Alimentatia corecta si sanatoasa este importanta, indiferent de varsta copilului. O dieta sanatoasa si echilibrata este esentiala pentru cresterea optima a copiilor.

Obiceiurile alimentare nu afecteaza numai greutatea si inaltimea copiilor in functie de varsta, ci au un impact direct asupra sanatatii lor prin colesterol sau al numarului de trigliceride. O buna alimentatie a copiilor este una care este destul de variata si echilibrata.

Alimentatia copilului de 6-11 ani

Cel mai important aspect la un copil de 6-11 ani, atunci cand vine vorba despre alimentatie, este de a dobandi obiceiuri alimentare bune. Acest lucru va determina comportamentul alimentar, care il va influenta tot restul vietii. De asemenea, obiceiurile alimentare bune din copilarie conditioneaza prevenirea bolilor multiple la maturitate.

La varsta scolara, nevoile energetice sunt de 50-65 cal/kg/zi cu atat mai putin cu cat copilul creste in varsta.

Necesarul de proteine este de 2g/kg/zi. Cele de origine animala, bogate in aminoacizi esentiali, trebuie sa reprezinte 55-60% din aportul total de proteine. Necesarul de glucide este de 8-10 grame/kg/zi iar cel de grasimi, de 1-2 grame/kg/zi, dintre care 50% pot fi grasimi de origine animala.

Copilul de 6-11 ani are nevoie de trei mese principale pe zi (dimineata, pranz, seara) si una sau doua gustari. Meniul lui trebuie sa contina carne (100-150 grame/zi), lapte (250-500 ml/zi), branzeturi (30-40 grame/zi), un ou fiert zilnic sau la doua zile, fructe variate, legume sub forma de salate sau fierte, fainoase. La gustari sunt de preferat fructele, un iaurt, un sandvis, nu asa-zisele “calorii goale”, gen sticksuri sau chipsuri.

De ce este atat de important micul dejun?

Ziua copilului de 6-11 ani ar trebui sa inceapa cu un mic dejun complet. Dupa repausul alimentar prelungit este important pentru sa i se ofere corpului tot ce are nevoie. Copilul ar trebui sa consume micul dejun fara sa se grabeasca. Un mic dejun complet ar trebui sa includa 25% din necesarul de energie pentru o zi.

Ce ar trebui sa manance un copil de 6-11 ani la micul dejun?

  • Un produs lactat, deoarece ofera calciul atat de necesar sanatatii oaselor;
  • Paine sau cereale;
  • Fructe, deoarece contin proteine ​​vegetale, fibre, vitamine, minerale, atat de necesare pentru multiplicarea celulelor in curs de dezvoltare;
  • Grasimi in cantitati mici (unt, ulei de masline etc), deoarece asigura vitamina A si energie.

De asemenea, copiilor de 6-11 ani li se pot servi gustari pana in orele pranzului, mai ales daca nu au beneficiat de un mic dejun complet. Un fruct sau un iaurt sunt foarte potrivite pentru o gustare.

Pranzul unui copil de 6-11 ani

Hrana oferita unui copil la micul dejun, gustare si pranz, ar trebui sa ii asigure copilului 35% din necesarul de energie pentru o zi. Pranzul unui copil de 6-11 ani poate sa contina urmatoarele produse alimentare:

  • Un aliment gatit cu carne;
  • Un aliment gatit cu legume;
  • Un desert, de preferat pe baza de fructe.

Ce ar trebui sa manance copilul la cea de-a doua gustare din zi? Lactate, fructe proaspete si diverse gustari. Nu trebuie sa abuzeze de mezeluri, pateuri si branzeturi grase. Gustarea nu ar trebui sa fie excesiva, deoarece copiii nu vor avea pofta de mancare la cina. Aceasta gustare ar trebui sa ofere 10-15% din necesarul de energie.

Cina unui copil de 6-11 ani

Cina contribuie cu 25-30% la necesarul de energie. Aceasta nu trebuie servita prea tarziu, pentru a nu interfera cu somnul. Cina poate sa contina: legume, creme sau supe de casa suplimentate cu peste s.a.m.d.

In concluzie, copilul de 6-11 ani trebuie sa primeasca intotdeauna hrana adecvata. Cantitatile de produse alimentare se stabilesc la fiecare copil in functie de nevoile lor curente. Astfel, se vor evita problemele de obezitate in viitor.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!