Bebe :

Fatul a crescut , are acum 35 cm lungime si o greutate de 900 grame.

Oasele, muschii si organele continua sa creasca, el devine mai puternic cu fiecare saptamana care trece. Daca s-ar naste acum, ar avea 85% sanse de supravietuire. Cu toate acestea, ar putea avea probleme pulmonare (detresa respiratorie) si probleme cu termoreglarea deoarece nu are suficienta grasime acumulata sub piele. De asemenea, el ar fi mai sensibil la infectii deoarece sistemul lui imunitar este imatur.

Arborele bronsic isi continua dezvoltarea. El este umplut cu lichid amniotic care, in momentul nasterii, se va resorbi.

Retina incepe sa se maturizeze, fatul putand deosebi lumina de intuneric. Ochii sunt bine formati, pleoapele se deschid iar fatul poate clipi. In acest moment ochii lui sunt albastri dar, dupa nastere, isi vor capata culoarea definitiva in primele 6 luni de viata.

Creierul fatului este activ. Pe suprafata sa neteda incep sa apara “excrescente” si “santuri”care maresc foarte mult suprafata creierului. Acestea vor forma viitoarele circumvolutiuni.

La nivelul creierului, neuronii fac conexiuni intre ei. In jurul nervilor (fibrele nervoase prin care se face transmiterea influxului nervos) se formeaza un strat cu rol izolator, numit mielina. Mielinizarea incepe acum, la sfarsitul trimestrului al doilea de sarcina si va continua pe parcursul trimestrului al treilea.

Fatul poate simti acum si durerea.

Auzul lui continua sa se dezvolte, el putand sa-ti recunoasca vocea.

De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.

Corpul tau :

Datorita cresterii in volum a uterului care exercita presiune asupra vezicii urinare s-ar putea sa apara un nou simptom, incontinenta urinara de efort. Este vorba de pierderea unei cantitati mici de urina atunci cand tusesti, stranuti sau razi. E mai rara la primipare (femeile care se afla la prima sarcina), fiind mai frecventa la multipare. Exercitiile Kegel sunt utile pentru intarirea muschilor pelvieni si pentru controlul asupra incontinentei. De asemenea se recomanda golirea frecventa a vezicii, fapt care reduce si riscul unei infectii urinare.

Uterul depaseste acum cu aproximativ 6 cm ombilicul.

Placenta produce mai multi hormoni, inclusiv progesteron, care are rolul de a ajuta muschii uterului sa se relaxeze. In timp ce acesti hormoni fac lucruri minunate pentru bebe, ei pot avea insa si efect asupra dispozitiei tale. Daca te confrunti cu schimbari de dispozitie, incearca sa te relaxezi si sa faci miscare. In majoritatea cazurilor, aceste schimbari de dispozitie sunt cauzate de moficarile hormonale.

Obosesti mai repede. Respiratia devine mai dificila deoarece uterul apasa pediafragm si in acest fel plamanii nu mai au loc suficient pentru a se destinde in timpul inspirului.

Alte simptome prezente in aceasta saptamana de sarcina sunt : crampele musculare la nivelul picioarelor, durerile de spate, durerile abdominale, mictiunile frecvente, constipatia, hemoroizii, varicele, pruritul (mancarimea pielii).

Toate organele se maresc in aceasta perioada a sarcinii pentru a putea face fata unei activitati crescute. Doar ficatul ramane la dimensiunile lui normale. Datorita cantitatii crescute de progesteron, vezica biliara nu se umple cu bila asa ca inainte, ceea ce face ca riscul aparitiei calculilor biliari (“pietre la ficat”) sa creasca.

Sfaturi :

Supravegheaza-ti nivelul glicemiei si al colesterolemiei.

Nu te obosi. De acum incolo trebuie sa ai grija sa te odihnesti, sa nu faci excese de nici un fel deoarece intri in trimestrul al treilea de sarcina si exista riscul declansarii nasterii premature.

Transpiratia s-ar putea sa devina o problema deoarece suporti mai greu caldura. Bea suficiente lichide si evita materialele sintetice.

Unele femei pot suferi de “sindromul tunelului carpian”. Se manifesta prin senzatia de durere si amorteala a degetelor si a articulatiilor de la nivelul mainilor. Aceste simptome apar mai ales in cursul serii sau cand gravida lucreaza la calculator. Ele vor dispare in primele saptamani dupa nastere. Pentru a atenua aceste simptome trebuie sa faci pauze frecvente cu scopul de a intinde mainile. Daca simptomele sunt prea suparatoare, trebuie sa te adresezi medicului. Acesta iti poate recomanda un fel de “proteza” pentru a calma durerile si amorteala care te deranjeaza.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!