Este bine-cunoscut faptul ca o femeie insarcinata trebuie sa aiba grija la alimentatie si sa se asigure ca nu introduce in dieta sa alimente care ii pot face rau fatului sau pot afecta grav sarcina. Majoritatea femeilor insarcinate poftesc la dulciuri, ciocolata fiind pe primul loc in preferintele lor. Asadar, este bine sau nu ca o femeie sa manance ciocolata in timpul sarcinii?

Cele mai recente studii arata nu numai ca ciocolata nu afecteaza in niciun fel sarcina daca este consumata in cantitati moderate, dar si ca aduce anumite beneficii atat pentru mama, cat si pentru bebelus.

Exista mai multe motive pentru care femeile gravide ar trebui sa se rasfete cu cate un cub de ciocolata din cand in cand, datorita numeroaselor efecte pozitive pe care aceasta le are asupra sanatatii, fie ca vorbim despre aspecte fizice sau despre cele psihice.

Beneficiile consumului de ciocolata in sarcina

1. Ajuta la preventia preeclampsiei in sarcina

Un studiu al Universitatii Yale a concluzionat ca femeile insarcinate care consuma o cantitate moderata de ciocolata zilnic, mai ales in ultimul trimestru de sarcina, prezinta un risc mai scazut de aparitie a preeclampsiei, comparativ cu cele care isi refuza aceasta placere. Preeclampsia este o afectiune extrem de grava, care poate cauza nastere prematura, acumularea de cheaguri de sange, convulsii si chiar deces.

Unul dintre beneficiile ciocolatei in timpul sarcinii este faptul ca aceasta imbunatateste functiile placentei si diminueaza riscul de preeclampsie cu pana la 50%. Acest lucru se datoreaza teobrominei, un alcaloid prezent in boabele de cacao, care are efect vasodilatator. Pentru a va asigura ca profitati din plin de acest beneficiu puteti consuma o portie de 25-30 de grame de ciocolata cu continut ridicat de cacao de pana la cinci ori pe saptamana.

2. Scade considerabil riscul aparitiei hipertensiunii

Datorita faptului ca teobromina din cacao dilateaza vasele de sange, ciocolata ajuta si la reglarea tensiunii arteriale. In plus, proprietatile antioxidante ale ciocolatei cu continut ridicat de cacao au si ele un rol foarte important in prevenirea bolilor de inima, mai ales in preventia hipertensiunii, avand beneficii asupra sistemului cardiovascular. Antioxidantii cu efect benefic asupra sanatatii in general si asupra tensiunii arteriale in special sunt flavonoidele din planta de cacao.

Trebuie acordata atentie ingredientelor atunci cand esti gravida, pentru ca unele sortimente nu au un continut ridicat de flavonoide, producatorii eliminand acesti antioxidanti din cauza gustului amar. In plus, desi acesti antioxidanti sunt prezenti in ciocolata cu lapte, exista posibilitatea ca lactoza sa le afecteze absorbtia. Cu cat ciocolata este mai amaruie si are un continut mai ridicat de flavonoide, cu atat mai bine pentru tensiunea arteriala.

3. Are efecte benefice asupra creierului

Memorie buna, nivel scazut de stres si risc zero de aparitie a accidentelor vasculare – pentru toate acestea trebuie sa avem un creier sanatos, ale carui functii sa nu fie afectate de factori externi. In viata de zi cu zi, dar mai ales cand asteptati un copil, exista multi factori care ar putea declansa aparitia stresului sau care afecteaza memoria. Acestia trebuie evitati, atat pentru sanatatea gravidei, dar mai ales pentru cea a bebelusului. Ce puteti face pentru a imbunatati functia cognitiva a creierului? Mancati ciocolata!

Consumul ciocolatei in timpul sarcinii induce o stare de bine si de fericire datorita continutului de feniletilamina, o substanta produsa de creier atunci cand o persoana se indragosteste, dar care se gaseste si in ciocolata. In plus, ciocolata cu continut ridicat de cacao imbunatateste starea de spirit prin ridicarea nivelului de endorfine si serotonine din creier, care poate fi afectat din cauza dezechilibrelor hormonale din sarcina. Dintr-un studiu publicat de Societatea Chimica Americana reiese ca un consum zilnic de aproximativ 30 de grame de ciocolata neagra timp de doua saptamani diminueaza nivelul de cortizol, numit si hormonul stresului. Si flavonoidele din ciocolata reduc nivelul de stres si senzatia de oboseala atat de prezenta in timpul sarcinii, iar proprietatile vasodilatatoare ale acestor antioxidanti diminueaza riscul aparitiei accidentelor vasculare.

4. Reduce pofta pentru alimente nesanatoase

In timpul sarcinii aveti multe pofte culinare, motivele aparitiei acestora variind de la schimbarile hormonale pana la factori de ordin psihologic. Ce trebuie sa manance o gravida pe parcursul sarcinii? Raspunsul este simplu: doar alimente sanatoase! Cu toate acestea, uneori femeile insarcinate poftesc la alimente nesanatoase deoarece pornesc de la ideea gresita ca pot manca orice atata vreme cat „copilul cere”.

Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga a concluzionat ca ciocolata cu continut ridicat de cacao ofera o senzatie de satietate si diminueaza considerabil pofta pentru alimente nesanatoase, cum sunt cele de tip fast food si altele asemanatoare. Participantii la studiu au declarat ca ciocolata amaruie le-a redus apetitul pentru alimente dulci, sarate si bogate in grasimi. Asadar, un consum moderat de ciocolata neagra va poate ajuta sa evitati alimentele nesanatoase si sa aveti control asupra greutatii in timpul sarcinii.

5. Este o sursa de minerale si vitamine

Este esential sa pastrati un nivel optim al vitaminelor si mineralelor in timpul sarcinii, iar consumul de ciocolata va poate ajuta si in acest sens. Un consum moderat de ciocolata cand esti gravida este benefic pentru organism, pentru ca pe cat este de delicioasa, pe atat este de sanatoasa. Boabele de cacao contin vitaminele A, B1, B2, B3, B12, C si K, dar si minerale importante in sarcina, precum fier, magneziu sau potasiu.

Conform informatiilor nutritionale, in 100 de grame de ciocolata neagra se regasesc 2.4 mg de fier, 63 mg de magneziu si 559 mg de potasiu. O femeie insarcinata are nevoie de o cantitate zilnica de 27 mg fier, un aport cuprins intre 350 si 400 mg de magneziu, in functie de greutate, dar si de 4700 mg de potasiu. Asadar, putem concluziona ca o gravida care mananca zilnic 30g de ciocolata neagra va avea un aport de 0.72 mg fier, 18.9 mg de magneziu si 168 mg de potasiu, asigurandu-si o mica parte din doza zilnica recomandata de minerale.

6. Are efecte benefice si asupra bebelusului

In afara tuturor efectelor pozitive pe care le are asupra sanatatii femeilor insarcinate, beneficiile ciocolatei in timpul sarcinii se reflecta si asupra bebelusilor, atat in ceea ce priveste dezvoltarea intrauterina, cat si in privinta comportamentului pe care il au dupa nastere. Un studiu al Universitatii Laval din Canada demonstreaza ca ciocolata are efecte pozitive asupra cresterii si dezvoltarii fatului, iar un altul al Universitatii din Helsinki, Finlanda, facut pe 300 de femei insarcinate, a concluzionat ca bebelusii ai caror mame au mancat ciocolata pe perioada sarcinii sunt mai activi si mai bine-dispusi la sase luni dupa nastere, avand reactii pozitive la anumiti stimuli, chiar daca mama a experimentat momente de stres pe parcursul sarcinii. Explicatia este simpla: substantele din ciocolata care au determinat-o pe mama sa aiba o stare pozitiva au avut efect si asupra celui mic.

Consumul de ciocolata in timpul sarcinii in primul trimestru poate aduce fatului un aport de nutrienti precum fier, zinc si vitamina K – extrem de importanti pentru bebelusul in crestere. Mai tarziu, in al doilea si al treilea trimestru de sarcina, ciocolata poate aduce bebelusului rezerve de calciu, importante pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor. O portie de 30 gr de ciocolata neagra contine 22 mg de calciu, pe cand aceeasi cantitate de ciocolata cu lapte poate contine si pana la de trei ori mai mult calciu. In plus, antioxidantii din ciocolata pot proteja imunitatea bebelusului.

Moderatia este cheia – reguli de care sa tineti cont

Sarcina presupune o grija mai mare la consumul de anumite alimente care pot prezenta un risc si pot compromite perioada graviditatii. Cand vina vorba despre ce trebuie sa manance o gravida, ciocolata este un aliment care poate fi consumat fara nicio problema, atata vreme cat consumul este moderat. In timpul sarcinii, consumul de cofeina trebuie monitorizat si nu trebuie sa depaseasca 200mg zilnic. Un cub de 30gr de ciocolata neagra contine 31mg cofeina, iar unul de ciocolata cu lapte contine 6.5mg de cofeina. Chiar daca acestea sunt cantitati mici, este important sa le stiti, mai ales daca atunci cand mancati ciocolata o asociati cu alte alimente sau bauturi care contin cofeina, caz in care exista riscul sa depasiti cantitatea maxima admisa in timpul sarcinii.

Faptul ca ciocolata contine si zahar si grasimi nu este un secret pentru nimeni. Cantitatea de zahar continuta in 30gr de ciocolata neagra este de 11gr, iar 30gr de ciocolata cu lapte contin 16gr de zahar. In timpul sarcinii, consumul excesiv de zahar poate sa determine o crestere prea mare in greutate, probleme cu dantura si diabet gestational. Din aceste motive, atunci cand mancati ciocolata in sarcina este de preferat sa nu depasiti o cantitate de 30g pe zi si sa alegeti una care sa aiba un continut de cacao de minimum 65% si un nivel scazut de indulcitori sau zahar alb rafinat. In cazul in care suferiti de diabet gestational, este recomandat sa nu consumati ciocolata.

Surse:

  • www.csid.ro/family/sarcina-si-bebelusi/4-motive-pentru-a-consuma-ciocolata-in-timpul-sarcinii-15554736/
  • www.qbebe.ro/sarcina/alimentatia_in_sarcina/poti_manca_ciocolata_in_timpul_sarcinii_uite_care_sunt_regulile
  • www.suntmamica.ro/sarcina/ciocolata-pentru-sarcina-sanatoasa-5800
  • www.descopera.ro/dnews/10660059-de-ce-este-bine-sa-consumi-ciocolata-in-timpul-sarcinii
  • www.copilul.ro/sarcina/alimentatie-sarcina/3-lucruri-de-stiut-daca-mananci-ciocolata-in-sarcina-a18656.html

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!