Pericardita este inflamatia pericardului visceral si parietal (cele doua foite ale pericardului seros) cu sau fara o cantitate de lichid in sacul pericardic. Sunt doua forme de pericardita: exudativa (cu lichid) sau uscata (fara lichid sau cu o cantitate foarte mica de lichid).

Pericardita poate avea o cauza virala, cel mai frecvent fiind implicat virusul Coxackie sau o cauza bacteriana (stafilococ, streptococ, pneumococ, hemofilus influenzae, germeni grav negativi, bacilul Koch).

Pericardita mai poate fi secundara unor boli (reumatism articular acut, artrita reumatoida, lupus eritematos diseminat).

Simptomul principal este durerea precordiala care variaza ca intensitate de la o jena pana la o durere intensa, cu iradiere spre gat sau spre umarul stang, accentuata in inspir, si diminuata in pozitie genupectorala.

Dispneea (dificultatea in respiratie) apare atunci cand se aduna lichid in pericard. Este mai intensa cand cantitatea de lichid acumulata este mare sau cand acumularea lichidului se face foarte rapid.

Pot apare si alte simptome: sughitul, disfagia, tusea iritativa, cianoza.

La ascultatia cordului se evidentiaza frecatura pericardica, zgomotele cordului sunt asurzite. Socul apexian este slab sau absent.

Diagnosticul de pericardita se pune pe semne clinice si paraclinice. Radiografia evidentiaza marirea siluetei cordului (cord “in carafa”), iar ecocardiografia si punctia pericardica sunt decisive pentru diagnostic.

Pericardita fibrinoasa (uscata) evoluiaza fara acumulare de lichid in sacul pericardic si poate fi primul stadiu al unei pericardite exudative (cu lichid).

Pericardita cronica poate fi exudativa si constrictiva.

Pericardita cronica exudativa este de cele mai multe ori de natura tuberculoasa si are o evolutie lenta.

Pericardita cronica constrictiva se caracterizeaza prin aparitia unui tesut fibroconjunctiv care uneste cele doua foite ale pericardului transformandu-l intr-un sac fibros care se poate calcifica.

Citeste si:   Iris

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!