Contraindicatiile alaptarii (alimentatiei naturale) sunt rare, cu toate acestea, exista situatii in care aceasta masura se impune.

In cele ce urmeaza vom clarifica situatiile de aceasta natura:

1. Idiosincrazia pentru laptele matern

In literatura de specialitate se citeaza ca o contraindicatie din partea bebelusului, intoleranta absoluta sau, dupa cum mai este denumita, idiosincrazia pentru laptele matern.

2. Boli si afectiuni ale mamei

Sunt si unele boli ale mamei care constituie contraindicatii temporare sau definitive pentru alaptare. Dintre contraindicatiile definitive se numara infectiile grave, precum: infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) si tuberculoza activa. In aceeasi categorie intra si bolile cardiace grave, decompensate, insuficienta renala, bolile grave ale sangelui, bolile psihice care se pot decompensa.

  • Virusul imunodeficientei umane (HIV) este contraindicatia principala si mai frecventa. Bebelusii pot dobandi infectia din laptele matern, din aceasta cauza HIV este una dintre primele conditii clinice amintite cand vine vorba despre contraindicatiile alimentatiei naturale.
  • Virusul leucemiei cu celule T este, de asemenea, o conditie care nu permite alaptarea naturala, mai ales in cazul in care copilul traieste intr-un loc fara conditii de igiena adecvate.
  • Contraindicatia alimentatiei naturale este valabila si in cazul in care mamele care au fost diagnosticate cu cancer in perioada de graviditate si dupa nastere, aproape intotdeauna prematura sau provocata, trebuie sa inceapa tratamentul cu medicamente foarte toxice. Se interzice alaptarea la mamele care primesc tratament cu citostatice, la cele care fac tratament cu izotopi radioactivi (atata timp cat persista radioactivitatea in lapte), dar si la cele care fac tratament cu litiu.
  • De asemenea, unele medicamente trec in lapte prezentand riscuri pentru bebelusi. Dintre acestea fac parte unele antibiotice (tetraciclina, cloramfenicolul, chinolonele, metronidazolul).
  • O alta contraindicatie este data de galactozemie, o boala metabolica rara caracterizata prin imposibilitatea organismului de a metaboliza galactoza care se acumuleaza si afecteaza diferite organe. Ingerarea oricarui lapte, fie matern, fie de vaca, sau a oricarui produs care contine lactoza provoaca la unii bebelusi, din primele zile de viata, tulburari gastro-intestinale, hepatice, urinare si oculare.
  • In ce priveste alaptarea in cazul in care mama este purtatoare de antigen HBs sau este infectata cu virus hepatic C, parerile sunt impartite. Sunt autori care nu sustin alaptarea in aceste cazuri iar altii care permit alaptarea bebelusilor.

3. Stupefiante

Contraindicatia alimentatiei naturale este valabila si in cazul mamelor care folosesc stupefiante, cum ar fi heroina, cocaina, amfetamine, etc., care pot trece in laptele matern si apoi la bebelusi. Categoric, aceste mame nu ar trebui sa isi alapteze copii. Este necesar, de asemenea, ca o mama care alapteaza sa renunte la alcool si la fumat.

4. Contraindicatii false cu privire la alimentatia cu lapte matern

Exista multe contraindicatii false, intre acestea: mama cu diaree, mama racita, mama diabetica, mama care are mastita sau mameloane plate, de exemplu. Toate acestea se pot trata si in toate aceste cazuri copilul se poate alapta.

In concluzie

Este bine sa-ti consulti medicul de fiecare data cand ai o problema de sanatate, pentru a-ti recomanda tratamentul de care ai nevoie. Exista posibilitatea ca medicul sa-ti recomande suspendarea alaptarii pe perioada tratamentului, urmand ca, dupa ce termini tratamentul, sa reiei alaptarea.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!