In acest stadiu, copiii efectueaza multe activitati fizice care cresc in mod semnificativ consumul de energie si, prin urmare, alimentatia trebuie adaptata la aportul caloric consumat.

De asemenea, din punct de vedere al dezvoltarii psihomotorii, copilul a ajuns la un nivel care sa permita o manipulare corecta a ustensilelor folosite in timpul meselor, fiind in masura sa le foloseasca pentru a aduce alimentele la gura.

Una dintre caracteristicile specifice ale acestei varste este respingerea noilor alimente, de teama de necunoscut. Aceasta este o parte normala a procesului de maturizare care nu ar trebui sa fie tradusa prin lipsa poftei de mancare. Copiii prescolari, asemenea adultilor, pot recunoaste si alege alimentele. De asemenea, privesc si imita in ceea ce priveste consumul produselor alimentare. La scoala, acest proces va fi extins, iar copilul va dobandi noi obiceiuri din cauza unor influente externe.

In anii prescolari, copiii incep sa experimenteze controlul asupra mediului care ii inconjoara, devenind interesati de produsele alimentare. Alegerile alimentelor pot fi influentate de factori genetici, dar cel mai mult de procesele de observare si imitatie.

Sfaturi pentru alimentatia corecta a copiilor de 1-3 ani

1. In mod normal, un copil din aceasta etapa ar trebui sa consume, in medie, 1.600 de calorii, cu 50% carbohidrati, 31% grasimi si 18% proteine.

2. Nevoile de proteine sunt de 2,5 grame/kg/zi, de glucide 10grame/kg/zi iar de grasimi de 3 grame/kg/zi. Nevoile de lichide sunt de 70-80 ml/kg/zi.

3. La aceasta varsta, un copil trebuie sa aiba trei mese principale pe zi (dimineata, pranz si seara si una sau doua gustari intre mesele principale). Micul dejun trebuie sa reprezinte 15-20% din ratia zilnica de alimente, pranzul 40-45%, cina 20-25% iar gustarile circa 10%.

4. In ratia zilnica se includ 250-500 ml lapte si derivatele acestuia (iaurt, sana, kefir), branza (30 grame/zi), carne de preferat pasare, vita, peste (50-60 grame/zi), oua (unul la 2-3 zile), grasimi (unt, smantana, frisca, ulei vegetal). Glucidele sunt reprezentate de fainoase, fructe (proaspete sau fierte sub forma de compot), legume variate (proaspete sau preparate termic), prajituri de casa, mai rar dulciuri concentrate (ciocolata, gem, miere de albine).

5. Meniul zilnic trebuie sa-i asigure unui copil toate principiile nutritive de care are nevoie: proteine, glucide, grasimi dar si vitamine si saruri minerale. Compozitia meniului se apropie tot mai mult de cea a unui meniu pentru adulti, fiind limitat aportul de sare si evitandu-se alimentele prea condimentate, mezelurile, cafeaua, alcoolul.
​​

6. Alimentatia trebuie sa fie cat mai echilibrata si variata pentru a asigura nevoile nutritive ale copilului precum si o crestere armonioasa si sanatoasa. Rata de crestere incetineste intre 3 si 6 ani, dar este stabila pe toata perioada.

7. Trebuie combatuta monotonia alimentara prin oferirea de combinatii noi de alimente si o prezentare atragatoare in farfurie.

8. Un comportament pozitiv si proactiv adoptat de catre parinti (cum ar fi prepararea hranei impreuna) este asociat cu stabilirea unui stil de viata sanatos pentru copil.

Ca reguli de igiena, copilul trebuie sa se spele pe maini inainte de a manca si pe dinti dupa fiecare masa. De asemenea, trebuie sa manance singur, nu sa i se dea in gura.

Importanta piramidei alimentare in cazul copiilor de 3-6 ani

Este foarte important ca de la o varsta frageda, copilul sa dobandeasca obiceiuri alimentare sanatoase pentru ca acestea il vor ghida intreaga viata. Pentru a sti ce alimente ar trebui sa manance prescolarul, despre frecventa si cantitatea meselor, parintii trebuie sa fie ghidati de piramida alimentelor. Functionarea este simplu de inteles: la baza se afla alimentele care trebuie consumate zilnic, iar in partea de sus, cele care ar trebui sa fie consumate ocazional:

  • Baza piramidei este formata de glucide (cereale, paine, paste, orez, cartofi etc). Aceste alimente ar trebui sa se consume de pana la 6 ori pe zi.
  • Al doilea nivel: fructe (3 portii) si legume (2 portii).
  • Al treilea nivel: carne, peste, oua si leguminoase (proteina): 3-4 portii pe saptamana.
  • Nivelul 4: Lapte si derivate (2-3 portii pe zi).
  • Varful piramidei: alimente pe care un copil le poate consuma doar ocazional – dulciuri, mezeluri etc.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!