Botezul este unul dintre cele mai importante evenimente din viata unui crestin ortodox. Este taina prin care in numele Sfintei Treimi se curata pacatul stramosesc al copilului si i se ofera o viata spirituala noua.

Acesta reuseste sa adune foarte multa atentie in jurul celui mic si foarte multe emotii pentru nasi si parinti, care trebuie sa respecte cu sfintenie o serie de taine, randuieli si traditii.

Din pacate, traditiile care odinioara se transmiteau pe care orala si erau bine cunoscut de toate femeile dintr-o comunitate, astazi incep sa se piarda, fiind uitate.

Pentru parintii si nasii care doresc un botez ca la carte, cu toate traditiile crestine prezente, dar si cu obiceiuri construite de romani de-a lungul a secole de istorie, vom evidentia cele mai intalnite reguli de-a lungul intregii tari.

Acestea pot sa difere usor, de la regiune la regiune, insa in cele mai multe cazuri sunt asemanatoare.

Obiceiuri la botez pentru nasi

Nasii sunt parintii spirituali ai copilului care urmeaza sa fie botezat, acestia luandu-si angajamentul de a-l veghea indeaproape de-a lungul intregii vieti. Misiunea principala a nasilor este de a se asigura ca proaspatul crestin este educat conform valorilor crestinesti si ca se bucura de o viata indestulatoare, atat spiritual, cat si fizic.

Exista numeroase reguli pentru nasi, unele promovate de Biserica, altele promovate popular, de la generatie la generatie:

  • Nasii nu trebuie sa fie casatoriti. Daca la Cununie nasii trebuie sa fie casatoriti, la botez acest lucru nu este obligatoriu. Oricine poate sa fie nasul copilului, acesta putand fi mostenit din generatie in generatie. In trecut, nasii erau membri ai familiei, in asa fel incat sa fie foarte apropiati de copil de-a lungul vietii.
  • Conform traditiei, fiecare copil dintr-o familie trebuie sa aiba alt nas.
  • Se spune ca de-a lungul intregului botez, viitorii nasi au mult mai multe sarcini decat au parintii. De la achizitia unei lumanari botez, pana la achizitia trusoului, a marturiilor si a altor maruntisuri, nasii au o obligatie materiala destul de importanta. De asemenea, au obligatia de a se spovedi, de a se impartasi de a plati taxa bisericii si de a se informa in legatura cu tot ceea ce inseamna botezul.

Ce trebuie, mai exact, sa aduca nasii la botez?

Exista cateva elemente pe care nasii nu trebuie sa le uite:

  • Panza de botez. Numita si crijma, aceasta este o panza de culoare alba, realizata din in, care trebuie sa fie lunga de doi metri. In traditia bisericii, aceasta panza trebuie sa il acopere pe om in momentul in care paraseste aceasta viata, tocmai de aceea are lungimea de doi metri. Traditiile din jurul panzei sunt mai numeroase de atat insa. Se spune si ca la implinirea varstei de 10-12 ani, copilul primeste panza, pe care trebuie sa si-o coase cu mana lui.
  • Fasa. In trecut, rolul fasei era de a lega copilul. Astazi, din ea se face o funda care se pune la capul patului si are rolul de a-l ocroti.
  • Ulei de masline. Acesta va fi sfintit si va fi folosit pentru ungerea copilului dupa fiecare baita.
  • Hainute noi, de culoare alba. Nasii trebuie sa aduca si mai multe randuri de hainute, unul dintre ele pentru imbracatul de dupa botez. Acestea este bine sa fie de culoare alba.

Toate obiceiurile de botez se fac conform unui sablon destul de bine stabilit. Bebelusul trebuie sa ajunga la botez in hainele primite de la moasa sa, urmand sa fie preluat de nasa. Slujba incepe cu nasul tinand lumanarea de botez aprinsa si cu nasa tinand bebelusul. De-a lungul intregii slujbe, atat nasul, cat si nasa vorbesc in numele copilului.

Dupa ce noul crestin este scos din cristelnita de catre preot, nasa trebuie sa il inveleasca intr-o casma, adica o bucata de material alba care se leaga cu o panglica de 1 metru. Ulterior, tot nasa trebuie sa il imbrace pe cel mic cu haine noi si sa astepte ca preotul sa il miruiasca si sa ii taie cateva fire de par. Ultimul pas din taina botezului este impartasania bebelusului.

Tot in responsabilitatea nasilor intra si cadoul pentru copil. Acesta trebui sa fie o pereche de cercei, daca este fetita si un lantisor daca este barbat.

De asemenea, nasii trebuie sa le ofere si invitatilor cruciulite legate cu fundite si preotului un prosop nou si un sapun cu care sa se spele si sa se stearga inainte de a cufunda copilul in cristelnita.

Baia de mir de a doua zi

Rolul nasei nu se incheie odata cu botezul. A doua zi trebuie sa ii faca copilului o baita, denumita baita de mir, pentru care trebuie sa aiba prosop, ulei de bebelusi, sampon, paturica, jucarii, pernuta si scutece. In timpul baitei lumanarea de botez trebuie sa fie aprinsa iar regulile sunt cel putin la fel de numeroase ca si in cazul botezului:

  • Copilasul trebuie sa fie uns cu mir sfintit de la botez. Se spune ca va avea o piele catifelata daca va fi uns peste tot;
  • Nasa trebuie sa ii descante inainte de a-l baga in baie. Descantecul implica atingerea cu o crenguta de busuioc si urari precum ” Sa vada numai lucruri bune si frumoase”” Sa auda numai invataminte”” Sa vorbeasca intelept” Sa fie harnic si priceput” Sa fie iubitor” Sa fie destept”
  • In apa cu care se face baita se pun mai multe lucruri.

Ce se pune in apa cu care se face baita de mir?

Ingredientele sunt numeroase, iar apa trebuie sa aiba un miros deosebit de frumos si o multime de accesorii cu puternica semnificatie. Cele mai importante lucruri sunt urmatoarele:

  • Petale de trandafir si flori de tei;
  • Uleiuri care miros frumos;
  • Un banut din aur sau din argint care sa aduca bogatie;
  • Un fulg sau o pana, care semnifica faptul ca bebelusul va fi usor ca fulgul;
  • Ceva dulce. De regula se pune un strop de miere sau o lingurita de zahar, ingrediente despre care se spune ca ii ofera copilului calitatea de a fi dulce;
  • Orez. Este ingredientul destinat bogatiei.
  • Grau. Este ingredientul destinat cinstei.
  • O verigheta sfintita. De regula se pune in apa verigheta unuia dintre parinti.
  • Un ou. Oul trebuie sa ramana intreg si se pune in apa pentru ca bebelusul sa fie sanatos si plin ca oul.
  • Ulei de la biserica;
  • Mai multi banuti. Este bine ca banutii sa fie sterilizati inainte de a fi pusi in apa.
  • Ardei iute pentru ca bebelusul sa fie ager;
  • Busuioc, pentru ca acesta sa aiba o frumusete aparte. De regula, busuiocul se pune in apa fetitelor;
  • Menta si romanita pentru a creste frumos si sanatos;
  • Apa sfintita luata de la biserica. Aceasta are rolul de a-i oferi copilului curatenie si cinste;
  • Seminte, sare, lapte dulce si in general, toate ingredientele pe care le recomanda batranii cu experienta.

Dupa ce se face baita nasa trebuie sa inmoaie panza de la botez in apa si sa il stearga pe cel mic pe la incheieturi, pe gura, pe subsiori si la urechi.

Apa trebuie sa se arunce doar la radacina unui pom roditor sau la radacina unei tufe de trandafiri sau a unei flori. Este bine sa se evite aruncarea apei la radacina unui pom uscat sau la radacina maracinilor.

Trusoul pentru bebelus. O importanta deosebita o ocupa trusoul de botez. Acesta este un kit complet pentru nasi, care include aproape toate lucrurile de care au nevoie la slujba religioasa. De regula, trusoul este frumos aranjat si contine un prosop mare, panza alba (crijma in care se infasoara bebelusul cand este scos din apa), o panglica albastra sau roz, o paturica, scutec si hainute. Daca nu sunt suficiente hainute intr-un trusou gata pregatit, nasii pot achizitiona mai multe hainute, de la chilotei pana la gecute si paltonase. Trusoul trebuie sa fie adaptat in functie de conditiile meteo.

Obiceiuri la botez pentru parinti

Chiar daca rolul parintilor in taina botezului este ceva mai neinsemnat decat rolul nasilor, asta nu inseamna ca nu exista obiceiuri pentru parinti. Conform celor de la couturebebe.ro, parintii sunt nevoiti sa treaca printr-un set de emotii extrem e puternice, mai ales ca nu au voie sa participe activ la botezarea pruncului lor.

Pentru parinti lucrurile trebuie sa se desfasoare in felul urmator:

  • Sa aleaga o pereche de nasi. Alegerea nasilor este foarte importanta. Acestia trebuie sa fie persoane apropiate cu care au o legatura stransa si cu care se vad destul de des.
  • Sa le ofere cadouri de multumire nasilor.
  • Sa stabileasca data botezului.
  • Sa se ocupe de tot ceea ce inseamna organizare, atat a slujbei religioase, cat si a petrecerii. La Biserica nu trebuie sa uite de cateva detalii importante, cum ar fi certificatul de nastere al copilului, vinul si uleiul, precum si bomboanele si prajiturile destinate sarbatoririi evenimentului.
  • Sa aiba o foarfeca si o cutiuta unde sa fie pus parul taiat de preot dupa slujba;
  • A doua zi, parintii trebuie sa ia apa de la baita de a doua zi si sa o puna la radacina unui singur pom.

Ce alte obiceiuri si traditii mai sunt respectate la botez?

Plecand de la toate obiceiurile amintite mai sus, majoritatea romanilor au dezvoltat alte obiceiuri, unele mai interesante decat altele. Unele dintre ele sunt cat se poate de interesante si merita sa fie amintite:

  • Obiceiul ursitoarelor. In ultimii ani, parintii au inceput sa aduca la petrecerea de botez ursitoare, care se crede ca sunt zane cu puteri supranaturale care pot prevesti soarta omului. Cele 3 zane reprezinta Norocul, Iubirea si Intelepciunea si ii stabilesc destinul celui mic.
  • Panglica de la botez. Panglica cu care este legata fasa de catre nasa trebuie sa nu fie nici prea scurta, nici prea lunga. Se crede ca daca este prea scurta copilul se va casatori mult prea devreme iar daca este prea lunga se va casatori tarziu.
  • Atunci cand copilul ajunge acasa, trebuie sa fie asezat pe pragul usii de catre nasa si ridicat de mama. Nasa are rolul de a rosti urmatoarea fraza: „pagan mi l-ai dat, crestin ti l-am adus”
  • In trecut, proaspata mamica nu avea voie sa iasa din casa pana la botez si nici sa gateasca. Tocmai de aceea, musafirii obisnuiau sa aduca mancare proaspata pentru aceasta.
  • Dupa ce este stinsa, lumanarea de botez se pune intr-un loc pe care nu il cunosc decat parintii, alaturi de firele de par ale copilului. Se tin in acest loc timp de 7 ani.
  • In general, botezul se face la 40 de zile dupa nastere. Daca bebelusul este grav bolnav si exista riscul sa nu supravietuiasca, se poate face si mai repede.

Sfaturi utile, atat pentru parinti, cat si pentru nasi

1. Este bine sa se respecte somnul bebelusului. Acesta este mic si are nevoie de somn, asadar, nu trebuie sa fie treaz peste tot pe unde merge in ziua botezului.
2. Alegerea datei pentru botez trebuie sa se faca cu mare atentie, in asa fel incat sa nu fie n postul Pastelui, Postul Maicii Domnului, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel sau Postul Craciunului.
3. Inainte de botez este bine sa se solicite o adeverinta de la medicul de familie referitoare la starea de sanatate a bebelusului.
4. Botezul este bine sa fie facut in aceeasi biserica in care s-au cununat parintii.

Botezul este o taina complexa, care imbina numeroasele reguli religioase cu reguli dezvoltate de societate de-a lungul timpului. Pana la urma, indiferent de traditiile de botez respectate, acesta trebuie sa fie un moment memorabil in viata parintilor, a nasilor si a celui mic.

Surse:

  • https://www.qbebe.ro/bebelusul/ingrijirea_bebelusului/obiceiuri_la_botezul_copilului
  • http://www.desprecopii.com/info-id-17070-nm-Botezul-copilului-traditii-si-obiceiuri.htm
  • https://baby.unica.ro/obiceiuri-la-botez-2203346.html
  • https://www.copilul.ro/bebelusi/botez-copil/Obiceiuri-si-traditii-la-botez-a6043.html
  • https://www.eva.ro/mama-si-copilul/copii/traditii-si-obiceiuri-de-botez-ce-trebuie-sa-stii-daca-vei-fi-nasa-articol-142547.html

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!