Toata aceasta perioada este caracterizata de schimbari fizice si psihosociale intense. De asemenea, in aceasta perioada copiii cresc mult in inaltime si in greutate si ajung la pubertate.

Acum, copiii necesita o nutritie adecvata. O dieta sanatoasa in perioada adolescentei timpurii ar trebui sa constea dintr-o varietate de fructe si legume, proteine slabe si cereale integrale. Despre alimentatia corecta a copilului de 11-15 ani, puteti citi mai jos.

Alimentatia copilului de 11-15 ani

Cerintele nutritionale pana la aceasta varsta sunt aceleasi pentru copii, dar de la varsta de 11 ani ar trebui sa varieze genul copilului (baiat sau fata). Aportul caloric la fete trebuie sa fie de aproximativ 2200 kcal/zi si la baieti de 2750 kcal/zi. Unui copil de aceasta varsta ar trebui sa i se asigure:

 • 10-15% proteine;
 • 30%, grasime totala, cu un maxim de 10% grasimi saturate;
 • 55-60% carbohidrati sub forma de cereale, fructe si legume. Acestea sunt, de asemenea, o sursa buna de fibre. Ar trebui sa se limiteze consumul de zaharoza si sucuri ambalate.

Intrebari la care parintii cauta frecvent raspunsuri

1. Multi parinti se intreaba daca ar trebui sa administreze copilului suplimentar vitamine, minerale, fier sau calciu. Dieta adecvata, aportul total caloric, reprezinta cea mai buna garantie a aportului adecvat de minerale, vitamine, fier si calciu. Realitatea este ca la majoritatea adolescentilor nu se satisfac nevoile de baza de fier si calciu. Pentru a se realiza acest lucru ar trebui sa se consume cel putin o jumatate de litru de lapte si produse lactate in fiecare zi, iar 20-25% din calorii ar trebui sa fie de origine animala.

2. O alta intrebare la care se cauta frecvent raspuns este urmatoarea: „Copilul meu are 12 ani, acesta are aceeasi pofta de mancare pe care o avea si cand era mai mic. Ar trebui sa-mi fac griji?” Nu. La un copil sanatos, pofta de mancare reflecta fidel nevoile sale.

3. Cum ar trebui sa se distribuie produsele alimentare pe tot parcursul zilei? Numarul corect de mese este de 4 sau 5 pe zi, dupa cum urmeaza:

Micul dejun: Una dintre cele mai importante mese ale zilei, care trebuie sa acopere cel putin 25% din nevoile nutritionale.

Pranz: Un pranz trebuie sa asigure 35-40% din necesarul zilnic nutritional.

Gustarea: Suplimentarea dietei nu ar trebui sa fie excesiva.

Cina: Va fi stabilita in functie de ce alimente a consumat copilul pe tot parcursul zilei. Nu ar trebui sa fie excesiva.

4. Copilul merge la culcare tarziu deoarece studiaza pana la ore tarzii, se trezeste mai tarziu si nu mai are timp pentru micul dejun. Este corect? Nu. Faptul ca un copil sare peste micul dejun este o eroare nutritionala. Micul dejun este prima masa dupa un repaus alimentar de 10-12 ore. Acest lucru poate duce la scaderea performantei scolare. Obiceiurile alimentare sunt dobandite treptat din copilarie. Unele obiceiuri alimentare pot duce chiar si la obezitate.

5. Care este cel mai mare risc nutritional pentru copiii aflati la aceasta varsta? In prezent, se pare ca adolescentii prefera consumul excesiv de proteine, grasimi saturate, glucide rafinate si sare. Preocuparea fata de imaginea corpului ii conduce catre diete restrictive si inadecvate. Baietii au conceptia gresita ca dietele cu proteine le vor asigura masa musculara.

Aceasta este varsta de debut a multor tulburari nutritionale, cum ar fi obezitatea, malnutritia, deficitul de fier, tulburarile de alimentatie etc.

6. Care sunt cele mai frecvente erori ale obiceiurilor alimentare ale adolescentilor?

 • Consumul frecvent de snacks-uri;
 • Servirea meselor la restaurante fast-food in mod frecvent;
 • Nu servesc un mic dejun adecvat;
 • Abuzeaza de bauturi care contin zahar si sucuri acidulate;
 • Dietele restrictive inadecvate in ideea de a slabi (mai ales la fete);
 • Diete bogate in grasimi;
 • Consum redus de fructe si legume.

Recomandari pentru parinti in privinta alimentatiei

 • Familia trebuie sa exercite monitorizarea de la distanta. Ar trebui evitate recomandarile continuu, deoarece acestea pot crea o respingere a alimentelor benefice recomandate sistematic.
 • Parintii trebuie sa ofere copilului informatii despre nevoile lor, incurajandu-i sa se intereseze cu privire la obiceiurile bune ce privesc sanatatea si nutritia.
 • Parintii trebuie sa ofere copiilor produse alimentare preparate acasa si chiar sa experimenteze cu alimente din alte culturi. De asemenea, acestia trebuie sa evite sa cumpere alimente pe care nu doresc sa le consume copiii.
 • Copiii trebuie sa fie implicati in selectarea si prepararea alimentelor.
 • Acasa se vor prepara alimente bogate in vitamina E, calciu, magneziu, potasiu si fibre, deoarece acestea sunt cele mai frecvente deficiente in randul adolescentilor.
 • La prepararea alimentelor se va evita prajirea acestora. Se vor folosi uleiuri vegetale.
 • Se vor utiliza mai putine sosuri, grasimi si zaharuri.
 • Se va consuma mai multa carne de pui si peste decat carne rosie.
 • Adolescentii trebuie sa fie incurajati sa bea apa in mod frecvent.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!