Tetralogia Fallot este o malformatie cardiaca congenitala cianogena care consta din asocierea a patru modificari la nivelul inimii: stenoza (ingustarea) arterei pulmonare la locul de iesire din ventriculul drept, existenta unui orificiu la nivelul peretelui care desparte cei doi ventriculi (defect septal ventricular), dextrapozitia aortei (aorta trece calare peste septul interventricular), ingrosarea (hipertrofia) ventriculului drept.

Cel mai important simptom al bolii este coloratia albastrie a tegumentelor (cianoza) care uneori poate lipsi la nastere si in prima luna de viata. In acest caz cianoza nu apare deoarece canalul arterial ramane deschis. Canalul arterial leaga in viata fetala artera aorta de cea pulmonara si se inchide in cursul primei luni de viata.

Alt simptom al bolii este dispneea (greutatea in respiratie) la efort. Pot apare accese paroxistice de dispnee care dureaza de la cateva minute la cateva ore.

Dupa un an de evolutie a bolii apar degetele hipocratice (unghiile au aspect de “sticla de ceasornic”).

Ascultatia inimii evidentiaza in suflu sistolic.

Diagnosticul se pune cu ajutorul ecocardiografiei. Examenul radiologic evidentiaza cordul “in sabot”.

In evolutie pot apare complicatii: endocardita bacteriana, tromboze cerebrale, insuficienta cardiaca.

Tratamentul este chirurgical.

Exista inca doua variante ale bolii: trilogia Fallot si pentalogia Fallot.

Trilogia Fallot este caracterizata prin stenoza (ingustarea) arterei pulmonare la locul ei de origine, comunicarea interventriculara si hipertrofia (ingrosarea) ventricului drept. Simptomele bolii sunt in general aceleasi ca in tetralogie dar insuficienta cardiaca se instaleaza mai repede.

Pentalogia Fallot este caracterizata prin faptul ca la cele patru semne ale tatralogiei se adauga comunicarea interatriala.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!