Bebelusul are deja doua luni! Pare incredibil ca a facut asa multe progrese intr-un timp scurt, au trecut doar cateva saptamani de la nasterea sa.

La 2 luni, bebelusul nu mai are aproape nimic in comun cu nou-nascutul de acum aproximativ 8 saptamani. In plus fata de aspectul fizic si faptul ca a crescut in lungime, copilul este deja cu mult mai inteligent din punct de vedere al dezvoltarii psihofizice. Cu fiecare saptamana care trece, copilul face mai multe progrese! Zambetul sau este deja mai comun si fizionomia i se schimba.

Dezvoltarea somatica

In luna a doua bebelusul creste cu inca 750 grame ajungand la o greutate medie de 4800-5000 grame. In lungime creste in medie cu 4 cm ajungand la 58 cm.

Curbele de crestere ale bebelusilor. Aici poti afla greutatea si inaltimea bebelusului tau in functie de varsta si genul lui (baiat sau fata), pornind de la greutatea si inaltimea pe care le-a avut cand s-a nascut.

Atentie! Ritmul de crestere in greutate si inaltime depinde in mare masura de factorii ereditari si constitutionali. Bebelusii cu parinti minioni vor avea un ritm de crestere mai lent in timp ce cei cu parinti inalti  vor avea un ritm de crestere mai accelerat. Un alt factor care determina ritmul de crestere il constituie alimentatia, de aceasta depinzand in ce masura vor fi valorificate trasaturile genetice ale bebelusului. Cresterea in greutate este influentata si de temperamentul lui. Un bebelus vioi si tot timpul in miscare creste in greutate mai putin decat cel care este mai linistit si mai putin activ.

Dezvoltarea psihomotorie

In luna 2 bebelusul poate sa-si tina pentru scurt timp capul ridicat si urmareste cu privirea anumite obiecte in miscare. Daca in prima luna bebelusul isi tine pumnii stransi, in luna a doua el incepe sa-si desfaca degetelele.

Bebelusul doarme in jur de 18 ore pe zi, acest lucru insemnand ca are perioade atat in timpul zilei cat si al noptii in care este treaz. Temperamentul bebelusului precum si activitatea in timpul zilei determina numarul orelor de somn de care are nevoie. Atunci cand este treaz, bebelusul isi misca activ manutele si piciorusele.

Daca-l sustii de axile vei vedea ca tine capul si paseste automat sprijinindu-se pe varful picioarelor sau chiar pe toata talpa. Daca ii arati o jucarie care-i place, vei vedea ca incepe sa se intinda pentru a ajunge la ea.

In luna a doua bebelusul zambeste tot mai mult. Zambeste cand te vede sau cand iti aude vocea. Acum el te recunoaste. Zambeste ca raspuns la mangaierile tale. Atunci cand este fericit rade zgomotos.

Este important sa-i vorbesti mult indiferent ce faci: cand il alaptezi, cand il schimbi, cand te plimbi cu el. Ii place sa te auda vorbind si te urmareste cu privirea. Spre sfarsitul lunii a doua incepe sa gangureasca.

Acum, pentru ca poate misca si capul o data cu ochii, poate vedea si lucrurile aflate la o oarecare departare. Poate sa urmareasca cu privirea un obiect care se misca prin fata lui. Miscarea globilor oculari este de multe ori dezordonata, se uita de multe ori “crucis”. Privirea lui se indreapta in general in spatiu, indiferent de pozitia capului.

Reactioneaza la sunetele puternice intorcand capul sau incepand sa planga. La aceasta varsta deosebeste diferitele sunete linistite de zgomote si recunoaste vocile. E bine ca acum sa incerci genuri diferite de muzica si sa-i urmaresti reactia. De asemenea poti sa-i canti diferite cantecele pentru copii.

Este interesat de tot ce se intampla in jurul lui. E bine sa-l plimbi in brate sau in sling atat prin casa cat si pe afara.

Alimentatia bebelusului de doua luni

Alaptarea bebelusului trebuie facuta „la cerere”, bebelusul anuntandu-si mama cand vrea sa manance. In luna 2 bebelusul suge de 8-12 ori pe zi, cate 10-15 minute la fiecare san.

Se recomanda ca bebelusul sa doarma in aceeasi camera cu mama pentru ca aceasta sa-l poata alapta si noaptea.

In cazul in care, din diverse motive, nu poti alapta nou-nascutul la san, el va manca o formula speciala de lapte la recomandarea medicului pediatru. Acesta va alege formula potrivita pentru bebelusul tau.

Atentie!  In primele 12 luni de viata este foarte important deoarece copilul achizitioneaza o gama larga de abilitati in anumite perioade de varsta. Daca bebelusul tau este putin mai incet in deprinderea acestor abilitati, nu inseamna ca este ceva in neregula cu el. Incepe sa te ingrijorezi doar daca “intarzierea” este mare si cere atunci sfatul unui medic pediatru.

Trebuie sa stii ca in dezvoltarea copilului un rol important il are familia, modul in care aceasta stie sa se ocupe de copil. Familia are datoria sa-l stimuleze cu drag si rabdare.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!