Luna 4 de sarcina
Bebe
La sfarsitul acestei luni fatul cantareste in jur de 140 grame si are o lungime de 17 cm.
Ochii si urechile fatului continua sa se deplaseze spre pozitiile lor normale.
Apar genele si sprancenele iar parul de pe cap devine mai gros.
Pielea este inca foarte subtire si transparenta permitand vaselor de sange sa fie vizibile. Sub piele incep sa se formeze celulele adipoase. Acest strat adipos il ajuta pe bebelus sa-si mentina temperatura constanta dupa nastere, cand trece brusc de la caldura din interiorul uterului la temperatura mediului din exterior.
Pe piele incepe sa se formeze vernixul (vernix caseosa), o “patura†grasoasa, alb-galbuie, secretata de glandele sebacee si de unele celule speciale ale amniosului. El protejeaza pielea fatului impotriva maceratiei de catre lichidul amniotic.
Picioarele sunt mai lungi decat mainile deoarece viteza de crestere a lor este mai mare. Unghiile incep sa creasca.
Oasele devin tot mai tari, ele incepand sa fixeze calciu iar muschii continua si ei sa se dezvolte.
Toate organele sunt formate si se afla la locul lor.
Se formeaza alveolele pulmonare care acum sunt umplute cu lichid amniotic. In viata intrauterina plamanii nu functioneaza ca organe ale aparatului respirator. Cu toate acestea se observa miscari de ridicare si de coborare ale toracelui, miscari prin care fatul aduce lichidul amniotic in plamani (in alveolele pulmonare) si apoi il elimina.
Inima fatului bate cu o frecventa dubla fata de cea a unui adult. Ea pompeaza zilnic in jur de 20 litri de sange. Bataile cordului fetal pot fi ascultate cu ajutorul unui stetoscop aplicat pe burta mamei.
Cele trei oase de la nivelul urechii interne (ciocanasul, nicovala si scarita) se intaresc si ele. Auzul incepe sa se dezvolte. Fatul va auzi mai intai sunetele din interior, bataile inimii mamei lui si vocea ei, si mai tarziu sunetele si zgomotele din exterior care se propaga la fat prin lichidul amniotic.
S-a mai observat ca fatul reactioneaza la lumina, el indepartandu-se de fasciculul luminos atunci cand o sursa de lumina este indreptata spre burtica mamei.
Organele genitale sunt complet dezvoltate, o ecografie facuta acum poate evidentia daca fatul este baiat sau fetita.
Corpul tau
Ai intrat in al doilea trimestru de sarcina.
Simptomele care te deranjau in primul trimestru de sarcina : raul de dimineata, mictiunile frecvente si oboseala intensa diminua pana la disparitie. Acest lucru se intampla datorita faptului ca scade nivelul hormonilor din organismul tau.
Burtica incepe sa se vada mai bine iar talia incepe sa se ingroasa.
Acum poti sa incepi sa suferi de constipatie. Ea apare pe de o parte din cauza faptului ca uterul creste si comprima intestinul gros si pe de alta din cauza ca musculatura intestinala se relaxeaza. Ca urmare a constipatiei, poti sa suferi de hemoroizi.
Uterul continua sa creasca. Poti avea dureri abdominale care apar mai ales la mers si la schimbarea pozitiei. Ele apar datorita intinderii ligamentelor uterine.
De asemenea, sarcina are efect nefavorabil asupra sistemului imunitar, devii mai sensibila la orice infectie virala sau bacteriana. E bine sa te feresti atat cat e posibil, de persoanele racite si sa suplimentezi masurile de igiena cum ar fi acela de a te spala foarte des pe maini sau sa consumi alimente bogate in vitamina C.
Exista o serie de infectii bacteriene care apar mai frecvent in timpul sarcinii cum ar fi infectiile tractului urinar si vaginitele bacteriene care, daca nu sunt tratate, cresc riscul nasterii premature. Infectiile urinare se manifesta prin disurie (usturimi in timpul sau la sfarsitul mictiunii), dureri in hipogastru (partea inferioara a abdomenlui) si urini tulburi. Un examen sumar de urina si uroculturile sunt necesare pentru stabilirea germenului bacterian implicat. Vaginitele bacteriene se recunosc dupa secretiile vaginale mai abundente si mirositoare, o senzatie de iritatie si de mancarime locala. Pentru diagnostic este necesar un frotiu al secretiei vaginale.
In aceasta luna e posibil sa simti pentru prima data miscarile fatului. Multiparele (femeile care au avut mai multe sarcini) si gravidele slabe simt mai devreme (la 16 saptamani) miscarile fetale in timp ce primiparele (femeile care sunt la prima sarcina) ca si gravidele supraponderale vor simti mai tarziu aceste miscari, pe la 18-20 saptamani. Exista si cazuri in care unele gravide nu recunosc miscarile fatului decat mai tarziu, chiar spre 22-24 saptamani. Este important sa tii minte data la care ai simtit primele miscari fetale pentru ca ajuta, ca si data ultimei menstruatii, la calcularea datei probabile a nasterii.
Unele gravide observa ca memoria lor nu este la fel de buna ca inainte de sarcina.
Unele dintre gravidele care poarta lentile de contact se plang ca nu le mai tolereaza. Aceasta neplacere este tranzitorie, numai pe perioada sarcinii. Ea apare datorita modificarii presiunii intraoculare in aceasta perioada.
In timpul sarcinii se pot agrava alergiile. Trebuie sa mergi la un medic alergolog pentru a-ti prescrie tratamentul intrucat sunt medicamente care pot afecta fatul.
Sfaturi
Dupa prima vizita la medicul obstetrician, cand ai fost luata in evidenta de acesta, se recomanda sa faci controale periodice, la inceput lunar iar in ultimul trimestru de doua ori pe luna sau de cate ori esti programata.
La aceste controale ti se ia tensiunea arteriala, esti cantarita, ti se masoara circumferinta abdomenului, ti se iau probe de urina pentru depistarea unei eventuale infectii urinare si probe de sange pentru hemoleucograma, glicemie, calcemie, dozarea proteinelor din sange, probe hepatice, probe renale. Unele dintre acestea se fac o singura data, altele se repeta pe toata perioada sarcinii.
Intre saptamanile 15 si 17 se fac doua teste : testul pentru dozarea alfafetoproteinei si triplul test pentru a depista existenta unor eventuale anomalii cromozomiale (sindrom Down, trisomia 13) sau malformatii (anencefalie, atrezie intestinala etc), predispozitia pentru un avort spontan sau pentru nastere prematura.
Ecografiile se pot face prima data intre a 10 a si a 20 a saptamana de sarcina si se repeta apoi pe parcursul sarcinii. Ele ajuta medicul sa verifice felul in care se dezvolta bebelusul, sa vada daca data la care trebuie sa nasti este exacta, sa depisteze anumite anomalii ale fatului, sa urmareasca pozitia lui in uter, sa aprecieze starea de sanatate a placentei si cantitatea de lichid amniotic.
Amniocenteza este un test folosit pentru depistarea eventualelor boli genetice la copilul inca nenascut. Se efectuiaza in saptamanile 15-18 de sarcina prin recoltarea unei mostre de lichid amniotic. Acest test se face mai ales femeilor cu risc.
Unele femei gravide pot avea probleme cu somnul in sensul ca au insomnii. Pentru a le combate e bine sa gasesti pozitia corecta in timpul somnului. Dormitul pe burta este contraindicat deoarece creste presiunea exercitata asupra uterului. Nici dormitul pe spate nu e recomandat pentru ca uterul comprima aorta si vena cava inferioara care asigura circulatia la nivelul fatului si a jumatatii inferioare a corpului mamei. Cea mai sanatoasa si confortabila pozitie de dormit in timpul sarcinii este pe o parte, mai ales pe partea stanga.
Daca ai luat mai mult in greutate, poti sa faci unele schimbari in meniul tau zilnic. E bine sa consumi multe legume si fructe, alimente bogate in fibre, lactate degresate, alimente cat mai simplu preparate, prin fierbere sau frigere, evitand prajelile, sosurile, alimentele grase si dulciurile concentrate. Un rol important il au insa si exercitiile fizice dintre care mersul pe jos este la indemana oricui. Recomandate mai sunt : inotul, marsul, tenisul.
Pentru combaterea constipatiei se recomanda sa consumi alimente cu un continut crescut de fibre si sa bei multe lichide, in jur de doi litri de apa plata pe zi. Ajuta si efectuarea zilnica de exercitii fizice .Daca ai hemoroizi, foloseste unguente speciale si adapteaza-ti alimentatia in scopul evitarii constipatiei. Poti folosi (uneori, nu e bine sa faci o obisnuinta din asta) supozitoare cu glicerina care usureaza efortul si impiedica aparitia unor iritatii locale.
Pentru a evita infectiile urinare si vaginitele bacteriene e bine sa eviti hainele si lenjeria intima prea stramte sau confectionate din materiale sintetice, sa bei suficiente lichide (2 litri apa pe zi), sa faci dus evitand baile indelungate in cada, sa nu intri in piscine murdare, sa urinezi atunci cand simti nevoia fara sa amani momentul, sa te stergi intotdeauna din fata spre spate, sa eviti sapunurile parfumate.