Nasul este format dintr-o cavitate care poate fi comparata cu un coridor lung care se incheie o serie de camere. In mod normal, sinusurile sunt pline cu aer. Acestea sunt cunoscute medical sub numele de sinusuri paranazale, ceea ce inseamna ca se afla langa nas. Polipii nazali se dezvolta din mucoasa nazala si/sau sinusala, de regula, in spatele nasului. Acestia au forma rotunjita, sunt moi si netezi si sunt de culoare gri-roz.

Polipii nazali sunt o afectiune destul de frecventa. Acestia pot aparea si la baieti si la fetite, la toate varstele, in toate aspectele socio-economice ale societatii, in toate regiunile si grupurile. Numarul barbatilor care sufera de polipi nazali este de 5 ori mai mare decat cel al femeilor. Cea mai frecventa varsta de aparitie este intre 20 si 40 de ani. La copii, polipii nazali apar rar.

Adenoidita cronica sau polipi nazali se definesc ca o inflamatie si hipertrofie (marirea in volum) cronica a amigdalei faringiene Luschka. Aceasta este o masa de tesut limfatic care captuseste in mod normal peretele posterior al regiunii superioare a faringelui si are o grosime de 2-3 mm. Afectiunile amigdalei faringiene sunt de obicei de natura infectioasa si pot avea o evolutie acuta (adenoiditele acute), subacuta sau cronica (vegetatii adenoide). Factorii favorizanti ai acestor afectiuni sunt climatul rece si umed si terenul (diateza limfatica).

In adenoidita cronica, amigdala faringiana este hipertrofiata cronic depasind 4-6 mm. Regreseaza spontan catre pubertate.

Simptome ale copiilor polipi nazali

  • Copilul cu vegetatii adenoide are nasul infundat. De aceea el tine gura deschisa atat ziua cat si noaptea si sforaie in timpul somnului. Respiratia lui este zgomotoasa.
  • Fonatia este si ea modificata, copilul neputand pronunta corect consoanele nazale. De exemplu, “m” este pronuntat ca „b” si in loc de „mama” el spune „baba”. La fel „n” este pronuntat ca „d”.
  • De asemenea, datorita obstructiei trompei lui Eustache (comunicarea intre fosele nazale si ureche), se constata o hipoacuzie de transmisie, copilul nemaiauzind bine.
  • Vegetatiile adenoide se insotesc frecvent de o stare subfebrila de tip invers, adica febra creste dimineata, nu seara. In evolutie, copiii capata un facies adenoidian: gura intredeschisa, fata alungita, nasul subtire si mereu umed, buze rasfrante, aspect de „naucit”. Ganglionii de la nivelul gatului si cei de sub mandibula sunt mariti de volum, toracele este insuficient dezvoltat (se asociaza cu semne de rahitism).

Daca copilul are aceste simptome este necesar sa se consulte un medic specialist ORL-ist. Acesta va pune un diagnostic corect si ii va recomanda tratamentul adecvat.

Cum poate fi diagnosticata adenoidita cronica

Este usor sa se presupuna ca despre adenoidita cronica este vorba atunci cand apar simptomele descrise mai sus. Diagnosticul se face prin rinoscopie (vizualizarea directa a interiorului nasului).

Uneori, polipii nu pot fi usor de vizualizat, mai ales daca se afla mai in spate. In aceste cazuri, medicul de specialitate poate dispune realizarea unei nasofaringoscopii doar daca este necesar.

Medicul specialist poate decide daca este necesar de realizat o biopsie sau nu.

Tratamentul polipilor nazali

Tratamentul poate incepe prin folosirea unor decongestionante nazale cu scopul unic de a atenuarea simptomele de obstructie. Sunt momente cand polipii raspund la tratamentul cu corticosteroizi pe cale orala sau intranazala. In alte cazuri, de fapt, in acele cazuri in care polipii produc simptome majore, se recomanda interventiile chirurgicale. Indepartarea chirurgicala a polipilor este indicata in cazul in care copilul prezinta otite medii supurate sau infectii repetate de vecinatate (rinobronsite, laringite, adenite regionale).

Adenoidectomia este contraindicata la varste prea mici, in sindroame hemoragice, infectie acuta, anotimp rece sau prea calduros, stari alergice. Varsta optima pentru interventia chirurgicala este 4-5 ani.

Interventia se poate efectua sub anestezie generala sau locala si consta in chiuretarea vegetatiilor adenoide. Durata interventiei este de 15 – 30 minute.

Postoperator se recomanda analgezice (nurofen, paracetamol) pentru combaterea durerii, repaus la domiciliu 2-3 zile, evitarea alimentelor fierbinti, condimentate sau iritante, sucurile acide si alimentele de consistenta crescuta in primele zile dupa operatie.

In 5-6% din cazuri exista riscul reaparitiei vegetatiilor

In cazul in care cauza este legata de un proces de fond sau de boli cronice, polipii pot sa recidiveze. In aceste cazuri, se recomanda o interventie chirurgicala endoscopica a sinusurilor, in scopul de a preveni sau intarzia aceste reveniri posibile, sau pentru a se trata problema care provoaca polipii.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!