Coma este o stare de inhibitie profunda a activitatii nervoase superioare, caracterizata prin pierderea completa sau partiala a cunostintei, a motilitatii voluntare si a sensibilitatii constiente. In cazurile grave se asociaza tulburari de reglare ale vietii vegetative, cu afectarea functiilor vitale: respiratia si circulatia.

Exista mai multe grade ale comei.

Coma de gradul 1 (coma de gradul intai) este coma superficiala sau vigila in care starea de constienta este partial pierduta iar tulburarile vegetative sunt absente.

Coma de gradul 2 (coma de gradul al doilea) este coma de profunzime medie caracterizata prin pierderea accentuata a cunostintei, reactivitate foarte redusa, pierderea controlului sfincterian.

Coma de gradul 3 (coma de gradul al treilea) este coma profunda sau carus in care cunstienta si reactivitatea sunt abolite, tulburarile vegetative sunt prezente, pupilele sunt midriatice.

Coma de gradul 4 (coma de gradul al patrulea) sau coma depasita in care este suprimata orice activitate cerebrala, viata vegetativa este profound afectata, midriaza este fixa si bilaterala.

Comele au cauze variate. Pot apare in boli infectioase ca meningita, encefalita, abcesul cerebral.

Comele mai apar in hemoragia meningo-cerebrala, malformatii vasculare cerebrale, hipertensiunea arteriala sistemica, tromboze cerebrale.

Se intalnesc in traumatismele cranio-cerebrale, in tumorile cerebrale.
Exista si come metabolice: coma diabetica, coma hipoglicemica, coma uremica, coma hepatica dar si in intoxicatiile cu medicamente, cu alcool sau cu substante toxice industriale.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!