Incidente in alimentatia naturala

In alimentatia naturala pot sa apara asa zisele incidente care pot face dificila sau imposibila alaptarea bebelusului pe o perioada de timp determinata. Acestea pot tine atat de starea clinica a mamei, cat si a bebelusului.
Situatii in care MAMELE nu isi pot alapta copiii pentru o perioada sau in care alaptarea este foarte dificila:
- Mameloanele scurte, neformate sau ombilicate pot constitui motiv de renuntare la alaptare in cazul in care nu s-a facut pregatirea sanului inca din timpul sarcinii. In aceste cazuri, mama se poate mulge si ii poate da bebelusului laptele cu lingurita sau poate folosi mameloane false, din silicon.
- Ragadele mamelonare (fisurile, ranile la nivelul sfarcurilor) se produc prin pozitionarea incorecta a bebelusului la san.
- Furia laptelui (angorjarea sanilor) apare in primele zile dupa nastere la mamele care nu-si golesc suficient sanul dupa alaptare producandu-se o stagnare a laptelui in sani. Acestia isi maresc volumul, devin durerosi, sunt sub tensiune, poate apare febra iar bebelusul nu poate apuca sanul. In aceste situatii, se recomanda mulgerea sanilor manual sau cu pompa si aplicarea de comprese calde inainte de fiecare supt.
- Mastita este infectia tesutului mamar si se manifesta prin durerea, umflarea si inrosirea sanului. Germenele cel mai des implicat este stafilococul. Tratamentul consta in antibiotice.
- Hipogalactia (secretia insuficienta de lapte) trebuie acceptata numai daca se insoteste de o curba ponderala descendenta a bebelusului.
Situatii in care BEBELUSUL nu poate beneficia de alimentatia naturala pe o perioada de timp determinata sau in care alimentatia naturala este foarte dificila:
1. Exista malformatii la nivelul cavitatii bucale care fac imposibil suptul (gura de lup). Exista in farmacii tetine speciale pentru aceasta boala, iar mama se poate mulge.
2. Prematurii cu varsta de gestatie mica pot sa nu aiba dezvoltate reflexul de supt si pe cel de deglutitie. Se recomanda mulgerea laptelui cu pompa si alimentarea bebelusului prin gavaj sau cu tetina, in functie de varsta de gestatie a prematurului.
3. Mare parte dintre bebelusi regurgiteaza dupa supt, adica elimina cantitati mici de lapte nedigerat, fara efort, imediat dupa ce au supt, atunci cand eructeaza (scot aerul). Regurgiteaza acei bebelusi care sug lacom. In aceste cazuri, ei trebuie alaptati in pozitie orizontala pentru ca aerul sa ajunga mai greu in portiunea superioara a stomacului.
4. Varsaturile pot apare la bebelusii care sug mult si lacom, prin preaplin. Pot apare si la cei care au reflux gastro-esofagian datorita dezvoltarii insuficiente a cardiei, sfincterul dintre esofag si stomac. Spre deosebire de regurgitatii, varsaturile se produc la distanta de masa, contin lapte digerat si sunt cantitativ mai mari.
5. Colicile abdominale sunt dureri abdominale care apar brusc si se insotesc de agitatia bebelusului care tipa, isi freaca picioarele, se inroseste la fata. Apar in primele 3-4 luni de viata mai frecvent seara si in cursul noptii.
6. Diareea postprandiala apare la sugarii alimentati exclusiv la san si se caracterizeaza prin scaune moi de culoare galben-verzuie, emise in jet, cu zgomot, in timpul suptului sau imediat dupa masa. Uneori poate apare si eritemul fesier. Bebelusul are stare generala buna si creste bine in greutate.