Stenoza aortica este o valvulopatie caracterizata prin ingustarea orificiului aortic care ingreuneaza trecerea sangelui din ventriculul stang in aorta.

Stenoza aortica poate avea cauza reumatismala, poate fi congenitala sau poate apare prin calcificari valvulare sau datorita aterosclerozei.
Din cauza ingustarii orificiului aortic, se produce o hipertrofie si o hipertensiune in ventriculul stang. Cu timpul , golirea ventriculului stang se face incomplet, la sangele rezidual (care nu ajunge in aorta) din ventriculul stang se adauga cantitatea normala de sange pe care o primeste din atriul stang. Ca urmare, va apare decompensarea cordului stang si apoi insuficienta cardiaca.

Formele usoare de boala sunt asimptomatice. In celelalte forme este prezenta dispneea (greutate in respiratie) la efort. Durerea precordiala cu caracter anginos este prezenta la efort. Ametelile apar la efort si la schimbarea pozitiei corpului. Sincopa apare tot la efort in formele severe de boala datorita unei hiperreactivitati a zonei sinocarotidiene.

Caracteristic pentru boala stenoza aortica este pulsul arterial mic si intarziat (parvus et tardus). Tensiunea arteriala este la inceput in limite normale. In evolutie, tensiunea scade ca urmare a scaderii volumului sistolic.

La ascultarea cordului cu stetoscopul, se asculta un suflu sistolic caracteristic.

Evolutia este de lunga durata, stenoza aortica evoluand cu o lunga perioada de compensare.

Complicatiile care pot apare sunt: tulburari de ritm, tulburari de conducere, endocardita bacteriana, infarctul de miocard, embolii in circulatia sistemica.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!