Greutate bebelusi, inaltime si grafic de crestere copii (baieti si fete)
Imediat cum ajung acasa cu copilul nou nascut, pentru majoritatea mamelor incep grijile legate de modul in care bebelusul creste in inaltime, de greutatea pe care o adauga zilnic, de dezvoltarea micutului. Urmariti informatiile din acest articol pentru a invata cum cresc copiii.
Orice mamica ar trebui sa inteleaga ca o dezvoltare armonioasa a copilului nu se incadreaza neaparat in mod strict in limitele minime sau maxime pe care le-au stabili medicii. Acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare copil este diferit si se dezvolta intr-un ritm propriu. Imediat dupa nastere este absolut normal daca bebelusul scade in greutate, bineinteles, nu semnificativ. In schimb, este foarte important ca pentru bebelus sa se inregistreze in mod constant o creste in inaltime si in greutate. De asemenea, curba de dezvoltare trebuie sa fie in mod continuu ascendenta.
Jucatorul cheie in istoricul sanatatii copilului este graficul lor de crestere. Copiii care cresc in ritmul asteptat si a caror inaltime si greutate sunt bine echilibrate, de obicei, sunt sanatosi.
Care este greutatea copilului la nastere?
[adsense_300x250]
Atat greutatea, cat si lungimea copilului la nastere, depind de mai multi factori. In primul rand, de caracteristicile fizice ale parintilor, deoarece acestea se mostenesc.
Sunt si situatii in care o boala a mamei in timpul sarcinii, nu permite hranirea optima a copilului si, prin urmare, greutatea acestuia este mai mica decat ar fi trebuit.
Pe de alta parte, exista boli care pot determina cresterea excesiva in greutate, de exemplu, diabetul daca apare in timpul sarcinii.
Cand se poate spune ca un copil are o greutate mica sau mare?
Copii cu greutate mica la nastere sunt cei care cantaresc mai putin de 2500 de grame, iar cei cu greutate mare se nascu cu peste 4.000 de grame. Aceste situatii depind de cele mai multe ori de istoricul familial.
Cand exista motive de ingrijorare?
Mamicile au motive sa se ingrijoreze si sa considere ca bebelusul are probleme de crestere daca:
- Greutatea acestuia este sub intervalul de crestere al varstei sale;
- Lunar, greutatea bebelusului se afla la nivelul curbei de crestere, ceea ce inseamna ca este foarte jos in intervalul de crestere;
- Bebelusul pierde din greutate;
- Bebelusul este nelininistit si/sau bolnav.
Cand incepe copilul sa creasca in greutate?
Copilul incepe sa creasca in greutate din a cincea luna de sarcina si dupa nastere, pana la 6 luni de viata, atunci cand ajunge la cel mai mare procent de grasime corporala.
Cat este normal sa creasca in greutate copilul, in fiecare luna?
Cresterea in greutate nu este intotdeauna aceeasi:
- In primele trei luni de viata, cresterea in greutate ar trebui sa fie intre 750-900 grame pe luna.
- Intre a treia si a sasea luna de viata, copilul ar trebui sa creasca de la 500 la 600 de grame pe luna.
- Intre a sasea si a noua luna de viata, cresterea in greutate este mai mica, intre 350 si 400 de grame pe luna.
- In cele din urma, intre noua luni si un an, cresterea medie lunara ar trebui sa fie intre 250 si 300 de grame.
Care sunt factorii care induc cresterea in inaltime a copilului?
La nastere, lungimea unui copil este de 46-54 centimetri, aceasta putand sa varieze in functie de mostenirea genetica. De regula, in primul an de viata, copilul poate ajunge sa aiba o inaltime de 73 de cm:
- 0-3 luni: adauga aproximativ zece centimetri in lungime, in fiecare luna;
- 3-6 luni: adauga doi centimetri in lungime, in fiecare luna;
- 9 si 12 luni, adauga cate un centimetru lunar.
Desi cresterea in inaltime tine de un proces ce nu poate fi controlat, anume, de modul in care evolueaza scheletul, muschii si oasele copilului pot fi consolidate printr-o alimentatie cu un continut optim de proteine si calciu.
La ce interval de timp este recomandat sa se cantareasca si sa se masoare copilul?
O mamica responsabila isi doreste sa fie informata corect cu privire la ritmul de dezvoltare al copilului sau. Pentru ca acest obiectiv sa fie atins este necesar sa se cantareasca si sa se masoare copilul altfel:
- de la 0 -2 luni – o data pe saptamana;
- de la 2 luni la 1 an – o data pe luna.
In cazul in care copilul nu are o crestere satisfacatoare, medicul pediatru va avea grija sa afle cauzele. Atat controlul greutatii, cat si masurarea lungimii, sunt controale de rutina care trebuie efectuate in cadrul oricarei consultatii obisnuite realizate de pediatru.
Graficul de crestere al bebelusului
[adsense_300x250]
Prioritar in viata tinerelor mamici, graficul de crestere raspunde la intrebari foarte importante pentru acestea: A crescut bebelusul? A luat suficient in greutate? S.a.m.d. In primii 3 ani din viata copilului, graficul de crestere reprezinta un bun indicator al sanatatii acestuia.
Exista niste valori ale greutatii si inaltimii – atat la fetite, cat si la baietei -, care sunt considerate normale. Acestea sunt stabilite de specialisti in domeniu, precum medicii pediatri. Care sunt copiii care ating aceste valori? Cei foarte bine hraniti, cei care dezvolta o legatura emotionala cu mama si tatal sau, cei care nu sunt bolnavi cronic si cresc potrivit unor limite.
Specialistii utilizeaza un grafic de crestere cu scopul de a controla progresul pe care il face copilul. Pentru a se dezvolta astfel de grafice au fost masurati si cantariti mii de copii. Urmandu-se acest proces s-a ajuns la stabilirea inaltimii si greutatii incadrate in limitele normale, pentru fetite si baietei, in functie varsta.
In anul 2006, World Health Organization a realizat grafice care se adreseaza copiilor din intreaga lume care, in primele luni de viata, sunt hraniti exclusiv prin alaptare. Dupa cum se poate observa, graficele prezentate in cele ce urmeaza urmaresc separat dezvoltarea fetitelor si baieteilor pana la varsta de 2 ani.
Greutate fete
Inaltime fete
Greutate vs inaltime fete
Greutate baieti
Inaltime baieti
Greutate vs inaltime baieti
Ce trebuie sa stie mamicile care analizeaza aceste tabele? Limitele normale sunt reprezentate de tot ceea ce se indica intre 1 si -1, ceea ce inseamna ca bebelusii se dezvolta perfect. Cazurile in care inaltimea unui copil indica o problema de sanatate sunt rare. In acest sens, sunt situatii in care investigatiile glandelor endocrine arata existenta unor afectiuni. La copiii cu inaltime mica exista riscul sa devina supraponderali.
In ceea ce priveste greutatea, aceasta reflecta daca bebelusul este hranit sanatos si suficient. Pentru acuratetea informatiilor este foarte important de urmarit graficul de comparatie intre inaltime si greutate. Riscul de obezitate este indicat de tot ceea ce in grafic este situat peste 1. Pe de alta parte, ceea ce este sub -1 indica faptul ca exista riscul ca bebelusul sa fie insuficient hranit.
Ce se considera „normal” in cresterea si dezvoltarea bebelusului intre 0-12 luni?
In primele 3 luni de viata, media de crestere in greutate a unui bebelus este de aproximativ 1Kg/luna. In urmatoarele 3 luni, aceasta medie este de 1/2 Kg/luna. De la 6 la 9 luni, bebelusul are o medie de crestere in greutate de 1/3 Kg/luna, iar in urmatoarele luni (9-12 luni) media este de 1/4 Kg/luna. Un copil nascut la termen are aproximativ 3 kg. In primele zile de viata greutatea sa scade cu 10%, ulterior acesta recuperand greutatea pierduta. Parametrii normali de crestere a bebelusului ar trebui sa fie urmariti cu atentie de parinti, in primele 12 luni de viata acestia fiind foarte importanti pentru dezvoltarea sa.
Nu in ultimul rand, circumferinta capului bebelusului
De regula aceste masuratori sunt realizate incepand cu primul si pana in al treilea an de viata. Operatiunea este extrem de simpla. Se plaseaza un centimetru deasupra sprancenelor si urechilor – inconjurandu-se capul. Se va obtine un rezultat care trebuie comparat cu rezultatele obtinute la celelalte masuratori. In momentul in care copilul se naste circumferinta medie a craniului sau este de 35 cm, insa in primul an de viata creste intr-un ritm rapid ajungand la 45 cm.
Salvează
Salvează
Salvează
Salvează
Salvează
Salvează