Persistenta canalului arterial este o malformatie cardiaca congenitala care consta in absenta inchiderii dupa nastere a canalului care leaga aorta de artera pulmonara in timpul vietii intrauterine.

Persistenta canalului arterial reprezinta cam 10% din totalul cazurilor de malformatii cardiace congenitale.

Datorita persistentei acestui canal, sangele trece din aorta, unde presiunea e mai mare, in artera pulmonara. Ca urmare, mica circulatie se supraincarca iar debitul cavitatilor stangi creste dearece primesc mai mult sange de la plamani.

Bolnavii pot fi asimptomatici sau sa prezinte dispnee (dificultate in respiratie), oboseala, tahicardie (cresterea frecventei cardiace), intarziere in crestere.

La ascultatia cordului, se evidentiaza un suflu sistolo-diastolic caracteristic.

Pulsul este “saltaret”, bine batut, iar presiunea diferentiala marita (mai mare decat ½ din presiunea sistolica sau mai mare de 50 mm Hg).

In evolutie pot apare complicatii: infectii respiratorii frecvente, insuficienta cardiaca congestiva, epistaxis, hemoptizii, disfonie, intarziere in dezvoltarea fizica, endocardita bacteriana, dilatatia anevrismala a arterei pulmonare sau a canalului arterial.

Tratamentul este medical sau chirurgical. Tratamentul medical consta in folosirea de antiinflamatoare nesteroidiene (indometacin) care blocheaza sinteza de prostaglandine ce mentin deschis canalul arterial.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!