Defect septal interatrial sau DSA este o malformatie cardiaca congenitala care consta in existenta unui orificiu in septul dintre cele doua atrii.

Exista doua forme de boala : ostium secundum si ostium primum.

Varianta ostium secundum se intalneste mai frecvent. Defectul se gaseste in partea mijlocie sau superioara a septului.Bolnavii pot ramane asimptomatici toata viata. Insuficienta cardiaca este extrem de rara.La ascultatia inimii se evidentiaza un suflu sistolic.

Varianta ostium primum este situata in partea inferioara a septului interatrial. Simptomele care pot apare sunt dispneea (dificultate in respiratie), oboseala, palpitatii, intarziere in crestere, infectii pulmonare repetate.

In ce priveste evolutia, DSA-ul este o malformatie bine tolerata si la adultul tanar. Depinde totusi de dimensiunea orificiului si de amploarea amestecului de sange. Daca presiunea pulmonara nu se modifica, toleranta este buna, durata de viata fiind normala.

Complicatiile care pot apare sunt: endocardita bacteriana, tulburarile de ritm, hipertensiunea pulmonara, insuficienta cardiaca dreapta.

Tratamentul este medical si chirurgical.Tratamentul medical se face atunci cand apare insuficienta cardiaca. Tratamentul chirurgical se face la varsta de 5-10 ani, cand raportul intre fluxul pulmonar si cel sistemic este de 2:1.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!