Defect septal ventricular sau DSV este o malformatie cardiaca congenitala care consta in existenta unui orificiu in septul dintre cele doua ventricule. In cea mai mare parte din cazuri, defectul este situat la nivelul portiunii membranoase a septului, si mai rar in partea sa musculara. Marimea defectului variaza de la un mic orificiu pana la absenta aproape in totalitate a septului interventricular.

Defect septal ventricular DSV este una dintre cele mai frecvente malformatii cardiace, reprezentand in jur de 20% din numarul malformatiilor.

Poate fi izolata sau poate coexista alaturi de alte malformatii, asa cum se intampla in tetralogia Fallot.

Simptomatologia cuprinde dispnee (dificultate in respiratie), tahicardie (cresterea frecventei batailor cardiace), oboseala, intarziere in crestere, infectii respiratorii frecvente.

La ascultatia cordului se evidentiaza un suflu holosistolic caracteristic.

Diagnosticul de defect septal ventricular se pune prin ecocardiografie.

Evolutia variaza in functie de marimea defectului.

In cazul unui defect mic, durata medie de viata este normala, singurul risc fiind aparitia endocarditei bacteriene. O mare parte din defecte se inchid spontan in primul an de viata.

In defectele moderate, evolutia e buna la varsta de sugar dar la varsta copilariei exista riscul de hipertensiune pulmonara si endocardita bacteriana.

In defectele largi, evolutia este nefavorabila, spre insuficienta cardiaca.

Complicatiile care pot apare in evolutia bolii sunt: endocardita bacteriana, anevrismul septului interventricular, insuficienta cardiaca.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!