Bebe :

Bebelusul tau e acum la termen, pe deplin dezvoltat si gata pentru viata in lumea reala.

In uter are foarte putin spatiu pentru miscare, motiv pentru care activitatea sa este redusa.

El este angajat acum cu capul in pelvis.

Detaliile finale ale aspectului sau fizic sunt definitivate iar organele interne sunt la maturitate deplina si gata pentru viata din afara uterului.

Ochii bebelusului sunt bine formati dar campul lui vizual este restrans, el neputand focaliza imaginea la o distanta mai mare de 20 cm. Aceasta este de fapt distanta aproximativa intre fata lui si a mamei sale in timpul alaptatului.

La nastere, schimbari majore se vor petrece la nivelul inimii si plamanilor lui. Pana la nastere, schimbul de oxigen si dioxid de carbon a avut loc prin intermediul placentei. Dupa ce se naste, schimbul de gaze are loc la nivelul plamanilor. Ritmul respirator la nou-nascut este de 40-50 respiratii pe minut.

Are un strat gros de grasime subcutanat care ii da un aspect dolofan. Straturile de grasime il vor ajuta sa-si mentina constanta temperatura corpului in afara uterului.

Daca bebelusul se naste in acesta saptamana, el va avea foarte putin vernix caseosa la nivelul pliurilor cutanate (la gat, axile, inghinal). Lanugo a disparut sau mai e foarte putin la nivelul spatelui, la gat si pe umeri.

Toate oasele i s-au intarit cu exceptia oaselor capului. Acestea se vor intari dupa nastere. Oasele capului sunt mai moi pentru a se putea mula in timpul expulziei, cand trece prin filiera genitala.

Datorita hormonilor care trec prin placenta de la mama, organele genitale ale nou-nascutului (scrotul la baietei si labiile la fetite) sunt marite. Din acelasi motiv, pot apare secretii la nivelul sanilor bebelusilor, indiferent daca acesta e fat sau baiat. La fetite pot aparea secretii vaginale rozate.

Corpul tau :

La 40 de saptamani esti gata de nastere. E posibil sa fi nascut pana acum. Sarcina la termen e considerata intre 38 si 42 saptamani. Doar 5% dintre nasteri au loc la 40 de saptamani, restul producandu-se inainte sau dupa termenul calculat.

Odihneste-te cat mai ai posibilitatea caci, dupa nastere, bebelusul iti va ocupa tot timpul.

Discuta cu bebelusul tau, el poate reactiona la sunete familiare. De fapt vocea mamei este unul dintre primele lucruri pe care le recunoaste un bebelus dupa nastere.

Crampele musculare la nivelul gambelor sunt frecvente acum.

Fiind in saptamana 40, e posibil sa ai semne preliminarii ale travaliului cum ar fi durerile de spate si contractii Braxton Hicks. Te simti greoaie si simti o presiune in pelvis.

Schimbarile de dispozitie sunt prezente. E o saptamana plina de emotii, poti avea un amestec de sentimente : emotie, anxietate si nerabdare.

Sfaturi :

Nasterea are loc la aproximativ 38 saptamani de la fecundatie si la 40 saptamani de la inceperea ultimei menstruatii.

Se considera normala o durata a sarcinii cuprinsa intre 37 si 42 saptamani (259 si 294 zile). Nasterile care au loc inainte de 37 saptamani sunt nasteri premature iar cele care au loc dupa 42 saptamani sunt nasteri postmature. Din cauza complicatiilor care pot apare la trecerea de termen, nasterile care nu se declanseaza natural trebuie declansate de medicul obstetrician. Travaliul difera de la gravida la gravida. Fiecare organism este diferit. La unele gravide nasterile debuteaza brusc si progreseaza destul de repede pe cand la altele, debutul nasterii este insidios, avand o durata mai lunga.

Semnele care anunta inceperea travalilului sunt:

– coborarea (angajarea) bebelusului in pelvis – atunci gravida simte niste schimbari in sensul ca respiratia devine mai usoara, mictiunile devin mai frecvente, picioarele se umfla
– eliminarea dopului gelatinos – in zilele premergatoare declansarii travaliului
– ruperea membranelor – poate avea loc acasa sau in spital dupa inceperea contractiilor
– aparitia contractiilor – dureroase, regulate si care nu cedeaza la schimbarea pozitiei

Travaliul poate incepe prin ruperea membranelor si eliminarea lichidului amniotic urmand sa inceapa apoi si contractiile uterine sau invers, incep mai intai contractiile care devin din ce in ce mai frecvente si mai puternice pentru ca abia apoi sa se rupa membranele. In unele cazuri, medicul este cel care rupe membranele.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!