Ciroza hepatica este o boala cronica a ficatului in care celulele hepatice sunt distruse progresiv si inlocuite cu un tesut fibros.

Cauzele cirozei hepatice sunt infectiile cu virusurile hepatice B, C, D care duc la inflamatia cronica a ficatului. O alta cauza a bolii o reprezinta substantele toxice: alcoolul sau medicamentele hepatotoxice administrate o perioada lunga de timp. Ciroza poate apare dupa unele boli care determina organismul sa produca autoanticorpi (hepatita cronica autoimuna, ciroza biliara primitiva). Alte cauze sunt: hemocromatoza (acumularea fierului in tesuturi), boala Wilson (acumulare de cupru in tesuturi).

La inceput, ciroza evoluiaza asimptomatic, apoi apar simptome ca oboseala, balonarile abdominale, flatulenta, pierderea in greutate. Pot apare episoade intermitente de urini inchise la culoare, marirea abdomenului prin meteorism sau ascita (“apa in burta”), coloratia subicterica (galbena) a mucoaselor. La nivelul pielii apar stelutele vasculare, eritroza palmara (roseata).
Ficatul poate fi marit, normal sau atrofic, depinzand de faza evolutiva a bolii. Consistenta ficatului este dura. Splina poate fi marita.

In evolutie apar varicele esofagiene datorita hipertensiunii portale (cresterea presiunii sanguine in vena porta care duce sangele de la nivelul intestinului si al splinei spre ficat). Varicele se pot rupe si declansa hemoragie digestiva manifestata prin varsaturi cu sange.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!