Purpura Henoch-Schonlein este o vasculita autoimuna care intereseaza vasele mici cutanate, gastro-intestinale si renale.
Este frecventa la copii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani. Este rara sub varsta de 2 ani si peste 20 ani. Apare mai ales primavara si este mai frecventa la baieti, raportul baieti/fete fiind 2/1.

Cauza nu este cunoscuta. Se considera ca este o boala autoimuna ce poate fi declansata de o infectie a cailor respiratorii superioare (uneori cu streptococ beta-hemolitic tip A), de intepaturi de insecte, medicamente sau vaccinuri.

Boala se manifesta printr-o eruptie purpurica cu petesii care pot conflua localizate mai ales pe membre, cu dispozitie simetrica. Rar apar pe fata sau trunchi.

Manifestarile articulare (forma Schonlein) apar in 2/3 din cazuri si se traduc prin dureri si umflarea articulatiilor mari ale membrelor inferioare (sold, genunchi), coatelor, articulatiile mici metatarsiene (la nivelul piciorului si degetelor piciorului).

Manifestarile gastro-intestinale (forma Henoch) apar in 1/2 – 1/3 din cazuri. Este vorba de dureri abdominale sub forma de colici insotite de varsaturi. Uneori pot fi prezente hematemeza (sange in varsaturi) si melena (sange in scaun).

Rinichiul poate fi afectat in 1/4 din cazuri, semnul cel mai constant fiind hematuria (sange in urina).

Evolutia este benigna, cu tendinta la autolimitare, durata bolii fiind in medie 3-4 saptamani.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!