In primele 3-4 zile de viata, bebelusul scade in greutate cu minimum 5% si cu cel mult 10% din greutatea cu care s-a nascut pentru ca ulterior, in aproximativ 10 zile, sa recupereze greutatea pierduta.

Aceasta scadere in greutate este pusa pe seama pierderilor de urina si meconiu din primele ore dupa nastere. La aceasta se adauga secretia insuficienta de lapte a mamei pentru a acoperi nevoile calorice ale bebelusului, acesta fiind nevoit sa consume din propriile tesuturi. De asemenea, au loc pierderi si prin respiratie si tegumente. In plus, mamele carora le-au fost administrate multe lichide intravenos (pentru epidurala, inducerea contractiei sau cezariana) pot aduce pe lume un bebelus plin de lichide la randul sau. Aparent, acesta poate prezenta o pierdere brusca in greutate imediat dupa nastere, cand de fapt nu face altceva decat sa elimine lichidele in exces.

Scaderea fiziologica in greutate depinde de greutatea de la nastere a bebelusului. Daca acesta a avut o greutate mare la nastere, atunci si scaderea din primele zile va fi mai mare, iar revenirea la greutatea initiala se va face mai lent. S-a observat ca baietii scad mai mult decat fetitele, ca primul copil scade mai mult decat urmatorul, iar sectionarea tardiva a cordonului ombilical, marind secretia urinara, creste si procentul scaderii in greutate.

Dupa revenirea la greutatea pe care a avut-o la nastere, ajutat si de instalarea secretiei lactate a mamei, bebelusul incepe sa creasca in greutate, curba ponderala devenind ascendenta. Este greu de spus cat de mult sau putin ar trebui sa ia bebelusul in greutate, insa cel mai probabil valoarea se situeaza intre 175 si 225 de grame pe saptamana, ajungand sa isi dubleze greutatea de la nastere pana la varsta de sase luni. Dupa acest prag, cresterea in greutate incetineste progresiv.

Scaderea excesiva in greutate

In cazul in care bebelusul pierde mai mult de 10% din valoarea greutatii de la nastere, exista motive de ingrijorare, deoarece este un nou-nascut subponderal. Copilul va fi consultat, urmand ca apoi sa fie monitorizati atat el, cat si mama, pentru determinarea anumitor probleme legate de alaptare. Ceea ce trebuie sa stie mamicile care alapteaza, este ca bebelusii trebuie alimentati la san “la cerere”, adica de cate ori vor si cat vor. Cu timpul, ei isi vor regla singuri orele de masa. In plus, daca bebelusul are pofta de mancare si are o stare generala buna, nu exista nici un motiv de ingrijorare cu privire la pierderea in greutate. Pe de alta parte, daca bebelusul are probleme la supt si intarzie aparitia laptelui matern din aceasta cauza, el poate suferi o pierdere in greutate mai mare de 10%.

Ce ne facem cand bebelusul este hranit corect, insa pierde din greutate?

Daca nou-nascutul are o greutate mai mica decat cea normala pentru varsta lui, insa are scaune normale care indica o asimilare buna a laptelui matern, este posibil sa sufere de o afectiune care sa cauzeze o cadere in greutate sau o crestere mai lenta. Exista multe afectiuni care afecteaza greutatea bebelusului. Cele mai frecvente sunt:

  • Infectiile – orice infectie, de la o raceala comuna la o afectiune urinara;
  • Voma – bebelusul nu retine suficient lapte;
  • Sensibilitate la alimentatia mamei – de obicei apare impreuna cu alte simptome, precum colicii.

Alte cauze ale pierderii excesive in greutate sunt lipsa de somn a bebelusului sau separarea acestuia de langa mama. Cea din urma poate fi evitata prin pastrarea nou-nascutului cat mai aproape de corpul mamei, in contact direct cu pielea acesteia.

Pentru a se asigura ca bebelusii lor nu vor pierde in greutate mai mult decat trebuie dupa nastere, viitoarele mamici pot preveni aceasta problema inca din timpul sarcinii prin diverse metode, precum:

  • Evitarea bauturilor alcoolice, a drogurilor si a fumatului in timpul sarcinii
  • Urmarea unei diete sanatoase si echilibrate
  • Efectuarea de exercitii fizice moderate, potrivite pentru perioada sarcinii, precum mersul pe jos sau stretching-ul
  • Un program echilibrat de odihna si somn
  • Consultatii regulate la medic pe durata sarcinii
  • Administrarea de vitamine prenatale, precum fier si acid folic

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!