Bebelusul la 1 luna
Primele 12 luni din viata copilului este foarte important pentru dezvoltarea sa optima in viitor. Fiecare copil este unic, are un ritm propriu de dezvoltare somatica si psihomotorie.
Este inutila compararea unui copil cu altul de aceeasi varsta deoarece in dezvoltarea sa sunt implicati factori genetici, constitutionali, afectivi si morbizi (boli acute sau cronice). De asemenea, trebuie tinut seama ca in primul an de viata cresterea are loc in pusee. Astfel, pot exista perioade de crestere rapida si unele de aparenta stagnare.
Dezvoltarea somatica
In prima luna bebelusul creste in greutate cu 750 grame, iar in lungime cu 5 cm, el putand avea in medie greutatea de 4000 grame si lungimea de 55 cm. Dupa nastere, bebelusii scad in greutate pana la 10% din greutatea de la nastere, pierdere pe care o recupereaza in primele 10 zile de viata.
Curbele de crestere ale bebelusilor. Aici poti afla inaltimea si greutatea bebelusului tau in functie de varsta si genul lui (baiat sau fata), pornind de la greutatea si inaltimea pe care le-a avut la nastere. (as scoate asta)
Atentie! Ritmul de crestere in greutate si inaltime depinde in mare masura de factorii ereditari si constitutionali. Bebelusii cu parinti minioni vor avea un ritm de crestere mai lent, in timp ce bebelusii cu parinti inalti vor avea un ritm de crestere mai accelerat. Un alt factor care determina ritmul de crestere il constituie alimentatia, de aceasta depinzand in ce masura vor fi valorificate trasaturile genetice ale bebelusului. Cresterea in greutate este influentata si de temperamentul sau. Un bebelus vioi si tot timpul in miscare creste in greutate mai putin decat cel care este mai linistit si mai putin activ.
Dezvoltarea psihomotorie
In prima luna bebelusul isi petrece cea mai mare parte a timpului dormind sau in stare de veghe (repaus). El doarme acum in jur de 20 ore repartizate in reprize de 2-4 ore.
Pozitia sa preferata este cea embrionara, cu mainile si picioarele usor indoite. Va tine mai mereu pumnii stransi.
Inca din aceasta prima luna, atunci cand sta culcat pe burta, bebelusul poate sa-si ridice capul pentru cateva momente si poate sa si-l intoarca de pe o parte pe alta. Bebelusul nu sta nemiscat, el isi misca mainile si picioarele si le “studiaza”.
Comunicarea cu bebelusul se realizeaza prin gesturi si mimica. El te priveste si surade ca raspuns la vorbele tale. Vocea ta il calmeaza atunci cand ceva il supara. El are nevoie de a fi mangaiat si alintat de tine, are nevoie sa iti auda vocea calda si dragastoasa.
Bebelusul are reflexul de apucare, prinde orice obiect ii atinge palma. Daca ii atingi palma cu degetul vei vedea ca ti-l apuca si vei simti cum ti-l strange.
El reactioneaza si se sperie la zgomotele puternice si la lumina intensa, tresarind si clipind.
Bebelusul vede obiectele care sunt aproape de el, la o distanta de 15-40 cm, te priveste drept in fata cand il hranesti sau cand il schimbi. Culorile vii ii pot capta atentia. Camera lui trebuie sa aiba culori vii pentru ca acestea sunt obiectul lui de studiu, alaturi de jucarii. Pentru a-i atrage atentia, poti sa-i suspenzi deasupra patutului jucarii viu colorate si care emit sunete.
Inca de la nastere bebelusii difera intre ei ca temperament. Unii plang mult si tare si sunt mai vioi, mai agitati, in timp ce altii sunt mai linistiti, plang mai rar si cu o tonalitate mai scazuta. In general ei plang atunci cand ii supara ceva: le este foame, ii doare burtica, sunt murdari, sunt obositi si vor sa doarma, le este cald sau frig. Se opresc din plans daca sunt mangaiati si luati in brate.
Tinutul in brate la pieptul mamei unde ii aud bataile inimii pe care le cunosc inca din timpul vietii intrauterine, ii ajuta sa se linisteasca si sa se acomodeze mai usor la noul mediu de viata.
Alimentatia bebelusului in prima luna de viata
In primele 30 minute dupa ce ai nascut, bebelusul ti-a fost adus pentru a-i da sa suga. Primul drept al fiecarui copil este cel de a suge la mama lui. Alimentatia la san este cel mai simplu, economic si fiziologic mod de alimentatie. Alaptarea ii asigura bebelusului o dezvoltare fizica si psihica optima si creaza o legatura sufleteasca stransa intre mama si copil. Laptele de mama are o mare valoare din punct de vedere nutritiv si asigura bebelusului anticorpii care il protejeaza de infectiile virale si microbiene. Se recomanda alaptarea “la cerere”, nu dupa un orar prestabilit.
Atentie! Primele 12 luni sunt foarte importante deoarece copilul achizitioneaza o gama larga de abilitati in anumite perioade de varsta. Daca bebelusul tau este putin mai incet in deprinderea acestor abilitati, nu inseamna ca este ceva in neregula cu el. Incepe sa te ingrijorezi doar daca “intarzierea” este mare si cere atunci sfatul unui medic pediatru.
Trebuie sa stii ca in dezvoltarea copilului un rol important il are familia, modul in care aceasta stie sa se ocupe de copil. Familia are datoria sa-l stimuleze cu drag si rabdare.