Otita este una dintre cele mai comune boli ale copilariei. Aceasta este o inflamatie care poate afecta diferite parti ale urechii.

Foarte des, este consecinta unei raceli. Se disting doua tipuri de otita: otita medie si otita externa.

Otita medie la copii

Otita medie la copii se manifesta de obicei in timpul noptii si de multe ori provoca febra. In multe cazuri, durerile de urechi vin si pleaca, aparent fara niciun motiv anume. Deseori, durerile de urechi sunt cauzate de faptul ca nervii urechii sunt conectati la multe alte parti ale corpului, precum dinti, esofag, gat si amigdale. Atunci cand una dintre aceste parti este afectata, urechea poate suferi.

1. Otita medie acuta este consecinta (complicatia) unei infectii acute de cai respiratorii superioare. Frecventa bolii este mai mare la varsta de sugar. Dupa varsta de un an, odata cu transformarile survenite in dezvoltarea urechii medii si a modalitatilor de raspuns imunitar la agentii infectiosi, otita devine mult mai rara si mai bine delimitata in manifestarile ei.

2. Otita medie catarala (congestiva, seroasa) apare de obicei odata cu infectia de cai respiratorii superioare. Se manifesta prin aparitia otalgiei (durerii) intense, febra mare, stare generala proasta, greata, varsaturi. Examenul de specialitate facut de medicul orelist evidentiaza un timpan hiperemiat (rosu). Evolutia bolii este favorabila, ea cedand o data cu vindecarea bolii de baza (rinofaringitei). Uneori insa, ea poate evolua spre otita medie supurata.

3. Otita medie supurata apare dupa o infectie a cailor respiratorii superioare (rinofaringita), la un oarecare interval de timp dupa trecerea acesteia, sau poate fi complicatia unei otite medii catarale. Ea poate apare si ca o complicatie a altor infectii acute cum ar fi rujeola sau scarlatina. Se intalneste cu o frecventa mai mare la copiii cu vegetatii adenoide (polipi).

Simptomul principal este durerea care este violenta, pulsatila si se accentueaza la deglutitie (la inghitit). Copilul plange si se culca cu urechea afectata pe perna. Are febra, stare generala proasta, varsa, are scaune diareice. Odata cu perforarea timpanului, durerea cedeaza iar febra scade si apare o scurgere purulenta din ureche. La examenul de specialitate efectuat de medicului orelist se constata perforarea timpanului. Se pot face culturi ale secretiei otice pentru evidentierea microbului.

Tratament otita medie

Tratamentul otitei medii congestive este cel al infectiei de cai respiratorii superioare. Se folosesc dezinfectante rinofaringiene, antialgice, antitermice, vitamina C. Aplicarea caldurii la nivelul urechii este de ajutor.

Otita medie supurata necesita tratament cu antibiotice. Se recomanda de asemenea dezinfectantele rinofaringiene, analgezicele, antitermicele pentru combaterea durerii si a febrei. Un obiectiv important al tratamentului il constituie asigurarea unui drenaj eficient al secretiei otice, la nevoie putandu-se “completa” perforatia spontana a timpanului prin paracenteza (perforare chirurgicala).

De asemenea, se recomanda si urmatoarele:

 • Pentru a ameliora durerea de urechi a copilului, extern, pe aceasta, poate fi aplicata o sticla cu apa fierbinte infasurata intr-o panza. In aceeasi idee se poate aplica si un prosop cald.
 • Este important sa se pastreze o atmosfera umeda a camerei in care doarme copilul afectat de otita. Un mediu foarte uscat poate irita membranele mucoase ale nasului si gatului.

Otita externa la copii

In cazul otitei externe, copilul simte mancarime si durere si are senzatia de o ureche infundata. Daca este atinsa urechea, durerea creste. Aceasta durere este cauzata de umflarea canalului auditiv extern. Cele mai frecvente cauze care pot provoca otita externa sunt: microorganismele prezente in apa din piscina si clorul.

Otita externa poate fi prevenita astfel:

 • Dupa baie, mai ales in cazul in care apa nu este foarte curata, este necesar sa se curete canalul urechii copilului, lasand apa sa curga in jos, din interior si apoi sa se usuce cu atentie.
 • De asemenea, este important sa se pastreze urechile copilului uscate.
 • Nu in ultimul rand, copilul trebuie spalat cu atentie. Sapunul, samponul si alte produse iritante nu trebuie sa intre in urechi.

Este absolut necesar sa se apeleze la medicul pediatru in urmatoarele situatii:

 • Durerea sau secretiile urechii sunt insotite de ameteli si senzatie de rau.
 • Copilul tipa de durere sau plange fara niciun motiv aparent.
 • Copilul nu poate sa miste gatul.
 • Copilul nu poate sa mearga normal.
 • Durerea dureaza mai mult de doua ore.
 • In ureche se dezvolta o secretie purulenta.
 • Febra creste peste 38 °C.
 • Simptomele nu se imbunatatesc dupa 48 de ore de la inceperea tratamentului.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!