In momentul in care mama isi tine pentru prima data in brate bebelusul, imediat dupa nastere, toate lucrurile pe care nu le stia despre infatisarea acestuia o pot lua prin surprindere.

Nou-nascutul poate avea unele atribute fizice neasteptate, cum ar fi o forma conica a capului. In realitate, infatisarea bebelusului imediat dupa nastere nu reprezinta imaginea pe care oamenii o au in minte atunci cand se gandesc la un nou-nascut. Exista, de pilda, cazuri in care pielea se exfoliaza sau ochii sunt putin umflati – toate aceste aspecte sunt des intalnite si ele nu reprezinta un motiv de ingrijorare, deoarece dispar in primele saptamani de viata. In plus, mamica poate parea surprinsa de faptul ca bebelusul sau isi misca fiecare ochi in mod independent.

Vestea buna este ca aceste lucruri sunt normale, insa este bine ca viitoarele mamici sa se informeze din timp pentru a fi familiarizare cu aspectul nou-nascutilor si pentru a fi convinse ca acestia sunt sanatosi.

1. Capul nou-nascutului

Aspectul capului este diferit de cel al bebelusilor mai mari sau al copiilor. Acesta este relativ mare, el reprezentand o patrime din lungimea corpului. Perimetrul cranian este mai mare decat cel toracic.

Oasele capului nu sunt sudate in momentul nasterii, ceea ce face ca in partea superioara sa existe o zona membranoasa, fontanela anterioara, care se inchide intre 9 si 18 luni. Aceasta separare permite oaselor craniene sa treaca unul peste celalalt in momentul in care capul bebelusului trece prin canalul uterin, in cazul unei nasteri normale. De asemenea, aceasta mobilitate a oaselor este esentiala pentru cresterea rapida a creierului. La o parte dintre nou-nascuti este deschisa si fontanela posterioara care se inchide mai repede, pana la varsta de 3 luni.

In afara faptului ca este mare in comparatie cu restul corpului, capul unor bebelusi poate prezenta si mici umflaturi sau pete, insa aceste lucruri sunt normale si vor disparea de la sine pana la implinirea primei luni de viata.

2. Parul nou-nascutului

Multi bebelusi se nasc cu capul acoperit de par. Parul este moale si rar de cele mai multe ori, insa cantitatea de par de pe capul unui bebelus poate varia de la caz la caz, iar acest lucru este normal. O mare parte din parul sau va cadea si va fi regenerat. Culoarea si textura parului care va creste pot fi diferite de cele din momentul nasterii.

3. Ochii si vederea bebelusului

Pleoapele nou-nascutilor pot fi uneori umflate. De asemenea, unii bebelusi prezinta mici puncte rosii in zonele albe ale ochilor. Aceste lucruri sunt cauzate de presiunea exercitata pe fata bebelusului in timpul nasterii naturale. Umflaturile si roseata care apar uneori vor disparea in maximum trei zile de la nastere.

Majoritatea bebelusilor cu pielea deschisa la culoare se nasc cu ochii de culoare albastru-gri, insa aceasta se poate schimba in primul an de viata. Nou-nascutii cu pielea mai inchisa la culoare au, de regula, ochii caprui.

Este normal ca bebelusii sa planga fara a produce neaparat si lacrimi. Ochii unui prunc produc suficiente lacrimi pentru a se mentine umezi. Abia la 7 luni glandele lacrimale ale unui bebelus vor fi suficient de dezvoltate pentru a produce mai mult.

Nou-nascutul poate percepe modificari ale intensitatii luminii, cum ar fi flashuri sau trecerea brusca la intuneric. Acesta este capabil sa perceapa si contraste si sa vada obiecte de la o distanta de 20 pana la 30 de centimetri, insa paleta de culori este foarte redusa.

Unul dintre primii stimuli vizuali pe care copilul este capabil sa ii perceapa este fata mamei. In plus, el va incepe sa asocieze aceasta imagine cu multe alte senzatii, precum vocea mamei, atingeri, mangaieri, caldura sau chiar foame.

La varsta de doua saptamani, micutul prezinta interes pentru obiectele alungite si in contrast cu fundalul, adica diferite in culoare si luminozitate. Fata umana indeplineste aceste caracteristici, de aceea este deosebit de concentrat pe fetele celor din jurul lui, in special pe zona din jurul ochilor. Insa nici in acest punct vederea bebelusului nu este inca foarte dezvoltata si el nu este capabil sa vada in mod clar. De aceea este normal sa sa se observe la bebelus un usor strabism, caracterizat prin miscari rapide ale ochilor, deoarece acesta nu isi poate concentra inca ambii ochi in acelasi punct. Acest aspect se va corecta odata ce copilul va fi capabil sa castige forta si coordonare in muschii ce controleaza miscarile ochilor.

4. Urechile micutului

Cartilajul urechii externe este foarte flexibil la nou-nascut. Tocmai de aceea forma urechii poate fi afectata in cazul unei nasteri naturale. Daca o urechiusa pare ca are o forma ciudata, indoita, nu exista motive de ingrijorare, aceasta se va indrepta de la sine tocmai datorita cartilajului flexibil.

5. Nasul si respiratia

Nasul nou-nascutului este aplatizat la nastere sau poate parea impins in interior, iar acest lucru este cauzat tot de presiunea aplicata pe capul bebelusului in timpul nasterii. Poate dura o saptamana sau mai mult pana cand nasul va capata un aspect normal.

La nastere, in nas si gura se gaseste mucus. Dupa momentul nasterii, caile respiratorii ale bebelusului sunt aspirate cu un dispozitiv de cauciuc, pentru a fi curatate si a ii permite acestuia sa respire normal. Uneori bebelusii stranuta chiar din acest motiv – pentru a isi curata narile.

Uneori poate parea ca bebelusul nu are o respiratie regulata. Acesta poate respira scurt pentru ca apoi sa isi tina respiratia pentru cateva secunde, dupa care urmeaza o respiratie adanca.

Aceasta respiratie neregulata este normala in primele saptamani de viata. Pana la sfarsitul primelor patru saptamani, respiratia bebelusului se va regla de la sine. De asemenea, nou-nascutul poate produce anumite sunete ciudate atunci cand respira, majoritatea fiind cauzate de aerul care trece prin caile respiratorii nedezvoltate complet inca. Aceste sunete sunt normale si vor disparea odata cu cresterea bebelusului.

6. Gura nou-nascutului

In gura mititelului se pot observa uneori mici protuberante albe umplute cu lichid pe gingii. Acestea vor disparea de la sine si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. La fel se va intampla si in cazul in care bebelusul prezinta pete de culoare alb-galbui pe cerul gurii.

Rareori exista bebelusi care se nasc cu unul sau doi dinti, care vor cadea. In aceste cazuri doctorul va recomanda extractia dintilor, pentru a evita ca bebelusul sa se inece cu ei atunci cand cad.

De asemenea, uneori buza superioara a bebelusului poate prezenta o usoara iritatie cauzata de reflexul de supt pe care bebelusul l-a avut in pantecul mamei.

Corpul nou-nascutului

In scenele pe care le poti vedea in filme, mama primeste in brate, imediat dupa ce naste, un copil curat si pieptanat. In viata reala lucrurile nu stau chiar asa. Despre cum arata un nou nascut, vei putea citi in cele ce urmeaza.

7. Gatul mititelului

Gatul nou-nascutului este scurt. Un nou-nascut isi incepe viata avand foarte putin control asupra gatului sau. De aceea el are nevoie ca gatul si capul sa ii fie sustinute pana cand va fi capabil sa le controleze singur.

Muschii gatului sunt foarte slab dezvoltati si din acest motiv nu ii pot sustine capul, insa pana la sfarsitul celei de-a doua luni de viata bebelusul va fi capabil sa isi ridice usor gatul atunci cand sta intins pe burtica, ajungand treptat, in jurul varstei de 3-4 luni sa isi ridice gatul la un unghi de 45 de grade din aceeasi pozitie.

8. Toracele pruncului

Toracele nou-nascutului are forma unui trunchi de con, asezat cu baza in jos. Dupa ce bebelusul incepe sa respire, forma toracelui devine aproape cilindrica, avand diametrul antero-posterior turtit, iar coastele asezate in pozitie orizontala.

Uneori se pot observa niste umflaturi in zona pieptului bebelusului sau chiar secretia unui fluid. Acestea sunt cauzate de expunerea fatului in uter la hormonii mamei (estrogen) si nu reprezinta un motiv de ingrijorare deoarece vor disparea in primele zile de viata ale bebelusului.

Frecventa respiratiei unui nou-nascut este mai mare decat cea a adultilor. Respiratia este superficiala, de tip abdominal, iar frecventa se situeaza in jurul valorii de 40 respiratii pe minut, rata fiind una neregulata.

9. Abdomenul nou-nascutului

Abdomenul este mare si de obicei rotund. Odata ce cordonul ombilical este taiat, in acel loc va ramane o protuberanta care se va desprinde in primele doua saptamani de viata ale bebelusului. Dupa sectionare, cordonul ombilical trece prin trei faze de evolutie: mumifierea bontului ombilical, formarea santului de eliminare si caderea lui. Urmeaza epitelizarea plagii ombilicale.

10. Membrele bebelusului

Membrele superioare si inferioare ale bebelusului sunt relativ scurte, ele reprezentand aproximativ o treime din lungimea corpului. Membrele superioare sunt mai lungi decat cele inferioare, lungimea bratului este aproape egala cu a antebratului, iar cea a coapsei egala cu a gambei.

Nou-nascutul va avea tendinta sa isi tina bratele si picioarele aproape de corp si indoite, fiind obisnuit cu aceasta pozitie din mediul intrauterin, insa mamele trebuie sa se asigure ca bebelusul isi va misca membrele suficient pentru o dezvoltare armonioasa.

11. Unghiile micutului

Unghiile de la mainile pruncului depasesc marginea libera a degetelor. Acestea sunt moi si cresc repede, astfel incat necesita sa fie taiate o data sau de doua ori pe saptamana. In cazul degetelor de la picioare, unghiile cresc mai incet decat cele de la maini si nu este nevoie sa fie taiate la fel de des.

12. Pielea copilasului

Pielea nou-nascutului este subtire, moale si delicata. Culoarea roz, usor marmorata este data de vascularizarea bogata a pielii. Devine apoi rosiatica datorita eritemului din urmatoarele zile, caracteristic nou-nascutilor. La nou-nascutii supramaturati (cei care depasesc data probabila a nasterii), precum si la cei care au avut probleme cu placenta in ultimele saptamani de viata intrauterina, pielea este uscata si se descuameaza.

La nastere, pielea de la nivelul umerilor, a regiunii dorsale si a plicilor este acoperita de vernix caseosa, o substanta de culoare usor galbuie bogata in colesterol si glicogen. Aceasta substanta dispare dupa 24-48 ore de la nastere. Pe frunte, pe umeri si pe spate, pielea poate fi acoperita de un puf matasos, numit lanugo. La unii bebelusi se pot observa pe fata puncte mici alb-galbui care dispar in cateva zile (milium facial). La bebelusii cu pielea deschisa la culoare pot exista niste pete rosii la nivelul fruntii, al pleoapelor, deasupra bazei nasului si la nivelul cefei. Aceste pete dispar in decursul primului an de viata. Bebelusii cu pielea mai inchisa la culoare pot avea niste pete albastrui in partea inferioara a spatelui. Aceste pete, cunoscute sub numele de pete mongoloide, dispar si ele in primul sau in al doilea an din viata bebelusului.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!