Daca va doriti un copil in viitorul apropiat, trebuie sa stiti ce analize inainte de sarcina sunt necesar de realizat pentru a fi sigure ca veti avea o sarcina fara probleme.

Verificarea prenatala este deosebit de importanta, iar aceasta afirmatie este sustinuta si prin faptul ca aproximativ 60% din sarcini nu supravietuiesc mai mult de 2-3 luni: se opresc din evolutie, se produce avortul spontan sau sunt “eliminate” deliberat.

Daca analizele ar fi realizate la timp, in mod evident, riscurile din perioada sarcinii ar fi cu mult mai mici si mai putin numeroase.

Un set complet de analize v-ar putea ajuta sa luati deciziile care sa asigure atat sanatatea voastra cat si a viitorului bebelus.

Analize inainte de a ramane insarcinata

1. Hemoleucograma (hemograma)

Intre alte analize inainte de a ramane insarcinata, Hemoleucograma (analizele uzuale de sange) este cel mai utilizat examen de laborator. Realizarea unei hemoleucograme complete va obtinerea unor indicii de diagnostic pentru numeroase boli – intre acestea, anemiile, precum si infectii acute sau cronice ori alergii.

Parametrii masurati prin hemograma sunt urmatorii:

Eritrocite: acestea au un rol important in transportul oxigenului catre tesuturile din organism si a dioxidului de carbon spre plamani. In momentul in care hemograma indica un numar scazut de eritrocite, poate fi vorba de anemii, in astfel de cazuri, corpul nu beneficiaza de cantitatea de oxigen necesara. Pe de alta parte, cand eritrocite sunt prezente in organism intr-un numar foarte mare, precum in policitemii, acestea pot sa blocheze capilarele.

Hemoglobina: lesne de inteles, indica hemoglobina din sange, aratand capacitatea sangelui de a transporta oxigenul in organism.

Hematocritul: Un indicator care impreuna cu ceilalti doi indicati anterior, va poate arata daca suferiti de anemie sau policitemie.

De asemenea, intre alte teste de laborator inainte de sarcina, indicii eritrocitari ocupa un loc important. Acesti indici sunt cei care arata la stabilirea diagnosticarii tipurilor de anemii. Exista 3 astfel de indicatori:

 • volumul eritrocitar mediu (VEM);
 • hemoglobina eritrocitara medie (HEM);
 • concentratia de hemoglobina eritrocitara medie (CHEM).

De asemenea, in practica medicala se utilizeaza si indicatorul eritrocitar RDW care ofera informatii importante cu privire la dimensiunea si forma eritrocitelor.

Leucocitele: Probabil va este mai simplu sa le spuneti globule albe. Adevarati „vanatori” ai bacteriilor, virusurilor sau parazitilor care patrund in organism, prin faptul ca ataca si distrug un microorganism care l-ar putea afecta grav. Numarul de globule albe cresc cu mult cand in organism exista o infectie bacteriana. Cand o persoana are o infectie bacteriana, numarul leucocitelor creste foarte repede.

Asadar, foarte important de realizat intre alte analize inainte de sarcina, Hemoleucograma indica numarul neutrofilelor, eozinofile, bazofilelor, monocitelor si limfocitelor. De ce este necesar de cunoscut numarul acestora? Pentru ca astfel se poate vedea starea in care se afla sistemul imunitar si se poate stabili un diagnostic corect pentru infectii, reactii alergice sau toxice si anumite tipuri de cancere (leucemii, de exemplu).

2. Determinarea Rh-ului

Orice cuplu care hotaraste sa aduca pe lume un copil ar trebui sa efectueze in mod obligatoriu determinarea determinarea grupei de sange si Rh-ului.

Grupa de sange diferita nu determina probleme ale nou-nascutului sau ale mamei, asta nu inseamna ca grupa de sange pe care o aveti nu trebuie cunoscuta prin teste de laborator inainte de sarcina – pentru ca este foarte important de cunoscut in situatii de urgenta. Pe suprafata eritrocitelor exista antigene din grupul ABO, in functie de care sangele este impartit in mai multe grupe:

 • Grupa de sange A;
 • Grupa de sange B;
 • Grupa de sange AB;
 • Grupa de sange 0.

Toate aceste 4 grupe fiind stabilite in functie de antigenul eritrocitelor. De exemplu, daca acestea nu au nici atingenul A nici atingenul B, aveti grupa sanguina 0.

Pe de alta parte, prin testul Rh se poate constata daca pe globulele rosii se constata prezenta antigenului Rh (numit si factor Rh). Presupunand ca atunci cand se fac analize inainte de a ramane insarcinata se constata ca aveti Rh negativ, iar sotul Rh pozitiv, sarcina va trebui sa fie atent supravegheata de medic, deoarece aceasta incompatibilitate poate duce la probleme mari pentru fat: malformatii congenitale, retard mintal si chiar, ceea ce poate fi mai grav, moartea fatului.

Daca aveti sange Rh-negativ si ramaneti ulterior gravida cu un copil care are Rh-pozitiv, acest fenomen se numeste “incompatibilitate Rh”. Presupunand ca aveti Rh-negativ, in momentul in care sangele Rh-pozitiv al copilului intra in contact cu sangele vostru, sistemul imun va produce anticorpi anti-Rh. Este o reactie numita “sensibilizare Rh”. Este important sa stiti ca anticorpii vostri pot sa distruga eritrocitele copilului.

Daca va aflati la prima sarcina, nu trebuie sa va faceti probleme. La modul general, la prima sarcina sensibilizarea Rh nu afecteaza fatul. Nu in acelasi mod se pune problema si de la a doua sarcina, cand sanatatea fatului poate fi afectata din cauza anticorpilor anti-Rh formati de la sarcina precedenta. In acest caz, incompatibilitatea de Rh poate duce la malformatii congenitale, retard mintal sau chiar moartea fatului. Orice alta situatie, inclusiv incompatibilitatea de grupa de sange, nu necesita urmarire speciala.

3. Glucoza serica

Din grupul de analize inainte de sarcina nu trebuie sa lipseasca glucoza serica. Un astfel de test masoara glucoza din sange. Daca se constata un nivel de glucoza persistent crescut – glicemia bazala ≥ 126 mg/dL – poate fi vorba despre diabet. Din pacate, diagnosticul de diabet presupune risc mare de avort si malformatii congenitale ale fatului.

4. Creatinina serica

Acest test se impune inainte de a ramane insarcinata deoarece indica sanatatea rinichilor. Nivelul crescut de creatinina arata o posibila afectiune la nivel renal. Medicul specialist poate sa va informeze cu privire la bolile de rinichi care impun probleme in sarcina.

5. Serologia hepatitelor B si C

Dintre alte teste medicale inainte de a ramane insarcinata nu trebuie sa lipseasca nici cele serologice pentru infectiile cu virusurile hepatic B sau C, care implica determinarea mai multor antigene si anticorpi specifici: antigen HBs (pentru hepatita B) si antigen HCV (pentru hepatita C).

Presupunand ca sunteti purtatoare a virusului hepatitei B, este deosebit de important sa stiti ca il puteti transmite copilului, la nastere, prin sange sau secretii vaginale. Probabilitatea ca acest lucru sa se intample este de 40%. In practica medicala, antigenul HBs este considerat primul si cel mai important indicator al infectiei cu virus hepatic B.

De asemenea, este important sa se depisteze daca suferiti de hepatita C, deoarece tratamentul cu interferon ribavirin, pe care ar trebui sa il urmati este contraindicat in aceasta perioada. Pe de alta parte, inca nu exista o modalitate eficienta care sa impiedice transmiterea virusului catre fat.

6. Testarea HIV

Testarea HIV reprezinta o alta prioritate care trebuie sa se aiba in vedere cand se fac analize inainte de sarcina. Stiti, cu siguranta, ca HIV este virusul imunodeficientei umane, cauza sindromului imunodeficientei umane (SIDA). Desi, in Romania se inregistreaza mai frecvent HIV-1, testarea anticorpilor se face pentru ambele tulpini: HIV-1 si HIV-2 – acestia putand fi detectati in sange la 3-12 saptamani dupa expunere. Avand in vedere ca virusul poate fi transmis fatului, este recomandat ca testarea se face inainte de a ramane insarcinate, pentru ca detectarea din timp permite administrarea unui tratament adecvat, ceea ce inseamna ca se previne transmiterea la copil.

Este important sa stiti ca boala se poate transmite “in utero”, in timpul nasterii si in timpul alaptarii.

7. Serologia pentru sifilis

O boala foarte contagioasa, sifilisul se poate transmite la fat, ajungandu-se la ceea ce poarta numele de sifilis congenital, o situatie absolut grava, pentru ca induce: nasterea prematura, leziuni neurologice si chiar moartea fatului. Prin realizarea unor teste de laborator inainte de sarcina se poate depista boala, in fapt, se poate evita transmiterea transplacentara a bolii, deoarece veti putea urma un tratament adecvat si, ulterior, sa decideti conceperea unui copil.

8. Teste medicale pentru Chlamydia si gonoree

Intre bolile cu transmitere sexuala care trebuie depistate inainte de sarcina se numara si infectiile cu Chlamydia. Desi infectiile cu Chlamydia pot fi lipsite de simptome, exista si posibilitatea de a se manifesta prin uretrita, cervicita si bartolinita, precum si complicatii ale acestor boli. Pe de alta parte, gonoreea are ca simptome: scurgerile vaginale, sangerarile fara legatura cu cele menstruatie, durerile in timpul amorului si usoare dureri de abdomen, in partea inferioara a acestuia.

Presupunand ca suferiti de aceste infectii, in situatia in care veti ramane insarcinate veti fi predispuse la avort spontan sau nastere prematura. Mai mult, prin secretiile vaginale, copilul poate fi infestat si va suferi de diferite infectii – ale tractului respirator, cutanate, ale uretrei – dar sau/si de inflamatia conjunctivei.

9. Dozari anticorpi citomegalovirus

Testele medicale inainte de a ramane insarcinata includ si dozarile anticorpi citomegalovirus. Desi infectia cu citomegalovirus este raspandita, boala este rara. Infectia poate sa afecteze fatul in utero, insa cele mai multe cazuri se constata perinatal, deoarece nou-nascutul intra in contact cu secretiile cervicale pline de mucus si postnatal, prin contactul copilului cu saliva si lapte de la mama. Prin dozarea anticorpi citomegalovirus se determina urmatorii anticorpi:

 • IgM – care confirma diagnosticul de infectie citomegalica acuta;
 • IgG – importanti pentru screening-ul statusului imun.

10. Dozari anticorpi listerioza

Ceea ce s-a afirmat in cazul citomegalovirus este valabil si pentru listeria, in sensul in care desi este o bacterie foarte raspandita, boala pe care o produce, listerioza, este foarte rara. Studiile sustin ca riscul de infectare creste in ultimul trimestru de sarcina. Infectia afecteaza mama (febra, mialgii, artralgii, cefalee si dureri lombare), dar se
Transmite si transplacentar la fat. Listerioza congenitala poate sa provoace nasteri premature, dar chiar si moartea fatului. Tratamentul precoce elimina riscurile acestei boli.

11. Dozari rubeola

Intre alte analize de sarcina aveti, de asemenea, in vedere dozarile pentru rubeola. Presupunand ca ati avut rubeola in copilarie sau ca ati facut vaccin pentru a va proteja de boala, sunteti imunizate. Daca, totusi, nu sunteti imunizate si suferiti de aceasta boala, embrionul poate fi afectat grav. Diagnosticul rubeolei se stabileste prin realizarea a doua prelevari de sange succesive, la un interval de 15 zile. Rezultatul testelor pot arata prezenta unei prime infectii, daca se constata ca in cele 15 zile dintre prelevari nivelul anticorpilor a crescut in mod semnificativ. Aceasta prima infectie este foarte periculoasa pentru fat. Insa la fel de bine, nivelul anticorpilor crescut poate sa indice si o reinfectare. Daca, dimpotriva, nivelul anticorpilor este scazut, copilul nu este in pericol. Atentie! Vaccinul impotriva rubeolei este interzis femeilor insarcinate.

12. Dozari anticorpi toxoplasmoza

Presupunand ca inainte de sarcina ati fost seropozitive, nu veti transmite acest parazit fatului, insa daca sunteti femeile seronegative exista riscul transmiterii si din aceasta cauza se impun masuri profilactice ce se vor stabili in functie de rezultatele indicate de analizele de sarcina. Toxoplasmoza poate duce chiar si la pierderea sarcinii. Este necesar, asadar, sa vi se faca inca inainte de a ramane insarcinate Profilul Torch – grup de teste prin care se pot depista infectiile cu: toxoplasma, Citomegalovirus, rubeola si virusurile Herpes Simplex I si II.

13. Babes Papanicolaou

Testul PAP (citologie cervico-vaginala Babes Papanicolaou) face parte din grupul celor mai importante analize pentru voi si este utilizat pentru depistarea cancerului de col uterin. Presupunand ca realizarea testului duce la identificarea unor celule anormale, poate fi vorba de cancer de col uterin sau de unele infectii contactate in urma unui contact intim. Daca infectiile pot fi tratate cu antibiotice, cancerul de col uterin impune amanarea sarcinii.

14. Examen de secretie a florei vaginale

Procedura absolut nedureroasa, presupune recoltarea unor probe de secretie din vagin cu ajutorul unui speculum. Examenul de secretie a florei vaginale indica prezenta infectiilor: candida, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma.

15. Sumar de urina si urocultura

Foarte important, testele medicale inainte de a ramane insarcinata includ si urocultura, pentru ca astfel se pot diagnostica posibile infectii de tract urinar. Urocultura se va realiza impreuna cu antibiograma (pentru a se vedea care sunt antibioticele care pot lupta impotriva microbilor care au cauzat infectiile respective).

Ce presupune sumarul de urina? Vi se va solicita sa duceti la laborator o proba de urina, de dimineata, deoarece este mai concentrata prin comparatie cu cea spontana. Astfel, se masoara elementele din urina care contribuie la producerea disfunctiilor renale, urinare, hepatice si metabolice.

16. Cariotipul

Prin acest test se identifica si se evalueaza forma si marimea pe care o au cromozomii dintr-o celula, dar si numarul acestora. De regula, pentru realizarea acestui test este necesara o proba de sange. Testul se recomanda in urmatoarele scopuri:

 • Identificarea unor modificari a cromozomilor, care ar putea fi transmise copilului;
 • Identificarea unor defecte cromozomiale care pot impiedica aparitia unei sarcini sau care pot creste riscul unui avort;
 • Identificarea unor defecte cromozomiale care pot anunta anumite cancere;
 • Pentru a se stabili cauzele unui copil mort la nastere.

Toate aceste analize inainte de a ramane insarcinata, sunt necesar de realizat indiferent ca sunteti precaute de fel si faceti analize anual, sau va preocupa doar starea de sanatate a viitorului bebelus si doriti o sarcina fara probleme, care sa ajunga la termen. Asadar, un set complet de analize si vizitele la medicul ginecolog, reprezinta un pas la fel de important precum conceptia in sine!

Surse:

 • https://www.synevo.ro/teste-de-laborator-inainte-de-sarcina/
 • http://www.contraboli.ro/analize-inainte-de-sarcina/
 • https://www.mamica.ro/analize-inainte-de-conceptie/

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!