Bebe :

La sfarsitul lunii a doua de sarcina embrionul masoara in jur de 2 cm si cantareste 1 gram. Daca la inceput avea aspectul de mormoloc, spre sfarsitul lunii a doua de sarcina incepe sa capete din ce in ce mai mult aspectul unui copil.

Capul este mare in comparatie cu restul corpului, cresterea creierului si a capului fiind deosebit de rapida in aceasta perioada.

Trasaturile fetei devin mai proieminente. Ochii sunt acoperiti de niste membrane care vor deveni pleoape. Poate deschide gura. Se formeaza urehea interna, urechea externa si fosele nazale.

Se dezvolta maxilarul superior si cerul gurii care in aceasta saptamana fuzioneaza. Daca aceasta fuziune nu are loc, copilul se naste cu o malformatie, cheilognatopalatoschizis (“gura de lup”).

Acum are loc separarea capului de restul corpului prin gat.

Are loc dezvoltarea organelor interne. Plamanii sunt doi muguri in curs de dezvoltare. Inima este functionala. Ea pompeaza sange iar ritmul cu care bate este dublu fata de cel al mamei, 180 batai pe minut.

Ficatul este bine dezvoltat si functional. El produce globulele rosii pana in momentul in care maduva spinarii se va forma si va putea prelua aceasta functie.

Se dezvolta pancreasul si intestinele.

Membrele superioare si inferioare s-au lungit si sunt in forma lor definitiva. Umerii, coatele, soldurile si genunchii se disting bine. Fatul poate sa flecteze (sa indoaie) coatele si pumnii.

Degetele de la maini isi capata aspectul normal prin disparitia membranelor care le uneau in timp ce degetele de la picioare raman in continuare unite.

Embrionul incepe acum sa se miste si va fi activ din acest moment. Miscarile lui nu vor putea fi percepute de mama dar ele pot fi vazute la ecograf.

Corpul tau:

Unele gravide prezinta semne de sarcina, altele nu.

Sanii sunt sub tensiune, cu sensibilitate crescuta si se maresc in volum. Areolele mamare se hiperpigmenteaza iar mameloanele devin mai proieminente. Purtarea unui sutien care sa-i sustina te ajuta sa eviti durerea pe tot parcursul sarcinii.

Greturile matinale afecteaza o mare parte dintre femeile insarcinate. Ele dispar de obicei la inceputul trimestrului al doilea de sarcina. Ca sa-ti atenuiezi greata, e bine sa mananci de mai multe ori pe zi cantitati mici de alimente, adica sa iei cate 5-6 mese pe zi. Daca versi trebuie sa ai grija sa te hidratezi.

Uterul creste in volum si exercita presiune asupra vezicii urinare. Acest lucru determina mictiuni (urinari) frecvente. Se poate intampla sa pierzi urina cand stranuti, tusesti sau razi.

Se poate sa ai oboseala, dureri de cap si stari contradictorii de fericire si tristete care alterneaza.

Poti avea pofte sau repulsii fata de unele alimente. E posibil sa apara constipatia cu perioade ocazionale de indigestie.

Este posibil sa incepi sa simti dureri in partea inferioara a spatelui datorita faptului ca uterul marit apasa pe partea inferioara a coloanei vertebrale. El poate presa si asupra nervului sciatic determinand dureri la nivelul feselor.

Exista si gravide care nu au simptome de sarcina. In cazul in care ai o pierdere brusca a simptomelor de sarcina, e bine sa consulti urgent un medic.

Sfaturi:

Prima luna de sarcina a trecut. Daca vrei ca sarcina sa decurga normal si la capatul celor noua luni sa dai nastere unui copil sanatos trebuie sa iti schimbi modul de viata daca nu ai facut-o pana acum. Primul trimestru de sarcina reprezinta o etapa foarte importanta in dezvoltarea bebelusului tau deoarece acum are loc organogeneza. Este esential ca atat in timpul conceptiei cat si in primele trei luni de sarcina sa eviti fumatul, bauturile alcoolice, drogurile si medicamentele si sa iei acid folic. Este important ca zilnic sa faci cateva exercitii fizice usoare sau scurte plimbari.

Daca pana acum nu ai fost decat la medicul de familie, acum e timpul sa mergi la un obstetrician. Acesta te va consulta, iti va cere niste date (data ultimei menstruatii, daca ai mai avut pana acum sarcini sau avorturi, daca ai vreo problema de ordin medical, daca sunt boli cronice in familie). De asemenea, iti va da sa faci niste analize de sange si urina (hemoleucograma, grup de sange, Rh, probe pentru depistarea unor boli infectioase : rubeola, toxoplasmoza, citomegaloviroza, virusul hepatitei B si C, HIV, listerioza, sifilis, analiza glucidelor si proteinelor in urina, frotiu vaginal si culturi de la nivelul colului uterin. Iti va face si o ecografie pentru verificarea localizarii intrauterine a sarcinii si a viabilitatii embrionului.

Cresterea rapida a embrionului presupune o buna hranire a acestuia iar el ia din sangele tau toate elementele nutritive de care are nevoie.De aceea, pe perioada sarcinii trebuie sa acorzi mare atentie alimentatiei tale care trebuie sa fie echilibrata si variata. Se recomanda sa mananci de 5-6 ori pe zi cantitati mici de alimente. Acest mod de a manca te ajuta in combaterea starii de rau, a somnolentei si a oboselii. Este bine sa eviti dulciurile concentrate care nu-l ajuta cu nimic pe bebe dar care duc la acumularea unor kilograme in plus la mama, mancarurile grase care aduc putini nutrienti lui bebe, condimentele in exces, bauturile alcoolice, cafeaua si bauturile racoritoare care contin cofeina, tutunul si drogurile. De asemenea trebuie sa bei lichide suficiente : 1,5 – 2 litri de lichide pe zi. E bine sa bei apa plata, dar si lapte, necesar pentru aportul de calciu, sau sucuri naturale de fructe si legume pentru aportul de vitamine.

Insa o gravida nu trebuie sa manance “pentru doi”. O femeie sanatoasa si cu greutate normala ar trebui sa manance doar 200 – 300 calorii suplimentar pe zi.

Pentru atenuarea senzatiei de greata si varsaturi exista unele solutii : mese mici si dese, bautul unei citronade (apa cu lamaie, neinducita) , mancatul unui biscuit sau a unei felii de paine prajita dimineata pe stomacul gol, evitarea de a te intinde imediat dupa ce ai mancat.

Din cauza cresterii in greutate poti sa ai neplacerea sa–ti apara vergeturi. Aparitia lor este favorizata de luarea excesiva in greutate intr-o perioada scurta de timp. Nu toate femeile fac in timpul sarcinii vergeturi dar ele apar la mai mult de jumatate dintre gravide pe burtica, pe sani, pe coapse si pe solduri. Poti incepe sa folosesti creme antivergeturi (speciale pentru gravide) pentru a preveni aparitia acestora in timpul sarcinii. De asemenea hidrateaza-te bine si supravegheaza-ti greutatea cantarindu-te in mod regulat.

In timpul sarcinii iti pot apare pete specifice de sarcina pe fata. Evita sa te expui la soare pentru a nu le intensifica.

E bine sa faci dus renuntand la baile in cada cu apa fierbinte.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!