Amigdalele sunt structuri limfatice care fac parte din sistemul de aparare al organismului si sunt responsabile pentru producerea de celule specializate, limfocite, care ajuta la detectarea si eliminarea, prin crearea de anticorpi, a unei varietati de microorganisme capabile sa provoace infectii.

La randul sau, amigdalita este o inflamatie a tesutului cauzata de infectii ale unor virusi sau bacterii.

Amigdalita acuta la copii este cauzata, in aproape 80% din cazuri, de diferite tipuri de virusi, iar restul de 20% au o origine bacteriana, in care cele mai comune bacterii sunt GABHS A. In plus, o infectie virala este intotdeauna posibil sa fie complicata de suprainfectia bacteriana.

Amigdalita acuta (angina acuta) se manifesta prin febra, dureri si senzatie de uscaciune a gatului, jena la deglutitie (inghitit), anorexie, varsaturi, voce ragusita, obstructie nazala urmata de rinoree, tuse uscata. Ganglionii pot fi mariti. Evolutia bolii este favorabila de obicei, durata ei fiind de cateva zile pana la o saptamana. Uneori ea se poate complica cu o suprainfectie bacteriana, cel mai frecvent fiind incriminat streptococul beta hemolitic grup.

Boala poate afecta atat copiii cat si adultii, desi este foarte frecventa la copii. La copiii mai mici de 3 ani, principalii agenti cauzatori ai infectiilor sunt de obicei virusii, in timp ce amigdalita acuta bacteriana afecteaza mai frecvent copiii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 3-15 ani si are incidenta de varf la copiii intre 5 la 10 ani.

Simptomele amigdalitei sunt diferite in functie de cauze: virale sau bacteriene:

1. Amigdalita virala

Amigdalitele (anginele) virale sunt cele mai frecvente, manifestandu-se mai ales la copii de sub trei ani. Anginele virale se manifesta cu dureri in gat, insa nu dau febra foarte mare (mai putin de 39 °C). Acestea sunt insotite de tuse, ochi rosii (conjunctivita) si mucus nazal. In urma unei examinari, se constata ca amigdalele sunt adesea umflate si rosii, dar fara puroi. De multe ori exista mici rani sau basici in fundalul amigdalian.

Ca tratament, anginele virale beneficiaza de masuri terapeutice cu caracter general si simptomatic, urmarindu-se combaterea febrei prin folosirea antitermicelor, dezinfectia oro-faringiana utilizandu-se dezinfectante nazale, combaterea durerii prin folosirea analgezicelor (paracetamol, ibuprofen), hidratarea adecvata oferindu-i copilului lichide caldute, nu fierbinti. Administrarea vitaminelor (C, A) si a prisnitelor cervicale sunt de asemenea utile.

2. Amigdalita bacteriana

Amigdalitele bacteriene sunt rare la copiii mici si sunt mai frecvente la copiii mai mari de 5 ani. Adesea dau febra foarte mare (peste 39 °C si pana la 40 °C), asociata cu frisoane. In acest caz, amigdalele sunt foarte umflate si au puroi pe suprafata. De asemenea, este comun sa se vada puncte rosii pe cerul gurii. Cea mai frecventa cauza a acestui tip de amigdalita este infectia cu Streptococcus pyogenes.

Asadar, anginele microbiene se manifesta prin debut brusc cu febra, dureri intense in gat si la inghitit, senzatie de uscaciune a gatului, stare de rau, cefalee, varsaturi, dureri abdominale. Ganglionii latero-cervicali (la nivelul gatului) sunt mariti si durerosi. Gatul este rosu, amigdalele marite si rosii, cu depozite de puroi.

Tratamentul amigdalitei microbiene consta in antibioterapie.

Recomandabil este ca, inainte de inceperea tratamentului, sa se faca un exudat faringian si antibiograma pentru a sti care este antibioticul la care raspunde cel mai bine microbul incriminat. Se asociaza tratament simptomatic al durerii si febrei (antialgice, antipiretice).

Complicatiile amigdalitei

Netratate corect, anginele cu streptococ se pot complica cu otita medie supurata, abces periamigdalian sau adenopatii latero-cervicale (marirea ganglionilor). De asemenea, ele pot determina aparitia ulterioara a bolii reumatismale sau a glomerulonefritei acute difuze.

Amigdalitele bacteriene sunt tratate cu antibiotice. Desi rar, acestea pot duce la complicatii prin raspandirea unei infectii la zonele adiacente (sinuzite, otite, abcese periamigdaliene) care necesita uneori un tratament cu antibiotice pe cale intravenoasa. Cele mai importante complicatii sunt secundare la starea generalizata inflamatorie care cauzeaza amigdalita bacteriana si pot produce: febra reumatica, inflamatie a rinichilor (glomerulonefrita) si soc toxic. Din fericire, aceste cazuri sunt foarte rare.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!