Nas – totul despre el si functiile acestuia

Pe Ro-Mamma gasesti o bogatie de informatii despre sarcina ta, despre bebelusi si copii. Tot aici gasesti o comunitate gata oricand sa te ajute cu un sfat si o incurajare.

 

Macula este o leziune a pielii care consta intr-o simpla modificare a culorii pielii. Este rotunda, rozie, de dimensiuni mici, fara infiltratie, nu este palpabila.

 

Nas reprezinta prima parte a cailor respiratorii superioare. In acelasi timp, el este segmentul periferic al analizatorului olfactiv (simtul mirosului). Nasul este alcatuit dintr-un schelet osteocartilaginos situat in profunzime si tesuturi moi care acopera acest schelet.

Cavitatile nazale sau fosel

 

Rinita alergica este inflamatia mucoasei nazale si a sinusurilor, insotita de ingrosarea mucoasei, cresterea cantitatii de mucus, obstructie nazala, stranut.
Cauzele rinitei alergice sunt: polenul, praful, acarienii, fungii, fumul de tigara, parul sau puful de animale, modificarile temperaturii aeru

 

Ritm de galop este un ritm in trei timpi determinat de supraadaugarea unui al treilea zgomot patologic in diastola care imita galopul calului.
Sunt mai multe feluri de galop daca se tine seama de pozitia zgomotului suplimentar: galop presistolic sau atrial (la sfarsitul diastolei), protodiastolic sa

 

Eructatie este eliminarea pe gura a gazelor din stomac, insotite uneori de manifestare sonora. Cauza cea mai frecventa o constituie inghitirea aerului in timpul mesei. In acest caz, aerul eliminat nu are nici un miros.

Exista si eructatii insotite de un miros acid, ranced sau de ou stricat care indi

 

Glande suprarenale sunt in numar de doua, situate in lojele renale, la polul superior al fiecarui rinichi. Glanda suprarenala dreapta are forma triunghiulara, iar cea stanga, forma de semiluna.

Glanda suprarenala este alcatuita din doua zone: una periferica, corticosuprarenala si una centrala, medul

 

Microcitoza semnifica prezenta in sange a globulelor rosii de dimensiune mica, sub valoarea normala.
Se intalneste in anemia feripriva si talasemie.

 

Paratiroida este o glanda endocrina reprezentata de patru glande mici, de forma ovoidala, de culoare galbena-bruna, asezate cate doua pe fata dorsala a lobilor glandei tiroide.
Paratiroida secreta un hormon, numit parathormon, cu rol in metabolismul fosfo-calcic.

 

Pneumoren este o metoda de investigare radiologica ce consta in injectarea directa, translombara, a unui amestec gazos. Se punctioneaza loja perirenala si se insufla 300 – 400 cm cubi de gaz. Se vizualizeaza conturul renal fiind utila pentru depistarea anomaliilor de forma si marime a rinichilor.

 

Roseata anormala a pielii se explica prin dilatatia vaselor cutanate, prin cresterea numarului de hematii si a hemoglobinei si prin transparenta mai accentuata a pielii. Roseata poate apare fiziologic in cazul emotiilor, a expunerii la soare sau la ger.

In stari patologice, roseata apare la bolnavi

Ro-Mamma
Logo