Insuficienta mitrala este o valvulopatie caracterizata prin inchiderea incompleta a orificiului mitral determinand intoarcerea unei cantitati de sange din ventriculul stang in atriul stang.

Insuficienta mitrala are cel mai frecvent cauza reumatismala. O alta cauza a insuficientei mitrale o constituie prolapsul de valva mitrala.

Este mai frecventa la barbati.

Datorita inchiderii incomplete a orificiului mitral, o parte din sangele ventriculului stang se intoarce, in timpul sistolei, in atriul stang. Ca urmare, presiunea in atriul stang creste iar acest lucru determina cresterea presiunii in venele pulmonare. Cu timpul, atriul stang se dilata pentru a putea face fata cantitatii crescute de sange care se intoarce din ventriculul stang. Pe de alta parte, scurgerea diastolica a sangelui din atriul stang in ventriculul stang, va duce la o supraincarcare diastolica ce va duce, cu timpul, la dilatatia si hipertrofia ventriculului stang. Scurgerea pendulara a sangelui intre cele doua cavitati stangi, va duce la dilatarea lor, va creste presiunea in ventriculul stang, apoi in atriul stang, cu rasunet asupra circulatiei pulmonare si ventriculului drept.
Insuficienta mitrala usoara sau moderata poate fi asimptomatica. In formele cu insuficienta mitrala mai importanta, apar oboseala, dispneea (greutate in respiratie) la efort. In formele severe, dispneea apare la eforturi mici si chiar in repaus.

Palpitatiile apar datorita tulburarilor de ritm asociate.

Mai pot apare: scaderea in greutate, tusea, mai ales nocturna, ameteli, edeme la nivelul membrelor inferioare.

La ascultatia cordului, medicul asculta un suflu sistolic caracteristic.

Evolutia bolii insuficienta mitrala este legata de importanta refluarii sangelui si de starea miocardului (muschiul inimii). Complicatiile care pot apare in evolutie sunt: fibrilatia atriala, accidentele tromboembolice.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!