Alimente interzise in timpul sarcinii – DE EVITAT IN SARCINA

Dragi viitoare mamici, daca tocmai ati aflat ca sunteti insarcinate, trebuie sa luati in considerare o lista de alimente interzise in timpul sarcinii, precum si toti nutrientii pe care e indicat sa ii consumati.
Urmeaza sa descoperiti o lume noua, in centrul careia se va afla puiul vostru si cu siguranta doriti sa il stiti sanatos si puternic. Asta inseamna ca trebuie deja sa incepeti sa va ganditi la faptul ca o alimentatie sanatoasa ii va oferi celui mic inca de acum puterea de a se dezvolta frumos si armonios. Fatul simte efectele oricarui aliment pentru care optati si orice sentiment puternic prin care treceti. Asadar, menajati-va si aveti grija de sanatatea voastra.
Alimente ce trebuie evitate in timpul sarcinii
1. Spuneti adio fructelor si legumelor nespalate!
Cu siguranta stiti ca legumele si fructele nespalate nu sunt indicate pentru consum, dar in acelasi timp, putem recunoaste cu totii ca din cand in cand trecem peste aceasta regula. Acum insa, dragi viitoare mamici, nu sunteti responsabile doar pentru sanatatea dumneavoastra, cat si pentru cea a puiului vostru. Fructele si legumele nespalate pot contine bacterii periculoase, care va pot afecta sanatatea si care, in acelasi timp, ajung la copil. Evitati acest lucru!
2. Uitati de alcool!
Alcoolul este strict interzis in timpul sarcinii, intrucat acesta poate dauna grav copilului si il poate impiedica sa se dezvolte corespunzator. Mai mult, consumul de alcool in timpul sarcinii ii poate induce copilului sindromul alcoolismului. Cel mai bine ar fi sa va rezumati la lichidele permise si sa incercati sa eliminati chiar si paharul ocazional de vin. Cercetatorii in domeniu nu stiu inca ce cantitate de alcool poate dauna copilului, asa ca cel mai bine ar fi sa uitati de el cu totul!
3. Fara carne cruda sau gatita in sange!
Pe lista cu alimente de evitat in sarcina se afla si carnea cruda sau cea gatita in sange. Chiar daca va place carnea gatita mai putin, ar fi bine sa o eliminati din alimentatia voastra pe timpul sarcinii. De ce? Pentru ca, de exemplu, carnea negatita sau gatita foarte putin poate contine toxoplasma, un parazit ce poate conduce la probleme legate de dezvoltarea copilului. In acelasi timp, daca mancati carne cruda, riscul de aparitie a unui toxiinfectii alimentare cauzate de Salmonella creste. Chiar daca fatul nu ar fi afectat in acest caz, voi, ca mame, puteti avea varsaturi si diaree, dureri abdominale, cefalee sau febra. Sistemul vostru imunitar este mult mai atent la orice aliment si riscati sa va confruntati cu infectii digestive. In unele cazuri, consumul de carne cruda sau in sange poate duce chiar la avort spontan.
Atunci cand sunteti insarcinate, sistemul imunitar se modifica foarte mult, ceea ce inseamna ca sunteti mult mai predispuse la toxiinfectii alimentare. Rezumati-va la alimentele indicate de medic si incercati sa evitati tot ce v-ar putea face rau.
Sfaturi despre consumul de carne
- gatiti carnea foarte bine, intrucat aceasta reprezinta o sursa de proteine, fier, vitamine si minerale. Asta inseamna ca nu trebuie sa mai observati zone roz pe carne cand este gata;
- pastrati carnea cruda in frigider si evitati ca sucul pe care il lasa sa ajunga in contact cu alte alimente. Pentru a avea grija de alimentatia in sarcina, puteti sa tineti carnea, de exemplu, intr-un bol cu capac;
- evitati sa puneti carnea pe care ati gatit-o deja pe acelasi tocator pe care a fost initial cruda;
- curatati spatiul de gatit foarte bine cu apa fierbinte si apoi stergeti-l cu o carpa uscata;
- carnea marinata trebuie pastrata in frigider, intr-un recipient inchis etans;
- spalati-va pe maini constant dupa ce ati pregatit carnea cruda;
- aveti grija cand pregatiti un gratar. In functie de focul folosit, carnea poate fi facuta la exterior, dar cruda in interior, ceea ce inseamna ca nu este gata. Puteti folosi un cutit, pentru a taia carnea si pentru a verifica daca este complet gatita.
4. Dulciuri si mancare de tip fast-food? O amintire!
Placerile nevinovate care tin de dulciuri si mancarea fast-food trebuie taiate de pe lista voastra. Nu spune nimeni sa nu mancati dulce timp de noua luni, insa aveti grija la ce consumati! Pe de alta parte, mancarea fast-food este foarte grea, plina de grasimi si deloc sanatoasa. Alimentatia gravidei in primele luni desarcina si nu numai trebuie sa fie una sanatoasa si diversa. Puteti sa va bucurati de fast-food mai tarziu.
5. E dureros sa renuntati la cofeina, dar trebuie!
Produsele pe care le consumati sunt vitale, intrucat acum incepe fatul sa se dezvolte. Gasiti-va propria metoda pentru a elimina cofeina din meniu. Aceasta dauneaza celui mic, intrucat este un element diuretic. Ea va poate impiedica sa retineti apa si calciul de care puiul vostru are mare nevoie in acest stadiu. In plus, cofeina va provoaca o stare de neliniste si nervozitate, iar starea psihica este foarte importanta pentru femeile insarcinate. Ganditi-va ca toate sentimentele voastre, fie ele pozitive sau negative sunt transmise copilului.
6. Peste? Sigur, daca nu are un continut mare de mercur!
Atunci cand va ganditi la alimente de evitat in sarcina, probabil spuneti ca pestele este foarte sanatos si va intrebati de ce trebuie sa aveti grija in privinta lui. Intr-adevar, peste contine foarte multe proteine, precum si fier si zinc, elemente care sunt vitale pentru dezvoltarea bebelusului. De asemenea, pestele contine si Omega 3, care ajuta la dezvoltarea armonioasa a creierului fatului.
Alegeti dintre urmatoarele tipuri de peste: somon, hering, sardine, pastrav. Cele din urma sunt bogate in Omega 3 si chiar indicate de catre medici. De asemenea, puteti consuma si creveti, somn sau conserve de ton (nu mai mult de 170 de grame pe saptamana).
Tipurile de peste care contin insa o cantitate ridicata de mercur pot dauna in mod fatal copilului, pentru ca micutul nu se va mai dezvolta normal si creierul lui va avea de suferit. In plus, sistemul nervos al bebelusului va fi impiedicat sa atinga capacitatile maxime. Iata ce nu trebuie sa manance o gravida: pesti pradatori mari (rechin, peste-sabie, macrou).
Specialistii recomanda sa consumati circa 340 de grame de peste, o data pe saptamana si acesta trebuie distribuit in doua portii.
Sfaturi practice despre peste:
- spalati pestele foarte bine inainte de pregatire si asigurati-va ca ati indepartat toti solzii;
- aveti grija la modul in care pregatiti pestele si fructele de mare. Trebuie sa va asigurati ca pestele are o temperatura de circa 63 de grade la interior: doar atunci este gata. In ceea ce priveste crevetii, homarul si scoicile, acestea trebuie gatite pana au o textura de alb-laptos. Nu uitati ca scoicile si midiile sunt gata atunci cand cochilia se deschide singura. Daca nu s-a intamplat asta, nu le mancati! Aveti grija: alimentatia gravidei in primele luni de sarcina depinde foarte mult de respectarea acestor reguli.
7. Nu mancati oua crude!
Ouale crude sau fierte insuficient pot sa contina Salmonella, bacteria de care trebuie sa va feriti cu precadere in timpul sarcinii. Daca vreti sa mancati oua si, in acelasi timp sa distrugeti bacteria, atunci trebuie sa va asigurati ca dupa fierbere, albusul si galbenusul din oua sunt foarte bine facute. Iata cateva sfaturi practice despre oua:
- ouale trebuie fierte in coaja timp de circa sapte minute. Uneori chiar si 8-9 minute;
- daca fierbeti oul fara coaja, atunci trebuie sa aveti grija ca atunci cand il scoateti din apa sa fie opac si galbenusul trebuie sa fie tare. De regula, ouale fara coaja trebuie fierte aproximativ cinci minute;
- in cazul in care optati pentru oua prajite, atunci asigurati-va ca sunt foarte bine facute si puteti chiar sa le intoarceti pe ambele parti, pentru a fi sigure;
- daca vreti sa mancati maioneza, este interzis in timpul sarcinii sa o cumparati direct din magazin. Cel mai bine ar fi sa o pregatiti acasa;
- ouale trebuie pastrat in frigider, nu pe masa sau pe dulap;
- asigurati-va ca ouale sunt inchise intr-un spatiu separat si ca nu intra in contact cu alte produse;
- spalati ouale inainte de folosire si asigurati-va nu erau sparte;
- consumati ouale fierte la cel mult 3 zile dupa momentul in care le-ati gatit. Nu le tineti mai mult timp in frigider, pentru ca nu vor mai fi bine;
- indicat este sa va spalati pe maini dupa ce ati intrat in contact cu ouale si nu uitati sa curatati cu apa fierbinte ustensilele pe care le-ati folosit (cutit, furculita, paleta de gatit);
- spalati tocatorul cu apa fierbinte, daca ati folosit unul pentru a taia ouale.
8. Aveti grija la alimentele nepasteurizate!
Produsele nepasteurizate reprezinta alimente de evitat in sarcina, intrucat fara sa stiti, puteti consuma produse ce contin listeria, o bacterie periculoasa ce conduce la toxiinfectie alimentara, mai ales la femeile gravide. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca alimentele nepasteurizate ce contin aceasta bacterie pot fi chiar fatale pentru puiul vostru.
Ce fel de branza puteti manca?
Cand vine vorba despre branzeturile tari, puteti consuma variante afumate, telemea, branza Cheddar, branza gouda, parmesan, Edam sau Emmental. La capitolul cu branzeturi moi, puteti consuma branza de vaci, crema de branza, mascarpone, mozzarella, branza topita sau ricotta.
Ce fel de branza nu este indicat sa consumati?
Urmatoarele tipuri de branza sunt alimente de evitat in sarcina: feta, Brie, blue cheese, Camembert, Brie, Gorgonzola, Roquefort sau questo branco si questo fresco. Daca pe pachet scrie insa ca produsele au fost facute din lapte pasteurizat, le puteti incerca.
9. Aveti grija la vitaminele folosite si la produsele din care le luati!
Dragi mamici, aveti grija pe cat posibil la vitaminele A si E. Acestea pot fi inselatoare, in functie de alimentele din care le luati. Nu consumati ficat in cantitati mari, pentru ca el contine retinol, un tip de vitamina A. In timp, retinolul se acumuleaza in organism si afecteaza fatul. In ceea ce priveste vitamina E, ea este periculoasa atunci cand o consumati excesiv. De ce? Fatul risca sa dezvolte malformatii cardiace sau hipertensiuni gestationale. Cand intrebati medicul despre ce nu trebuie sa manance o gravida, el va poate indica alimentele permise, care contin aceste doua tipuri de vitamine.
Sfaturi despre vitamina A:
puteti avea un regim sanatos, care sa includa vitamina A prin consumarea urmatoarelor produse: unt, oua, branza si peste gras
vitamina A ajuta la sanatatea ochilor, a pielii si a imunitatii, daca este consumata corespunzator
cautati suplimente de vitamine pentru femei insarcinate care sa contina vitamina A sub forma de betacaroten
consumati legume precum morcovii sau broccoli, pentru ca acestea contin betacaroten si vor avea un aport important in dezvoltarea celui mic la nivel de sistem circulator, respirator si nervos
Alte alimente interzise in timpul sarcinii
Ananasul si papaya!
Ati crede ca toate fructele sunt permise, insa adevarul e ca ananasul si papaya trebuie evitate cu totul, mai ales in primele luni de sarcina. Aceste fructe va pot produce contractii ale uterului. Protejati-va prin simpla evitare a acestor doua elemente.
Lasati arahidele pentru dupa sarcina
Arahidele trebuie eliminate din alimentatia in sarcina, mai ales daca aveti in familie persoane care sunt alergice la ele. Medicii recomanda sa nu le consumati nici in timpul alaptarii, pentru ca arahidele pot conduce la aparitia astmului, a eczemelor sau a febrei de fan.
Semintele de susan – un mare NU!
De regula, semintele de susan sunt folosite pentru provocarea avortului. Nu le consumati in timpul sarcinii, intrucat ele excita musculatura uterina si, in final, conduc la avort. Acest lucru se poate intampla cu precadere in primul trimestru.
Aspartamul
Aspartamul reprezinta indulcitori artificiali si s-ar putea sa-l folositi fara sa stiti ca poate provoca nasterea prematura sau cancerul. Evitati-l cu orice pret atunci cand trebuie sa aveti grija la ce nu trebuie sa manance o gravida.
Uitati de mezeluri uscate sau negatite
Consumul de mezeluri uscate sau negatite poate conduce la aparitia listerozei, a riscului de avort spontan sau nastere prematura. Feriti-va de aceste produse pe intreaga perioada a sarcinii. Nu ar trebui sa consumati nici prosciutto sau pate de ficat, pentru ca acestea pot avea aceleasi efecte negative precum consumul de mezeluri.
Sucul imbuteliat si laptele nepasteurizat
Doua elemente care pot produce aparitia listeriozei si a Salmonellei sunt reprezentate de sucul imbuteliat si laptele nepasteurizat. Consumul acestora poate sa va faca sa aveti un avort, sa nasteti prematur sau, in cel mai rau cazul, fatul se poate naste mort.
Tips & tricks in alimentatia gravidei
- Nu uitati niciodata sa va spalati pe maini inainte de a manca;
- Folositi caserole inchise etans pentru a pastra mancarea in frigider;
- Taiati mai intai legumele atunci cand gatiti si lasati carnea la final;
- Spalati toate vasele imediat dupa folosire si nu le lasat in chiuveta;
- Folositi un termometru, pentru a tine sub control modul in care mancati.
Dupa cum puteti observa, dragi mamici, sunt multe alimente interzise in sarcina, insa lista alimentelor permise este cu mult mai lunga. Nu va speriati! O alimentatie mai sanatoasa, impreuna cu disciplina fizica si psihica va vor ajuta pe viitor atat ca mamici, cat si ca femei.
Surse:
- http://www.csid.ro/health/medicina-alternativa/ceaiuri-si-alimente-interzise-in-sarcina-14492153/
- https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/alimente-de-evitat-sarcina
- http://www.sfatulmedicului.ro/Cum-sa-te-ingrijesti-in-sarcina/alimente-interzise-in-sarcina_11131
- http://www.qbebe.ro/sarcina/intrebari_sarcina/alimente_interzise_in_timpul_sarcinii
- http://sfatulparintilor.ro/sarcina/alimentatia-gravidei/ce-sa-nu-mananci-cand-esti-gravida-top-20-alimente-interzise-in-sarcina/
- http://www.qbebe.ro/sarcina/alimentatia_in_sarcina/lista_completa_a_alimentelor_interzise_in_sarcina_tabel