuie sa faceti pentru a preintampina un astfel de eveniment care va poate afecta major vietile.
.
2. Sarcina extrauterina (ectopica)
Se poate vorbi despre prezenta unei sarcini extrauterine atunci cand aceasta se implanteaza in afara uterului. In mare majoritate veti merge la medic la scurt timp dupa confirmarea sarcinii, pentru a vedea daca totul merge bine. In cadrul examinarii, una dintre preocuparile principale ale medicului este sa constate ca embrionul este bine plasat, adica, daca se afla in uterul femeii insarcinate. Din pacate, medicul va poate da si vesti proaste, atunci cand
Ovul fertilizat este implantat in afara uterului. Ro-mamma va explica pe larg simptomele si riscurile sarcinii extrauterine.
.
3. Sarcina molara
Sarcina molara este foarte rara, insa poate sa apara in trimestrul 1 de sarcina. Unul dintre simptomele sale este sangerarea vaginala. Pot sa apara hemoragii sau pierderi intermitente de sange de culoare maronie, insotite de o crestere excesiva a uterului, care nu corespunde cu saptamanile de sarcina. Sarcina molara este rezultatul fertilizarii anormale.
.
4. Hematomul uterin
Hematomul uterin poate fi o cauza a sangerarii in timpul primului trimestru de sarcina, insa extrem de rar pune in pericol viata mamei. Este o acumulare de sange in interiorul cavitatii endometriale, ceva obisnuit la femei in primele saptamani de sarcina. Sangerarea este abundenta (ca si cum ar fi o menstra), dar obisnuit este sa fie insotita de dureri abdominale. Vestea buna este ca de cele mai multe ori, hematomul se resoarbe si sangerarile inceteaza.
.
5. Malformatiile congenitale sau defectele de nastere
Cele mai mari riscuri pentru un fetus aflat in dezvoltare se constata intre saptamanile 8 si 13. Acum, fatul poate sa colecteze defecte din cauza expunerii la substante daunatoare. De asemenea, o mama bolnava poate sa transmita copilului sau rubeola, toxoplasmoza, citomegalovirus, sifilis etc. Despre toate acestea puteti citi in articolele informative pe care Ro-mamma vi le pune la dispozitie.
.
6. Sangerari
Sangerarile in primele saptamani de sarcina reprezinta o cauza de mare ingrijorare pentru gravidele la care acestea se intampla. Retineti ca intotdeauna sangerarile sunt un motiv pentru consult medical. Dupa cum pot fi cauzate de probleme minore, sangerarile pot fi si semnul unei complicatii grave, de aceea este foarte important sa invatati sa le recunoasteti, sa le observati culoarea, cantitatea si, de asemenea, sa constati daca sunt insotite de dureri abdominale sau de alte simptome. Intre posibilele cauze ale sangerarilor se numara: implantarea embrionului, avortul spontan, sarcina ectopica, sarcina molara si hematomul uterin.
.
7. Varsta mamei
Este important sa retineti ca varsta materna avansata poate creste problemele in timpul sarcinii si al nasterii. In plus, cu cat femeia insarcinata este mai inaintata in varsta, cu atat riscul de a nu mai ramane gravida este mai mare. Femeilor cu varsta mai mare de 35 de ani le este mai dificil sa ramana gravide si, in cazul acestora, riscul de avort spontan este mult mai prezent decat in cazul femeilor cu varste de pana la 35 de ani.
.
Modificari si schimbari in trimestrul 1
La modul general, modificarile pe care femeile insarcinate le experimenteaza in timpul sarcinii sunt asociate si cu simptomele sau semnele de sarcina. In trimestrul 1 de sarcina puteti sa experimentati urmatoarele modificari:
1. Oboseala
Una dintre simptomele foarte frecvente in primele saptamani de sarcina este oboseala. Aceasta stare care va poate deranja sensibil se explica prin cresterea nivelului de progesteron, scaderea nivelului de glucoza in sange, tensiune arteriala cu valori scazute si cresterea productiei de sange. Vestea buna pentru voi este ca va veti simti foarte obosite doar in timpul primului trimestru de sarcina, urmand ca nivelul de energie sa creasca in perioada urmatoare. Despre cum puteti trece cu bine peste aceasta perioada veti afla citind articolele puse la dispozitie de Ro-mamma.
.
2. Greturi si varsaturi
In primele saptamani sunt frecvente greata si varsaturile, numeroase viitoare mamici experimentandu-le: pentru a va contura o idee, aproximativ 50% dintre viitoarele mamici experimenteaza greata si 25% dintre acestea au stari de voma. Atat greata cat si varsaturile pot fi prezente in orice moment al zilei si incep, in general, in jurul celei de-a 6-a saptamani de sarcina, incetand pana la sfarsitul primului trimestru. Cu toate acestea, veti putea fi afectate pana in a 20-a saptamana de sarcina. In cazuri rare, greata si varsaturile pot sa persiste pana la nastere.
.
3. Crampe si dureri
De cele mai multe ori, crampele si durerile sarcina reprezinta un motiv de ingrijorare, desi sunt normale, fiind semne ale corpului in schimbare. Pot sa apara atunci cand:
- embrionul se implanteaza;
- uterul se modifica, crescand si intinzandu-se, ca urmare a acomodarii cu prezenta bebelusului;
- va aflati in momente de intimitate cu partenerul;
Exista insa crampe si dureri care anunta probleme in sarcina, poate chiar iminenta unui avort spontan, si din acest motiv trebuie sa fie privite cu seriozitate. Ro-mamma va pune la dispozitie articole informative din care sa aflati in amanunt tot ceea ce este necesar sa stiti cu privire la crampele si durerile din primul trimestru de sarcina.
.
4. Pofta pentru unele alimente
Va treziti din somn si va e pofta de un mar sau de un aliment care inainte de a ramane insarcinata nu facea parte dintre preferintele voastre? Este normal! Si pofta pentru anumite alimente face parte dintre simptomele caracteristice unei sarcini. Daca doriti sa stiti care sunt cauzele aflate in spatele acestor pofte, veti vedea ca nu prea este posibil sa le aflati. Sunt opinii care sustin ca acestea ar indica un deficit nutritional din alimentatia femeii insarcinate. Dar daca ar fi asa, cum se explica poftele pentru alte produse decat cele alimentare? Aflati despre pofte citind articolele puse la dispozitie de catre Ro-mamma.
.
5. Aversiune pentru unele alimente
Imaginati-va un posibil scenariu! Va aflati intr-un grup cu ale 2-3 femei gravide si conversatia voastra are ca subiect produsele alimentare pe care le preferati: una dintre voi nu suporta inghetata, alta nu vrea sa auda de pateu, iar alta nu mai suporta cafeaua – este in stare sa treaca strada ori de cate ori vede o cafenea in drum, pentru ca nu mai suporta nici cum miroase cafeaua. Sunt cercetari care sustin ideea potrivit careia poftele si aversiunile alimentare sunt strategii de adaptare pentru a asigura starea de sanatate a fatului. Instinctual, femeile ar evita alimentele care pot contine toxine si agenti patogeni si isi indreapta atentia catre alimente care contin substantele nutritive de care are nevoie fatul.
.
6. Arsuri stomacale
Ati auzit probabil, vorbindu-se despre arsuri stomacale, insa nu le-ati experimentat niciodata. Este foarte posibil sa suferiti de aceasta afectiune in primul trimestru de sarcina. Multe femei sufera pentru prima data de arsuri la stomac in timpul sarcinii. Chiar daca este o afectiune comuna si nu va pune viata in pericol, poate fi extrem de neplacuta. Arsurile de stomac in timpul sarcinii sunt cauze ale revolutiilor fizice si hormonale ale corpului. In primele saptamani ale sarcinii, se constata incetinirea miscarilor de propulsare a alimentelor inghitite de la nivelul esofagului in stomac, fapt ce duce la arsuri stomacale.
.
7. Constipatia
Printre inconvenientele minore ale sarcinii, constipatia afecteaza aproximativ una din doua femei gravide. In timpul sarcinii, hormonii si activitatea fizica scazuta pot incetini tranzitul gastrointestinal. Constipatia este frecventa la femeile gravide, chiar si in randul celor care nu au suferit niciodata din cauza acesteia. Progesteronul are efectul de a incetini contractiile uterului si, de asemenea, isi exercita actiunea asupra altor muschi netezi, inclusiv a celor din intestinul gros. Acesta din urma nu mai functioneaza in parametri normali, ceea ce poate duce la constipatie in primele luni de sarcina. Din fericire exista solutii pentru a elimina acest disconfort, iar Ro-mamma va vorbeste despre acestea.
.
8. Urinare frecventa
Toate femeile gravide experimenteaza urinari frecvente in primele luni de sarcina. Acest lucru se intampla din cauza presiunii exercitate asupra vezicii urinare. Vestea buna este ca disconfortul cauzat de urinarile frecvente va disparea in cel de al doilea trimestru si se va manifesta din nou spre sfarsitul celui de al treilea trimestru, atunci cand copilul coboara in pelvis si impinge vezica urinara. La sfarsitul sarcinii, nevoia de a urina este, prin urmare, un semn ca se apropie ziua cea mare. Intre timp, Ro-mamma va ofera cateva sfaturi care va pot ajuta sa reduceti disconfortul.
.
9. Ameteala
Sunt insarcinata si ametita, de ce? Va recunoasteti? Va tot intrebati acest lucru si cautati raspunsuri? Intre jumatate si trei sferturi dintre femeile gravide sufera mai mult sau mai putin de ameteala. De astfel, ameteala variaza in functie de stadiul sarcinii. La inceputul primului trimestru, este posibil sa va simtiti ametite si sa va fie greata deoarece tensiunea arteriala este scazuta. Intr-adevar, progesteronul produs de corpul vostru relaxeaza peretele vaselor de sange si determina o scadere a tensiunii arteriale. Relaxati-va si nu lasati ingrijorarea sa va cuprinda pentru ca nu aveti motive. De astfel, din cea de a 8-a saptamana de sarcina episoadele cu ameteli se pot rari, desi acest lucru nu inseamna ca nu vor mai exista gravide care sa acuze acest simptom pe tot parcursul perioadei de sarcina.
.
10. Temeri si frici – Modificari emotionale
Inca de la inceput veti simti un amalgam de sentimente: bucurie, teama, fericire, va veti simti vlaguite s.a.m.d. Bucuria pe care o simtiti pentru ca urmeaza sa dati nastere unui copil dorit nu va indeparta stresul emotional, deoarece aspecte care sa va nelinisteasca sunt numeroase: sanatatea copilului, adaptarea la noul rol, cerintele financiare, armonizarea carierei cu rolul de mama etc. Acestor aspecte care aduc neliniste li se mai adauga modificari de dispozitie insotite de crize de plans – stari firesti care nu ar trebui sa va ingrijoreze. Ro-mamma va sustine si va pune la dispozitii informatii care sa va ajute sa depasiti cu bine aceasta perioada.
.
11. Pielea
In cele 9 luni, pielea va poate fi afectata, iar acest lucru se poate intampla chiar din trimestrul 1 de sarcina. Intre afectiunile pielii, frecvent se intalneste acneea care poata sa apara fie ca aveti un istoric medical in acest sens, fie ca nu. Cauza acneei in aceasta perioada este data de hormonii sarcinii care pot cauza “petele de ulei”, ulterior aparand acneea. Ro-mamma va ofera informatii utile cu privire la tratamentul acneei in aceasta perioada.
.
12. Sanii
Inca de la inceputul sarcinii veti putea constata modificari ale sanilor. Cauza modificarii sanilor este data de faptul ca hormonii din corp se schimba, pregatindu-se alaptarea. Pe acest fond sanii se umfla si continua sa se mareasca si sa se schimbe pe tot parcursul sarcinii. In trimestrul unu de sarcina se modifica si areola mamara, ceea ce inseamna ca pielea din jurul sfarcului capata o culoare mai inchisa, iar diametrul sau se mareste si se umfla.
.
Administrarea de antibiotice in trimestrul unu
Ati citit, probabil, ca antibioticele sunt foarte periculoase in timpul sarcinii. Discutabil, pentru ca nu toate tipurile de antibiotice se dovedesc intr-atat de periculoase incat sa nu poata fi administrate daca acest lucru se impune – exista anumite boli in care administrarea antibioticelor este absolut necesara! Cu toate acestea, unii medici ginecologi sustin si argumenteaza ca administrate in primele saptamani de sarcina, antibioticele sunt daunatoare pentru fat. In primele 13 saptamani se formeaza organele fatului pe care il purtati, ori acestea pot fi afectate de unele antibiotice dat fiind substantele chimice pe care le contin si care pot sa ajunga foarte usor la fat, prin sangele mamei.
.
Somnul in primul trimestru
Ziua va veti simti foarte somnoroase, iar noaptea va surprindeti uitandu-va pe pereti. Nivelul ridicat de progesteron este benefic pentru reglarea ciclului de reproducere, insa efectul sau este si sedativ. De asemenea, starea de disconfort pe care o simtiti din cauza sanilor sensibili poate fi un impediment pentru a va odihni. Un alt impediment este nevoie constanta de a urina. Desi nu este deloc confortabil ca noaptea sa nu dormiti, iar ziua sa va simtiti obosite, toate aceste stari vor trece curand!
.
Relatiile intime in primele 13 saptamani
Relatiile intime ofera atat surprize placute, cat si surprize mai putin placute, de aceea trebuie sa stiti la ce sa va asteptati inca din primele saptamani de sarcina. Desi se stie ca relatiile intime nu impun un risc pentru fat atunci cand sarcina evolueaza fara probleme, multe viitoare mamici se tem totusi sa dea curs instinctelor. Teama este de inteles! Toate schimbarile care se produc in organism va vor face sa traiti momentele de intimitate cu partenerul in mod total diferit decat inainte. Informarea corecta se dovedeste cheia gestionarii acestei situatii, iar Ro-mamma va propune cele mai utile articole pe acest subiect.
.
Dieta in trimestrul 1
Organismul are nevoie de toate vitaminele pe care o dieta variata si echilibrata le poate aduce. Acidul folic, beta-carotenul si vitamina A sunt deosebit de importante in aceasta etapa a dezvoltarii copilului. De astfel, este de dorit adoptarea unei diete echilibrate si sanatoase chiar inainte de a concepe, deoarece asa vor fi eliminate posibile complicatii ale sarcinii. In aceasta perioada, nevoile voastre de energie cresc putin, dar nu suficient pentru a manca mai mult decat de obicei. Totusi, ar trebui sa incepeti sa va ganditi la compozitia meniurilor, deoarece este important sa consumati alimente care va aduc substantele nutritive esentiale. De exemplu, legume bogate in acid folic, surse de fier si proteine.
.
Locul de munca in trimestrul unu
Daca faceti parte din categoria femeilor care lucreaza intr-un mediu sigur, sunteti sanatoase si aveti sarcini normale, nu trebuie sa va faceti griji, in primul trimestru veti putea lucra ca si pana acum. Dar daca aveti un loc de munca dificil si stresant, inca de la inceputul acestui trimestru ar trebui sa va ganditi la ce este de facut pentru a nu va periclita sarcina. De asemenea, se impune sa va schimbati locul de munca daca la serviciu lucrati cu substante toxice. Pe larg, cu privire la acest subiect, intr-un articol Ro-mamma, extrem de util.
.