Boala Hodgkin (limfogranulomatoza maligna) este multiplicarea maligna a tesutului limfohistiocitar. Caracteristica este prezenta in tesuturile atinse a unui tip de celule, celulele Sternberg, niste celule de dimensiuni mari, 20-40 microni, care au un nucleu mare, multilobat.

Boala incepe cu cresterea in volum a ganglionilor limfatici periferici. De obicei primii ganglioni afectati sunt cei laterocervicali (partile laterale ale gatului), predominant pe partea stanga. Mai pot fi afectati ganglionii axilari, mai rar cei inghinali.

Ganglionii sunt mariti, nedurerosi, duri, fara semne de inflamatie.

Daca nu se intervine cu tratament, boala evoluiaza si cuprinde si ganglionii interni: mediastinali (spatiul intre cei doi plamani) si abdominali. Splina, organ limfatic, creste in volum. Mai tarziu sunt afectate si alte organe: plamanii, ficatul si maduva osoasa.

Ca simptome generale sunt prezente febra, transpiratia mai accentuata noaptea, scaderea in greutate, mancarimi ale pielii.

Complicatiile apar in ultimele stadii ale bolii: compresiuni asupra organelor, infectii, anemie hemolitica, scaderea numarului trombocitelor.

Sunt forme de boala care raspund bine la tratament, cu lungi perioade de remisiune, dar si forme rezistente la tratament.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!